Статии  
Пътническа композиция БДЖ III-та епоха, мащаб TT
08 October 2013

Историята е дълга, но ще ми достави удоволствие да я разкажа, пък дано се намери някой да му хареса да я прочете.

Всичко започна преди около три години, на първата национална конференция в Търново (2010 г). Тогава в разговор с госта ни от италианската фирма АКМЕ Алесандро Буонопане, многоуважавания от мен Ясен Герасимов, заяви категорично, че БДЖ е притежавала известно количество вагони тип Б на ОСЖД производство на ГДР. Също така "намекна", колко хубаво би било АКМЕ да произведе такива вагони за да има какво да търкаляме с току що излезлия модел на серия 46. Всъщност Ясен направо го изнуди да обещае, че ще произведе такива вагони, още повече че са били използвани и в други администрации от източния блок.

Такъв проект АКМЕ наистина имаха, но за съжаление не беше реализиран, къде поради липса на информация, а най-вероятно и по други конюнктурни съображения, за които няма как да знам. По-същото време се появи и една тема във форума, която се превърна в поредната "одисея". Който иска да я види в цялост може да направи това ТУК.

Аз ще разкажа как стояха нещата от моя гледна точка. Който познава Ясен знае, че помни феноменални подробности и никога не би стрелял във въздуха само за да вдигне шум. За съжаление в този случай освен, това че е имало такива вагони друго не знаехме. Нито кога са доставени, колко бройки и коя класа са били, нищо. Информацията която успявахме да изровим беше повече от противоречива. Хвърчащи номера на вагони, неясни години на доставки 15 бр. първа класа или 7 броя първа и 8 бр. втора. Големият зор беше да се установи със сигурност, че БДЖ е имало доставени от Германия второкласни вагони. Признавам аз бях по-голям скептик, но дори Ясен в един момент почти се беше отказал. И тогава почти едновременно се получи пробив едновременно от две страни. Ясен извади от ръкава информацията, че всъщност са били доставени 15 смесени вагона 1/2 класа с 9 купета. В рамките на няколко дни и аз най-сетне получих потвърждение от Бомбардие (настоящ собственик на заводите в Бауцен), че през 1963 г. за БДЖ са доставени 15 вагона точно от този вид.

Според информацията на Яско цялата загадка се разплиташе с това, че много бързо след доставката вагоните са били преустроени в 7 първа и 8 втора чрез разместване на седалките. Още няколко години по-късно всичките 15 са преустроени на изцяло първокласни вагони. Появи се и снимка на такъв вагон.




За щастие успях да потвърдя всичко описано по-горе от още едно място. И така две години по-късно възникна идеята да се направи композиция от такива вагони точно в периода, когато е имало и от двата вида. АКМЕ отдавна се бяха отказали от този си проект.

Подходящи донори имаше само в мащаб ТТ, който по ред причини в този момент се беше превърнал в "последен писък на модата".

Големият въпрос беше как са били боядисани вагоните по това време. Въпреки голямото ровене, с Иво не успяхме да изкопаем подходяша снимка. Все пак мога да твърдя, че с доста ровене и консултации с хора в България и Германия успяхме да възстановим  ливреята на вагоните при доставката им.




Само че това беше най-вероятната ливрея на вагоните при доставката от 1963 г. Дали е била запазена след първото им преустройство остана неясно. Първоначално бяхме решили да приемем, че е останала непроменена по аналогия със спалните от 1962г., които въпреки пребоядисването запазват оригиналното разположение на надписите. Друг вариант беше вагоните да са били пребоядисани, както и останалите вагони в движение по същото време. В крайна сметка решихме да заложим на втория вариант. Дали сме били прави само бъдещето ще покаже. Работата по боядисването е изцяло на Иво.

В композицията е включен и фургон на БДЖ. За донор е ползван отново модел на Тилиг, с доста преправяния и допълнителни елементи от фотоец. Там заслугата е изцяло на Иво и Васко. Тампонният печат е на Таванарски и този път наистина е на много високо ниво.

В крайна сметка ето и малко снимки: ГАЛЕРИЯ

Сподели facebook Facebook twitter Twitter


© 2024 RailwayPassion. Всички права запазени. Special thanks to the cool guys of StudioITTI Уеб дизайн и изработка на интернет сайт от Студио ИТТИ - Уеб базирани решения
Национална среща на железопътните моделисти в България Сдружение "Клуб Железопътен Моделизъм – България"