Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Новости от Tillig/Sachsenmodelle
Boris 2-12-4:
Митко :hi:, наименованието, наричането, на български трябва да показва, кой е водещият цвят. Даже ако трябва да е описателно. Примерно, СИВ СЪС СИН ОТЕНЪК или нещо подобно. Ако някой предложи нещо друго да заповяда.
СИВОСИН, също би ставало, ако е ясно, че сивият е водещ. Това вече е посочено тук по-горе.
На безгрешни не отговарям. Оставам си на земята... :drinks:
Boris 2-12-4:
Митко, :hi:, практически съвет: Отваряш РАЛ, виждаш, коя е последната дума, респ. последната дума от целия ред от цветове и това е водещият. Написах го два пъти и Венци го посочи. Не бях буквален, за да не засегна някого...
Тук правим анализ, съвети, умозаключения за десетни и стотни от милиметъра - та това ли би ни стреснало?!? :drinks:
mitko0888:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=11.msg117576#msg117576 date=1580239147 ---Цветът е СИВО-син, а не синьо сив... Щом в RAL започва с 7ххх, значи основното е сивото! Ако беше синьо-сив, щеше да започна с 5ххх! Аман от спецове, които не знаят елементарни неща!
--- Край на цитат ---
Понеже цитирането не работи май от самото начало на форума, ето това е посочил Венци тук.
А пък аз съвсем малко по-нагоре дадох пример, и сега ще го повторя: на български като кажем "светло син" какво се разбира? Естествено че е син, само че светъл. Като кажем жълто зелен, става въпрос за зелен с жълт отенък.
Така че 7ххх на български ще е някакъв си сив. Така както е и на немски, и на английски, и така както го е казал Краси Танкиста ето тук: сиво синьо е 5008, а рамата на БДЖ - 7031 - на български е синьо сив, а не както го е казал Венци сиво-син.
Krasi Tankista:
Днес на обед на Централна гара София, авторитетна комисия в състав:
Васко - председател
и членове:
господата Шатов, Павел и моята скромна особа, по метода на емпиричното изследване чрез наблюдение на различните слоеве боя върху рамата на локомотив от същата доставка установи следното:
Първият слой боя върху грунда е цвят синьосивo RAL 7031 идентичен с контролната проба - шасито на модел БДЖ 52 в Н0 тунингован от РеилТюн по горепосочената от Иво схема. Поради инцидентността на експеримента, не бяхме подготвени с фотодокументиращо устройство, но мисля че авторитетността на комисията провела опита и нейната компетентност не будят съмнение.
;D
--- Цитат на: Boris 2-12-4 link=topic=11.msg117662#msg117662 date=1580568815 ---Митко, :hi:, практически съвет: Отваряш РАЛ, виждаш, коя е последната дума, респ. последната дума от целия ред от цветове и това е водещият. Написах го два пъти и Венци го посочи. Не бях буквален, за да не засегна някого...
Тук правим анализ, съвети, умозаключения за десетни и стотни от милиметъра - та това ли би ни стреснало?!? :drinks:
--- Край на цитат ---
Борка с цялото ми уважение, когато арбитърстваш, моля бъди точен кой какво е написал и кой какво е посочил. За справка ето моя коментар:
quote author=Krasi Tankista link=topic=11.msg117577#msg117577 date=1580240631]
Точно обратното RAL5008 Graublau - сивосиньо :
https://www.ralfarbpalette.de/ral-classic/ral-5008-graublau
Да основното е сивото, но то е на второ място в думата - започва със седмица...
Да основно е синьото, но то е на второ място в думата - започва с петица...
[/quote]
Същото е и в българския език и няма какво повече да ми обяснявате защото аз съм професионалистът в случая. И на немски и на български цветът RAL 7031 Blaugrau е синьосив. Стига толкова расъждения. Излишни са напълно.
:hi:
jopeto:
--- Цитат на: pach link=topic=11.msg117641#msg117641 date=1580480744 ---Ми ако прочетеш всичко от 27-мя страница до тук,
сам ще разбереш...има ли нещо общо с модела, или не.
:lol: :good:
--- Край на цитат ---
Ми, сега се загледах по-подробно в снимката 52 248 и той е с малко фарче, тоест като моделлчето на Тилиг. Това е просто,още един плюс за БДЖ фетишистите и БДЖ буквалистите. Моите лични разсъждения са, че пиковският BR 106 е по-добрият от този, на тилиг. Плюс това, тилиг ползват старата матрица на JATT - Ягодински ТТ. Но пък, само Тилиг ни предоставят локомотивът в БДЖ вариант. И съм на ясно с компромисите на фирмата. Другото колебание ми беше относно епохата. Защо, III-та ? Ми в България епохата, няма значение! С тази разцветка още се карат такива локомотиви. Има и в Птицекомбината на Костинброд, стои под един навес. Има и при Ковачки в Перник. Даже си им стоят гербовете от III-та епоха. Имаше дори, два такива в Целулозният заводд в Стамболийски, едно време. Дори, може още да си ги ползват. Не съм минавал скоро от там. Сигурен съм ,че по разни задънени фабрики има още други. Можете да си го комбинирате с вагони от всички администрации и епохи, които циркулират из Татковината! Отдавна сме се разбрали тука, че който желае нещо по-така, вади 4 бона и човекът ще му го изчука от месинг и боядиса, едно към едно със снимкат. Серийният бакелит за парите си предлага това. Тука пак се завихриха безсмислени спорове и дуели на кой му е по-такова картончето. Иначе, пак казвам: За боята не се притеснявайте! Гледате снимка на "Нероден Петко". Пък и главните коментатори, като изключим Pach са в там някви си други мащаби. Не вярвам да си го купят, от родолюбие.
Скоро си взех пощата на БДЖ в ТТ, бях приятно изненадан, че матрицата не е от старото ТТ има нов интериор , цветовете са перфектни, но пък вратите за съжаление, вече не се отварят. Това е единственият минус!.
А, този модел на Тилиг V 60 съм го държал в ръцете си и е подобен на БДЖ-ейският. Цветовете са страхотно направени! Не вярвам 52- ката да бъде по-лоша! Представям си гледката, как разпитвате Бай Хой в депото с баданарката в ръка, относно спомените му за рал, пантон, цян, маджента или обясненията за некакъв си там, реализъм с избледняла страница от списание "Наука и техника" в ръце! :lol: :good:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия