Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Модели на български подвижен състав
Naskoni:
Мен пък отдавна ме интересува и се надявам занапред да има модели на български подвижен състав. Как ще стане пресъздаването на родната действителност, ако не можем да си направим сами модели като toniemi, а пък да си купим, почти няма какво. Нагледах се в сайтовете на Роко и Пико на модели на всякакви чужди жп администрации. А според мен лесно може да се произведат някои модели на БДЖ. Имам предвид тези, които се експлоатират и в други страни и има заготовки за тях, нужни са само лого и серийни номера, в някои случаи цветова схема. Давам пример с Дезиро, Таурус, BR130, серия 06, много товарни и пътнически вагони са идентични.
Кажете какво мислите по въпроса, би ли било възможно това? Предполагам фирмите биха искали да се поръча някакво минимално количество, за да стане реалност тази, надявам се не само моя мечта. :)
Моля Жоро като официален вносител да си каже мнението, а също и всеки, който се интересува от този въпрос. Ако трябва да се преброим, да се разбере колко сме.:)
Забелязах, че Пико имат няколко комплекта на Полските железници за последните години, Роко планират комплект на Руските железници с М62 (веднага се сетих, че не им е никак трудно, след като вече произвеждат този модел). Балкансета 1 и 2 на Заксен моделе също видях, че е имало повече търсене от предлагането...
П.С. Написах мнението като предизвикано от разговора в тази тема, моля модератора ако сметне за нужно, да го премести.
Vlado:
Този въпрос е обсъждан не веднъж. За съжаление пазарните условия налагат своето и модели на родната тракция почти не се произвеждат поради слабото търсене. "Пико" навремето имаха БДЖ един или два товарни вагона, "Заксънмодел" ги знаем, а за други не се сещам. Хубавото обаче е, че родната ни железница в миналото (а и сега) е закупувала и продължава да закупува иностранен подвижен състав на старо, тъй че спокойно могат да се преправят чуждите модели на машини в наши разцветки и т.н., например немски серии парни машини 42, 50, 52 и др. Сещам се също и за фирма "Булмаркет", която в момента се сдобива с немски ел. локомотиви BR 120. Както виждате избор има. Аз например лятото си взех една парна 50-ца на "Роко", която смятам в началото на другата година да се пробвам, с помощта на приятели (май повече приятелите), да я нагодя като наша 14.xx серия.
Моля, погледнете на този адрес, за да видите кои бг машини отговарят на чужди такива: http://members.tripod.com/~bg_railroad/jpt1002/tasev.htm
KRAKOMOBILA:
Булмаркет закупуват Датски локомотиви (общо 6 броя) Серия EA3000, който само приличат на br120, но не са. Имат повече общо (като агрегати и оформление) с ES64F4. Ето и снимка.
http://www.railcolor.net/ES/es64f/foto/EG01.jpg
Vlado:
Може, може! Явно грешката е моя. Извинявам се!
:)
Naskoni:
--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=110.msg442#msg442 date=1196690862 ---Булмаркет закупуват Датски локомотиви (общо 6 броя) Серия EA3000, който само приличат на br120, но не са. Имат повече общо (като агрегати и оформление) с ES64F4. Ето и снимка.
http://www.railcolor.net/ES/es64f/foto/EG01.jpg
--- Край на цитат ---
Добре, но кой е модела в HO? Не вярвам да няма такъв.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия