Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
контактна межа ?
jopeto:
Имали изобщо, някой който да има контактна мрежа ? Моля споделете опита си. Навил съм се да имам такава на моя макет, но изникват въпросителни, относно реденето на стълбовете при различните радиуси. Каква дължина трябва да имат тогава "жиците", нали са на зиг заг? Спецификата на мрежата над гарата каква е ? До тука имам информация само от книагата на Юри Ботев, но тя е достатъчна единствено за направата на мрежа в прав участък. ???
lubomir:
В завоите обикновенно се слага мрежа която е наредена по-нагъсто от тази в правите участъци. Но тъй като радиуси бол, производителите Вайсман и Сомерфелт, предлагат различни дължини контактна мрежа за поставяне между стълбовете. Идеята е, че в завоите трябва да поставяш такава дължина контактна мрежа между стълбовете, че при движението си пантографа на електровоза със сигурност да не я изтърве. Инак ремонта по електровозите ти е в кърпа вързан.
jopeto:
Аз това го занам ! Трябват ми подробности, има сълбове, които опъват мрежата (спомагателни), къде се слагат ? При стрелки и кръстовища как е изграденамрежата !? При промяна в денивелацията, какво се променя, при завой мрежата още ли е на зиг-заг? Ей такива работи ме интересуват.
lubomir:
--- Цитат на: jopeto link=topic=1088.msg14969#msg14969 date=1229273779 ---Аз това го занам ! Трябват ми подробности, има сълбове, които опъват мрежата (спомагателни), къде се слагат ?
--- Край на цитат ---
Опъващите стълбове се слагат основно в междугария, там където ще ти изглеждат най-реалистично.
--- Цитат на: jopeto link=topic=1088.msg14969#msg14969 date=1229273779 ---При стрелки и кръстовища как е изграденамрежата !?
--- Край на цитат ---
За кръстачки има специални мрежови елементи за тях. Относно стрелките- там където започва стрелката се поставят две жици на едни стълб, като едната води направо а другата в отбивката. От там нататък мрежата е езнична.
--- Цитат на: jopeto link=topic=1088.msg14969#msg14969 date=1229273779 --- При промяна в денивелацията, какво се променя, при завой мрежата още ли е на зиг-заг? Ей такива работи ме интересуват.
--- Край на цитат ---
При промяна на денивилацията не се променя нищо. Еднствено трябва да се следи за спазване на разстоянието от глава релса до мрежата. Пробвай да сложиш 3 стълба с два мрежови елементи между тях и прибутай един електровоз отдолу под мрежата и сам ще получеиш отговора за зиг-заг-а.
Между другото в мрежата има доста видео на електрифицирани макети(има препратки и във форума). Ако ги попрегледаш вероятно ще можеш да си отговориш на доста от въпросите. Инак ми е ясно че само с приказки не става.
jopeto:
Благодаря ! Сега остава да разбера как да смятам радиусите за мрежата. Тука в литературата се появи някакво мистично число 22.5 градуса, ама статията е за Н0 ! Предполагам, че и в ТТ ще е същото само трябва да си обърна в табличка радиусите. За денивелацията мисля че ще се променят нещата ако има призма или няма. Или ако има стълб на гаров перон, той трябва да се среже в долната част. Поради липса на елементи от мрежата май ще трябва да се изработват повечето на ръка. Очертава се голямо шоу!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия