Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Кой към коя железница се е ориентирал и коя епоха?
Maktub:
След дълго колебание се спрях на ІV и V епохи по простата причина, че в началото на четвърта все още се е мяркарла и пара, което дава възможност да се проявят и трите тяги. Вярно е, че по отношение на контактната мрежа работата е доста пипкава (не че съм правил някога, но ще ми се наложи след време, живот и здраве), но пък то вече къде ли няма контактна мрежа... тя си става почти задължителна независимо какво се търкаля под нея. Иначе аз също харесвам дългите композиции,независимо дали товарни или пътнически (десетина пътнически вагона, пимерно), но за съжаление пространството май няма да позволи крането на такива влакове - може да се появи опасност такава композиция да замяза на разточил се смок, който се опитва да си ухапе опашката. А що се отнася до мащабната скорост, според мен тя си е напаво задължителна, за да бъде красиво (ха, кога ли ще го докараме до "мащабен вятър", "мащабна топлина" или "мащабна светлина" ;) )
NoHaB:
Ами ние творим във III и IV епоха но сега сме се захванали яко със подмяна на парка...
Вече сме събрали почти цяла композиция във V епоха ,а скоро ще си взимаме и Siemens Hercules diesel....
martinis:
Изненадах се, че тук не е писано от толкова отдавна. :blink:
Както и да е, да си кажа за мен (мащаба естествено е НО):
Администрация: SNCF (френската)
Епохи: II - V (засега)
Харесват ми всички локомотиви и влакове. Няма лоши и грозни. Просто всеки сам по себе си е различен. Много ми е интересна историята на всеки един локомотив или влак... Разбира се, придържам се доколкото е възможно към реалността. Подобно на Адри не съм много, много сръчен в ръцете, та не ме влече да си преправям сам локомотиви. Естествено малки козметични подобрения, не са изключени. :yes:
Сега да кажа защо точно френската администрация, ами, защото Франция е другата държава където пребибавам най-много след България. БДЖ засега се въздържам да събирам, не защото не искам, а защото има твърде, твърде малко произведени модели на подвижния състав.
Имам много приятели и познати във Франция, все французи (не българи) които уважавам и ценя много. Ориентирам се сравнително добре в пазарната ситуация, което ще ми е от полза в намирането на модели на изгодни цени. Разбираемо е, след като не разбирам нищичко от немския... И не на последно място, дъщеричката ми е родена там. Сега по същество: Замислях се малко и за белгийските железници... ноо Франция е голяма страна, красива природа, предлагаща всякакъв ландшафт, освен това е основен фактор в железопътната индустрия на Европа, наред с Германия. Френската железница е не по-малко интересна и богата от немската или швейцарската, или австрийската. Има не един и два световни рекорди поставени от френски локомотиви, както за скорост, така и за пробег... Администрацията е създадена официално през 1938г. затова засега се ограничавам от II ра епоха насам. Един ден ще нагазя и още по-назад във времето :) Не на последно място има страшно богат асортимент от модели на подвижния състав от всички производители. Това си е малко нож с две остриета, ноооо вече съм на влака... няма слизане, пълна тяга и само напред. :good:
Ще се радвам ако има или се появят и други "франкофони" сред вас :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия