Автор Тема: Roco 44003 сет от 8 товарни вагона за без пари.  (Прочетена 3944 пъти)

mitko0888

 • Trade Count: (35)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2319
 • Рейтинг: 905
 • H0, еп. I, II, III, IV, София
За днес: един сет вагончета на Роко.

До преди десетина години този сет се продаваше като Playtime. По това време Роко имаше Professional и Platin модели. Мисля че разликата е ясна. Въпреки това, тъй като имам и един локомотив BR215 от Playtime серията, се навих да си взема тези вагончета за да стане един хубав влак за моето макетче. Цената излезе около (под) 100 лв. за 8 чисто нови вагона. В момента е също около 50 евро.

Сетът е от 8 товарни вагона. Произвежда се от много години в най-различни администрации (надписи). Има един сайт, където в детайли разглеждат тези вагони отесетилетия насам. В момента може да се купи във втора и трета епоха, както и в няколко администрации. Качеството е напълно съвременно - като колооси, кинематика, печат, пластмаса, текстура (качество на повърхността) на пластмасата и т.н. Напарво съм вазхитен! Общ недостатък е това, че колоосите лагеруват директно в пластмасови букси. Но май това е на всички вагони, които срещам, които са на цена различна от безумната. А и вече ги имам от 2.5 години и няма проблеми с пластмасовите букси. Освен това стъпалата за маневристите са доста дебели, но затова здрави и позволяват вагончето добре да се държи в  ръка, без да се опасявам че ще му счупя нещо. Теглото им е точно колкото трябва - около 40 грама на 10 см., поради което движението им е изключително добро. Моят сет е втора епоха, DRG, имам няколко малки локомотивчета за тях, а и тази година ще излезе зелената Е69 ...Ще изброя осемте вагончета с недостатъците им:

1. Ommu. Единственият вагоно от сета с Brit-US маркиромка, другите са малко по-ранни и си имат нормалните надписи за втора епоха. Освен това точно този вагон няма нищо общо с действителността. Целият сет, както и други вагони на Роко, са направени на няколко "типизирани" шасита. Този вагон трябва да е със значително по-голяма дължина, както и с друго изпълнение на рамата. Дръжките в ъглите (за маневристите са плътно отляти заедно с коша. Дължината с буферите е 104 мм.


2. Om. Същото вагонче се произвежда от началото на старото Пико. На същото шаси - 104 мм, разликата в размерите е около 2%, което поне за мен е абсолютно незабележимо. Дръжките са "нормални", но доста дебели (и здрави). Рамата е изпълнена със същата "типизирана" усилваща триъгълнаконструкция, която липсва в оригиналния вагон (усилването му се вижда и е изработено много добре).


3. Gr 20. На същото шаси е напавен и този закрит вагон. Дръжките са отново плътно изляти с коша. Рамата е същата, с триъгълна ферма. Липсват стъпенките под вратата. Размерите, обаче, са отново съмо с 2 - 3 процента по-различни от оригинала, т.е. вагонът си е доста точен.


4. G 10. Отново на същото шаси. Същите плътни дръжки, триъгълник под рамата, няма стъпала пред вратите. Но размерите са отново доста точни.


5. На по-късото шаси, 94 мм, и с по-късо междуосие, в сета има два вагона. Единият е К 25 - с капаци. За този вагон като че ли нямам забележки. Разликата в размерите отново е в рамките на няколко процента (под 5 - 6% не му обръщам внимание). Дръжки в ъглите липсват.


6. Вторият къс вагон е нисък, открит, О 10. Като че ли и за него нямам никакви забележки. Дръжките са правилни, естествено дебели и здрави. Размерите са добри. Вгончето изглежда доста добре.


7. Последните два вагона са на "дълга" база - 124 мм. R 10 вагончето е доста точно, липсват му само около 3 мм. Има си отделни шпригли, или както се наричат, дървените допълнителни греди (на снимката е без тях). Усилването на рабата е трапецовидно, има и такъв в реалността. Дръжки по ъглите няма, но и не му трябва да има.


8. Последният вагон на дългото шаси е хладилен - Gkhs Berlin. За разлика от останалите вагони в сета, този изглежда като детска играчка. Но това се дължи на чисто белия му цвят. Междуосието е малко по-късичко, отколкото трябва, но останалите размери са добри и за мен е приемливо. Дръжки по ъглите липсват.


Като цяло вагончетата са доста прилични. Затова взех че ги "пооправих" малко -  следва втора част на ревюто. Ommu си остава измислен товарен вагон (трябват му още около 2 сантиметра). Хладилният за сега не съм го пипал, но в нета има доста "състарени", т.е. изцапани, които изглеждат доста добре. Останалите 6 са идеални, така че 6 - 7 чисто нови вагона Роко си е добре за 100 лв. Препоръчвам на всеки, дори и да не си ги оправя.


mitko0888

 • Trade Count: (35)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2319
 • Рейтинг: 905
 • H0, еп. I, II, III, IV, София
Re: Roco 44003 сет от 8 товарни вагона за без пари.
« Отговор #1 -: 25 Март 2017, 14:48:13 »
Шестте вагончета преминаха "малка модернизация", за да заприличат на оригиналите си, и едновременно с това да останат влакчета - модели - играчки. Вагоните са с кинематика, така че бяха снабдени с роковски куплунзи. Закачени стоят доста близко, завиват идеално... Движението им е много леко, трябва им около 2 грама за да се задвижта всичките! Теглото им е точно според стандарта, така че с най-малкия ми локомотив се теглят спокойно по пресечен терен. Колоосите са истински, както всички нови роковски колела са малко по-лъскави отколкото трябва, но мястото им на вагоните е такова, че това ме дразни само ако ги гледам на снимки.

На всички вагони беше добавена маркировка за спирачната система. Два правоъгълника, тъй като си имат спирачки. Надписите оригинално са доста контрасни и забележими, но това отговаря на "несъстарен" вагон.

R вагонът няма нужда от друго.

На шаситата от 104 мм беше премахната триъгълната усилваща конструкция. Такава не трябва да има.

На К вагона си поиграх малко повече - стъпала на страницата, допълнителните дръжки за преминаване над буферите и за качване върху вагона. Сложих му и дръжки по ъглите. Според мен стана доста добре (на снимката единият капак зее накриво, но в реалността си седи добре на мястото).

На G вагоните са изработени стъпала пред вратите. Както и нови дръжки - от познатата струна на китара. На Om вагончето оставих оригиналните дръжки. Разбира се оправена е рамата, което става за секунди.

Халдилният си чака реда, по него ще играе четка, ама някой ден.

Снимки:
Ommu вагончето си остана каквото си беше. Като истинско няма да стане, но и надписите са му специални. Все някъде ще се движи сам с някаква ремонтна група, вместо да вози въглища.


mitko0888

 • Trade Count: (35)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2319
 • Рейтинг: 905
 • H0, еп. I, II, III, IV, София
Re: Roco 44003 сет от 8 товарни вагона за без пари.
« Отговор #2 -: 25 Март 2017, 14:51:50 »
Дописвам, тъй като не мога да си редактирам грешката: в първия пост вагонът е Gr90, а не Gr20. Om вагонът е О21. Хладилният е Gk, Gkw или Tko 02, според зависи. Ommu-то по идея трябва да е Ommu 37, но  мутрябва още малко.
« Последна редакция: 25 Март 2017, 14:55:42 от mitko0888 »

mitko0888

 • Trade Count: (35)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2319
 • Рейтинг: 905
 • H0, еп. I, II, III, IV, София
Re: Roco 44003 сет от 8 товарни вагона за без пари.
« Отговор #3 -: 25 Март 2017, 18:07:54 »
Въпросните дръжки, които ме домързя да правя на другите вагони.Също и дръжките под буферите - от най-тънката струна:

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12048
 • Рейтинг: 1248
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re: Roco 44003 сет от 8 товарни вагона за без пари.
« Отговор #4 -: 25 Март 2017, 19:35:44 »
Благодаря за ревюто и информацията!
Много приятно и стегнато представяне.
Полезно и да се знае, че са с КК.
За 50 евро, няма какво повече да се желае.

"Триъгълното" усилване, липсващо при прототипите,
може би е за усилване на моделната рама, поради
технологията на изработката и. В ибей редовно се продават
вагони без такова усилване и са съответно понякога често с  огънати рами. Обикновенно продавача го е отбелязал като дефект.Оправял съм вагони по-старо производство от всички мащаби включително и от N. Понякога е лесно, друг път - не. Пластмасата често е различна и метода с горещата вода и духалка за горещ въздух ( не препоръчвам на неопитните) не помагат.

Със здраве да си ги търкалящ по макета!!!
 :hi: :music: :drinks:

МАШИНИСТ

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 367
 • Рейтинг: 41
Re: Roco 44003 сет от 8 товарни вагона за без пари.
« Отговор #5 -: 25 Март 2017, 23:44:40 »
Браво.Отлично представяне и доработки.ЗА 12 лв. на вагон - екстра.
Остава да се " омацат " с ръжда,кал,прах,набези от индианци характерни за БДЖ вероятно и в чужбина,някой друг графит , нещо криво,огънато и ще са като вагони на мастит собственик,който не хае за поддръжка а само експлоатира.
ЗА времето в , което бях в БДЖ не видях 2 еднакви вагона или 2 еднакви локомотива,макар и от 1 серия с различни номера.
Пък беше ТОШОВО време и грижите за подвижния състав бяха на доста високо ниво.Кражбите , почти нулеви.
НО за сметка на това всички нюанси на основните цветове на подвижния състав ги имаше по тях.И някъде трудно забележимо на забравено место се виждаха избледнели заводските цветове.Единствено след ГПР локомотиви и вагони лъщяха и що годе имаха фабрична окраска за около месец - два.
Със здраве да носиш товарния трафик