Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Ремонт на локомотиви в мащаб N

(1/2) > >>

julych:
Здравейте!

От години събирам (предимно) пътнически вагони в мащаб N. Имам някой и друг локомотив, но като цяло съм "бос" на тема локомотиви.

Наскоро спечелих на търг в eBay.de флайшмански локомотив 7237 (BR 218), който след 20 сантиметра пробег по релсите изгоря. Имам опция да го върна на продавача, но тъй като лок-а е изключително запазен, питането ми е възможен ли е ремонт (подмяна на моторче) в България и колко ориентировъчно би ми струвало това?

julych:
Добре, да попитам нещо друго - има ли сайтове в нета (освен сайта на Флейшман), които да предлагат двигатели за локомотивите на Fleischmann, които да са на по-нормални цени?

toniemi:

--- Цитат на: julych link=topic=5526.msg122161#msg122161 date=1628620837 ---Добре, да попитам нещо друго - има ли сайтове в нета (освен сайта на Флейшман), които да предлагат двигатели за локомотивите на Fleischmann, които да са на по-нормални цени?

--- Край на цитат ---

Провери в ИБЕЙ....
Сигурно ли е че повредата е в моторчето?
Може да провериш и в магазините за електронни части из софията,може да има нещо....
Аз съм в мащаб НО и за мен избора е по-голям...свалял съм си от автоморга моторчета от електрически огледала,фарове ...на 12 волта са,ама за твоят мащаб ще са големички.
Свалял съм малки моторчета от разни електроуреди като флопити,дискове и други неща.Но те са на 3-5 волта.Работех до вторични суровини на военна рампа и с годините натрупах доста неща....но останаха  в София.

Като гледам това моторче е универсално за повече модели,купи си още един локомотив,потрошен с работещо моторче,използвай го за донор!
https://www.ebay.de/itm/353060670952?epid=4003304743&hash=item52340e4de8:g:rPgAAOSwOvZeowZ1
https://www.ebay.de/itm/334075143582?epid=0&hash=item4dc86e259e:g:wZMAAOSw6tZg7TvP
https://www.ebay.de/itm/283889884287?hash=item421927dc7f:g:YdQAAOSwC6Nfc3a~

julych:
"Дали повредата е в моторчето" - ами пуснах го да направи едно пробно кръгче, ама още след първия завой, който се пада на 25-тия сантиметър от пистата, локомотивът взе че спря и замириса силно на изгоряло. Останаха тъжно да му светят само фаровете, което ме навежда на мисълта, че ток до двигателя има, но дали е изгорял или все пак трябва да се почисти - това трябва вие да кажете.

emilchaushev:
Провери да не са изгорели бобинките преди двигателя.
Тествай двигателя с Омметър

На какво напрежение е бил подкаран?

Виж от сайта на Флайшман какъв е каталожния номер на мотора. Те ползват 4-5 разновидности. МОжеш да си поиграеш да поровиш кои друим одели са със същия мотор и:
За нов мотор има процедура за резервни части в Липето... или по каталожния номер да видиш дали не се предлага. в DM-Toys също има мотори.
Идеята на Тонката за донор също е много бюджетна срещу съответния риск.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия