Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Новости от Tillig/Sachsenmodelle
gzo:
Точно поради горните съображения в постовете на Павката, Пламен и Заз-ката големите монополи са обречени на фалити. Тази снобарска логика и крива математика е присъща за оядения дърт ленив европеец. Всяка свърхзадоволена нация мисли по подобен начин и това води до упадъка и (справка - всички империи и монополи съществували до сега). Малките фирми появяващи се назара са по-гъвкави и се възползват от необраните луфтове. Ако можеше големите да мислят като лакиите ехее..
Все някога на някого ще му светне под шапката, че в многото малки пазари, като нашия + останалите като нас също има доста потенциал и идеен и финансов (ако не за избегване на фалитие то поне за удължаване на битуването им на пазара). Когато събереш няколко малки параза то получаваш един голям и тогава оная математика в поста на Пламен вече е съвсем друга. Всички знаем, че едни и същи матрици и заготовки се ползват и за "екзотиките" като БДЖ, както и за останалите "екзотики" на другите малки пазари. Тези матрици и заготовки вече отдавна са избити за вагончетата на оядените дърти.....те са изпълнили отдавна заложената икономическа цел. В тях има още потенциал за вадене на кинти, но вече след преориентация към многото малки пазари. Тук вече трябват мининални инвестиции единствено в боядисването и опаковането на съответната екзотика. Тук никой не говори, че за нашенските модели ще се прави ново проектиране на матрици, тях вече ги има.... а дявола е само в ливреята на съответната администрация.....
pach:
Тук преминаваме от количество (математика) към качество (горния ми пост)!!!
Но за ливреята си прав!!! На 100%!!!
Обаче там са дърти консерватори и освен, че не желаят
да запълват малките ниши те не се и сещат. Както и това,
че по стари обичаи се стремят към масовост.
Такива като Джобс и Мъск, които сами си създадоха пазарите,
са мнозина. Повечето са като вълкът от Уолстрийт - искат да те
убедят, че това което ти продават е най-необходимото ти, и
съответно накрая ...ти го продават.
Само дето пазара им се насити, а младите поколения ги вълнуват
друг вид моделизми като всичко що е с RC (радиоуправляеми)
и модерни технологични джаджи като дронове, роботи, виртуални
и истински симулатори и т.н.
Да сте забелязали някоя от "нашите" ( в сферата на моделизма) фирми,
да са показали някаква тотална промяна в технологията и начина на продажби!?
Дотком (*.com) продажбите са на 20 години поне, а те са в тях
по-масово от около 5!!! Все още разчитат на магазини, дистрибутори и стори начини на реклама.
Лазерното рязане и гравиране, 3D матрициране, 3D сканиране на оригинали, и т.н. им се виждат скъпи и излишни.
Китайците ги учат как да го направят, но поставените им цели
на дебелите чичковци са си в грешна посока и така сами се
уверяват и сами си вярват, че няма смисъл да инвестират в новите техники и технологии. Все още си карат на фрезоване за матриците,
шприцване на пластмаса, бояджилъка само със сгъстен въздух,
тампонен печат и останалите стари начини (всички знаем резултата)!!!
Само дето вече всеки пети моделист си прави същото у дома, като дори пластмасовите шприцове си ги правят сами!!!
А който го прави, вече се оглежда и за новите технологии.
Доста моделисти са собственици на
съвременни домашни...репликатори и това
3 в 1 вече не ги задоволява!!!
(3 в 1 .....сканиране, принтиране и лазерно гравиране)
Ако не вземат млади и запалени хобисти в директорските бордове ... от кока-кола го направиха дори в рекламата на Фанта - много показателно за отношения динозаври и млади, скоро и банките които ги купиха, ще ги разформироват...по правилата на Уолстрийт, като
стари металолеярни, въглищни мини и губещи авиокомпании!!
Mironista:
Колеги вагончето е супер взех си 4 броя и ме кефи много. Колкото до колегите, които имат претенции, че е китайско, виетнамско и панамско - все тая. Имаш кинти и желание купуваш.
И без това сме 33 човека на кръст от Пловдив до петте кьошета, но както винаги в България може да сме 7 милиона но имам 14 милиона фирми регистрирани та така и с нас, всеки прави модели, макети и не знам си още какво като в нашия бранш - Всеки, който има замунда и безплатен autocad е проектант и проектира подстанции и ВЕЦ-ове, ама няма проектантски печат, няма тежест няма документ няма нищо е така седи си в хола и си проектира докато реже сланината и лука за салатата. Та така и с хобито - лошо няма, но КОГАТО едни хора започнат да заливат ефира, че разбираш ли тяхното било каймака на каймаците, че даже и отгоре тогава това дразни. Визирам един колега дето го с изказването, че било китайско - ми колега като е китайско не купувай, никой не те кара, чакай норвежците да направят вагон на БДЖ и ходи си вземи 100 бройки и така.
Аз нямам претенции, че разбирам и знам, за мен това е хоби правя го за кеф е така да ида да си дам паричките за нещо което ми носи наслада а не да правя бизнес ( както друг юнак познат на всички нас твърди ). Така че пичове гледайте си кефа, на който му харесва да купува, на който не да си пише във форума и да лае.
И последно Zazo е прав. Влковете са бизнес като всеки друг - има една камара хора дето взимат заплати в Германия и правят стратегии и срещи с кой продукт най-добре ще си върнат разходите и ще си изкарат заплатите и познайте не е БДЖ. Всичко е пари Амигос за съжаление. Айде лека нощ и до нови срещи ( Казанлък ми е Маями )
П.С. Те си знаят.
IKAR:
А аз визирам, че видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала краченце. На мястото, където съм от известно време, проблемът с кинтите въобще не стои на дневен ред. Хич даже. Проблемът не е, че моделите се правят в Китай. Работата е там, че си личи и се усеща, че се правят там. Който има по-старо производство, знае за какво става дума. Днеска ходих на гости в хоби магазина в моето 12-хилядно село. Дори собственикът е на мнение, че покитайчването е все повече и повече видимо.....Просто други работи може да се правят там, но не и модели. Това изисква много прецизни технически умения за пипкава работа с дребни чаркалаци, а китайците опит в това нямат....
mitko0888:
Не знам тези приказки за дръпнатите очички и за Китай какво общо имат с темата. Дали да не е само за Mixy - даси има занимавка да трие.
И на вагона, и на кутията, стои адреса и марката на Тилиг. Дали е правен в Китай или не - това е продукт на Тилиг, а не на Китай. Така както и на Роко, Пико или на когото и да е. Да не говорим че и преди 25 г си купувах стоки от Германия, произведени в Китай. Всеки би трябвало да има малко мозък в главата си, а не да се хвърля на нещо на цена минус Х, и после да ореве всичко заради кривата си ракета.
Вагонът е много по-добре изработен от предишните "не китайски" версии - и като матрици, и печат, опаковка и всичко. Грешката в буквата също в никакъв случай не е по вина на китайчетата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия