Това предполагам са бройки двуосни вагончета?
Да споделя и аз моето мнение за тягата на тези локомотиви, защото много обичам да ги тегля и меря:
Парният от стартовия сет може значително да се подобри - с тежести от въдичарите, калай за улуци или олово от баланс на гуми. Може и с букви от печатница (ако все още се намират). На снимката се вижда на кои места поема още около 40 грама, оригиналната тежест е 45 гр, двигателят е силно назад, така че тези нови грамове силно отпред и идват тамън. Тежестите се режат лесно с трионче за 1 лев. Страничните трябва да се залепят отвътре - напр. с монтажно тиксо, така че тледани отстрани да са скрити и да не се виждат. Освен че започва да тегли повече няма и да излита на стрелките и завоите.

69-ката предполагам е с пластмасова основа, иначе трябва да е доста по-добра от парния. В този вид подобрението и е трудно, но и за нея имам някои реализирани преди време "съвети".
За BR55 направо се учудвам че дърпа толкова! Въпреки че е четириосна, сцепното и тегло не се разпределя както на четириосните с талиги. Сигурно гумите (на последната ос) са и неизползвани или сменяни. Не я оставяй много да боксува и превърта, че тези бандажи се сменят трудно.
Четириосните с талиги си теглят много добре, защото имат по един двигател на всяка талига, все едно че са две двуосни машинки в едно. Това важи и за Е11 и Е44 (ако си ги купуваш). Вътре има място за още олово, но до сега не съм пробвал - на равно в завой R380 си теглят спокойно над 45 оси.
Ако си намериш и една Людмила (130), макар и само с две задвижени оси, при хубави бандажи и "правилната" посока ще тегли повече и от тези четириосни. 120-ката на старото Пико е с друго задвижване, но също е добро.
Иначе теорията за теглото е доста вярна и на практика. Има обаче и много други фактори, за тях друг път.