Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Модели на български подвижен състав
KRAKOMOBILA:
http://www.kvv73.dk/Billedserie/DSB_Litra_EA/EA_3018_PS_Model.JPG
Ето като модел го има, мисля, че е на Fleishman, но не съм сигурен, може да греша. :)
Naskoni:
Знам, че темата е обсъждана преди в други форуми. Моето предложение е тук да направим малко по-добре, да включим снимки на моделите и информация за тях и след това би могло информацията да се систематизира и качи на сайта. Аз с парните локомотиви не съм на ти, някак си не ме привиличат и не се интересувам, затова ще започна с дизеловите и после с електрическите.
И пак ще повторя, ако има някакъв начин да заинтригуваме фирмите производителки, да направим нещо и да видим в близко бъдеще повечко български модели.
Naskoni:
Модел на дизелхидравличния локомотив серия 04 няма, но има модел на прототипа 2020, фирмата е MSE - Modellbahnen http://www.mse-modellbahnen.at/
Любомир е щастлив притежател на този модел, надявам се ще се включи с повече информация и снимки. На сайта има малко информация и различни цени - 185, 295, 510 евро :o :-[ , доколкото разбрах първата цена е за модел без задвижване и който сам трябва да сглобиш. Другите цени са с други опции, предполагам :o
Надявам се скоро да мога да си го позволя, определено това е най-желания модел за мен. Но пък едва ли бих посмял сам да си го пребоядисам в цвета на БДЖ, бих помолил някой от опитните моделисти да го стори... ;)
Жоро:
Наско зачекна една много болна тема. “Що е то жп-моделизъм и има ли той почва у нас?” Нямам нищо против това да се преброим. Сигурен съм обаче, че в цялата ни Родина няма да се намерят и хиляда души, за които железницата да е хоби. Няколко примера:
В най-големия жп-форум, този на Циров, са регистрирани 335 потребители
Във форума на стендовите моделисти са 2216 души
В един взет напосоки немски форум за НО са 2325 участници
Ако от стендовите моделисти почти всеки има поне по един сглобен или закупен модел, то от жп-форума едва ли има и 10% от хората, които имат желание и най-вече възможност да си купят по една Людмила. А и колко души от нашия форум могат да дадат 300 лева за същия локомотив. Само за сравнение – средната цена на един модел на самолет е около 20лв. От тази цена започват вагоните в детско изпълнение, за локомотивите да не говорим. Така, че една от причините да сме толкова малко е чисто икономическа. Другата е в техническата култура на нацията ни. Но в една страна, в която чалга-идустрията прави милионен оборот, друго и не може да се очаква. Още един пример: http://www.parowozy.com.pl/obrotnica/13.jpg . Тази картинка съм я обсъждал с много приятели и само на няколко първото им впечатление беше от многобройните посетители на тази изложба на действащи локомотиви в Полша. Дори да предположим, че половината от хората са чужденци, пак е впечатляващо мнозинството поляци имащи интерес към железницата. Затова и фирмите се преорентираха и пуснаха на пазара толкова много полски модели. Когато преди години попитах търговския директор на Roco, защо не пуснат немската BR 58, в българския вариант на 13-та серия, отговорът беше: Поръчвате и предплащате 500 броя и ще я имате. С този кратък отговор той даде ясно да се разбере къде сме ние. За тях, нашите модели са “екзотика”, сиреч едва ли немският пазар, който е основен за тях, би се заинтересувал от тях и никой не би направил подобна инвестиция.
Според мен изходът е в “направи си сам”. Модел сходен с наш се пребоядисва, а за надписите има лазерни принтери. Жалко, но факт.
Много ни е скъпо хобито, много е интересно, но и никой насила не ни е вкарал в него. За това основната цел на нашият сайт е да покажем, че ни има, че се развиваме и че търсим и други като нас.
KRAKOMOBILA:
Възхитен съм от поста на Жоро. И всичко което каза е точно така, но, винаги има едно "но". Найстина явно тираж под 500 броя на даден модел е нерентабилен за фирмата, но мисля, че не само в България ще се закупуват такива модели не мислите ли ? Защо примерно един немец, да не е фен на Българските железници, и да тръгне да си прави макет на тяхната тема, или Поляк, Чех или какъвто и да било друг гражданин. Пък и на доста от моделите, ще трябва само боя, за да стане на тема БДЖ, ще кажете, като е само боя, защо не го боядисаш ти, да найстина е така, но едно е да си го боядисаш сам, друго е да бъде професионално боядисано. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия