Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Голям макет в малка стая

<< < (3/3)

urko:
универсален - https://vikiwat.com/flux-za-zapoyavane-FF-FU-FKL-40ml.html и водоразтворим - http://www.sirius-pcb.com/bg/product/i1603/%D0%A2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D1%84%D0%BB%D1%8E%D1%81-30ml.html

pach:
Мога да ти осигуря професионален флюс, стига да искаш. Помогнал съм на мнозина с такъв и върши много добра работа.
Лично аз гъвкавите релси (флекс) ги огъвам на мястото на полагане като им фиксирам двата края от начало. Така си гарантирам
перфектния радиус от точка А до точка Б с оптималното им разположение. Да, вярно е - така релсите остават под напрежение
поне докато не бъдат фиксирани на още места м/у точките А и Б, което окончателно изчезва след баластирането.
 Огъвам ги съвсем минимално само в крайщата им, защото иначе прехода между наставите там стават сравнително
 прави участъци ако не го направя. При теб обаче щом подменяш старо трасе, то ти определя точно от къде
 трябва да минат и явно ще трябва да ги огъваш предварително, както Митко прави.
Не пропускай и ти крайщата им - там винаги остават прави участъци, особено ако работиш с "техниката на пръстите".
 Аз ползвам мини плоски клещички заради лостовия ефект, но има и специални приспособления, които се продават в мрежата.
Радвам се, че на 80 години все още имаш хъс и възможност да работиш по любимото си хоби!!!
Дано и ние да сме си го запазили като стигнем тази възраст!!!!
 :hi: :hi: :hi:

mitko0888:
Огъването според мен е задължително в краищата на релсите, естествено ако са в крива. Иначе в съединението се получава неприятна чупка. С пръсти става много лесно, с клещи може и да остане следа. Може и да се съединят и запоят със стика двете релси на масата, и след това да се положат в кривата, тогава не е нужно да се огъват.

По дължината си може и да не ги огъваш предварително. Аз го правих защото ... толкова ми беше ъкълъ ... Имах едно самоделно локомотивче, което не стоеше добре в кривите. Премерих с шаблона и видях че в кривите междурелсието не е по стандарт, а става по-тясно с една идея. А пък на локомотивчето беше една идея по-широко, макар че правено 4на око" стоеше много добре на релсите.

Флюсовете за запояване са различни. Аз си купих (преди време) едно пластмасово шишенце от магазин за части, не си спомням кой от няколкото в София. Лев и нещо. Имаш поне три вида (на толкова изчетох етикетите). Взех си такъв "за обща употреба" - със ситните букви пише че е за мед и медни сплави, желязо, никел и т.н. С него запояването става с една капка и моментално, без никакво прегряване на релсата. Поливам директно от шишето, или топвам леко с една четка - така припоят се разлива само там където искам. А и след време, ако не съм го изчистил, почти не си личи.

Old Boris:
pach, Благодаря! Ще се възползувам от предложението ти. Ще пиша на личния ти адрес. Днес нещо ще ми бъркат из окото, та ще бъда 2-3 дни "out of activities", но след това ще се обадя.
Междувременно Митко също е изпратил ново съобщение. Сега ще го погледна. :)

eurostar:
Не знам дали точно тук е мястото на този коментар, но идеята е, че непрекъснато попадам на големи макети в малки стаи. За мен изводът е ясен - неправилен избор на мащаба спрямо помещението. Ето един такъв макет:

https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=64&t=49874&start=800

Хората много са се постарали, но както би казал Адриан "нанайси простор". Вложили са не малко пари. Но... криви с малки радиуси, къси стрелки с голям ъгъл. Тоест, всичко губи смисъл, когато геометрията на релсовия път е като на детска играчка. Не очаквам коментар. Това е по-скоро предупреждение към тези, които сега започват.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия