Автор Тема: Модели на български подвижен състав  (Прочетена 357731 пъти)

liro4605

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Модели на български подвижен състав
« Отговор #570 -: 05 Юли 2015, 22:48:27 »

На тези снимки,ако наистина ви интересува истината може да си отговорите сами.

Ще поясня какво аз виждам от години.
Виждал съм как групи германци и други националности идват на визита.Отворете някъде в нета Нюрнбернският панаир и,ще видите ,че там въпросният завод присъства само с колооси.Сивите вагони от снимката (в някой от нюансите) са въпросни пак прототипи.Зелените също,но по стари и вече пребоядисани в ливрея на завода ползващ ги за извозване на скрап.Вижте номерата им големите и сравнете,че един с един няма еднакъВ,а те са 9.

Дано съм бил ясен.
Иначе ако говорим за фабричен  БГ модел то няма по истински от този на Булмаркет,след него DB Шенкер само с една лека грешка за която знаем може би само аз и Иво

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #571 -: 06 Юли 2015, 08:37:55 »
Тъкмо си отворил приказка за сивичките вагони:

А пък тук може да видите Eaos вагоните, които се предлагат от on-rail. Този, който от снимките нарочихме че ще е с надпис БДЖ, е модел BA 070.

Лично аз не виждам никаква разлика на вагоните с малките вратички и тези от вдеоклиповете у нас. 100% еднакви. Остава само ваденки да се направят и да се състарят / омацат - стават като истинските. Добре че не съм им фен, иначе щяха да заминат поне 4 сета ...

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #572 -: 06 Юли 2015, 08:42:54 »
В духа на някои от прежде говорившите, аз пък ще кажа така:

Не мога да разбера защо някои се втилясват, когато тук напълно подробно и коректно, коментираме предимства и недостатъци
над даден модел (не детска играчка). Попълваме неговата история на прототипа (ако евентуално намерим такъв) и създаването на
самия модел. Като си го купим, обикновенно обсъждаме и неговата изработка, външност и ходови качества. Нали за това е този форум.
Защо някой постоянно се дразнят, че се"втилясваме" по него!?!!!
 Така научаваме доста повече за модела въобще, отколкото от един куп изречения от типа ...
"най-после нещо ново", "харесва ми - ще си го купя непременно", "гола-вода е - поредната издънка на фирмата",
"мнооооого е готин - евала на фирмата", "Аз ще си купя една дузина - нале е български..."
и т.н.

Надявам се, че в кое изказване се получава важна, интересна и не рядко ценна информация е ясно
...но що останалите се втилясват тогава на втилясването ни!???? ...както казва един съфорумец тук
-"нямаме си на понятие колко тъмна може да е колекционерската душа..."
Толкова тъмна, че оплюва всякакъв опит за обсъждане на вярност с оригинала, детайлност, история, ходови качества и въобще
реалистичното изпълнение на даден модел, но дори в неговата колекция няма данамерим модели от фирмата "Махано",
 (то и те станаха добри всъщност) или типичните американски играчки представяне за жп модели.
А отличните американски модели, все пак ги познаваме благодарение на Ванката и познанствата и познанията ни в този форум.

Аз бих добавил - аман от сноби в железопътния моделизъм!!!
...
"Колко струва!...Ахааа, ами увийте ми една дузина, моля!"... :sarcastic:
...
 Повечето моделисти постепенно "израстват" и съответно приятелите им спират да наричат колекцийте им "цигански"
 - сиреч шарено купувани, без никакъв смисъл, насока и т.н. (и не става въпрос само за епохи) защото и те постепенно стават ...по-хубави.
Една  (все по-малка група) си остава обаче с детското разбиране за моделите...и в това не би имало нищо лошо, щом тях това ги кефи,
но само ако не навират постоянно в очите ни, своето раздразнение от реализъма или не на даден модел, неговото обсъждане и т.н.
Може би защото не им стигат в снобската глава знанията, или защото ако се включат и те,тогава си проличава снобизма в тях...не знам...но едно е
сигурно - сбъркали са тотално не само форума но и моделизма за своето хоби!

--------------------------------------

Колкото до обсъжданият тук пореден нов модел на една от фирмите производителки,
май Сашо най-добре го е казал - това виждат германците по свойте трасета - това са направили!!!
С което впрочем отговаря коствено на въпроса на Микси, дали тези вагони са се търкалали у нас.
Писаното от Миро също отговаря на въпроса в подробностти и "втилясване".
Да си припомним историята на модела спален вагон ТТ на същата фирма и неговото обсъждане.
Там имаше какви ли не теории, догадки, "доказателства" от разни "корифей", че таков "жувотно нема"...
Пък се оказа, че фирмата идеално и свършила своята проучвателна дейност и затвори устата на всички
 с публикуваната от Зазо снимка, на прототипа за този модел. За целта Зазо си купи много приятна и голяма немска книга по
въпроса и без да се "втилясва" много сподели наученото от нея , тук в този форум. Резултата и още по-голям кеф за всички
истински моделисти, но не бих се учудил и снобите да са си го закупили, защото "това е модерното и вЕрното".

Като излезнат от производство моделите, ще видим какво още може да очакваме или не от тях (от моделите).
Дотогова нека останалите не се дразнят от сладките ни приказки на моделни теми в този форум, моля!!!
 :hi: :hi: :hi:

Ето, браво и на Митко - не се подава на провокациите и продължава нишката за обсъждането на този нов модел!
 &bgflag :clapping: :clapping: :clapping:
« Последна редакция: 06 Юли 2015, 08:45:20 от pach »

TheJackal

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 1710
  • Рейтинг: 159
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
« Отговор #573 -: 06 Юли 2015, 08:45:42 »
А, ели е възможно тези вагони за които дискутираме да са производство на завода в Бургас? Може би, ако отговорът е "ДА", те така излизат от завода и с тези си надписи и прочие вратички стигат до потребителят си.  :hi:

tritehiksa83

• Гост
« Отговор #574 -: 06 Юли 2015, 11:58:21 »
Защото "втилясването" помрачава преценката, пречи на удоволствието от това да имаш даден модел да му се радваш като жп-колекционер!Всеки модел има гршка с всеки модел се правят компромиси защото те не са истинския прототип и не може да очакваме 100 процетнова детайлност!

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #575 -: 06 Юли 2015, 13:34:11 »
Аз незнам какво толкова дискутирате, всичко е толкова просто... В чужбина има много частни фирми (основно в Германия), които имат на вагоните си инициали на БДЖ, но реално вагоните не идват тук. Този вагон е именно такъв - съществува, на него пише БДЖ, изцяло реален си е... просто не идва в България.

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #576 -: 06 Юли 2015, 20:19:23 »
Май някой трябва да изясни непонятния и неприемлив ЖП термин "обмен на подвижен състав между администрации"...  :hi: И защо всеки вагон или локомотив има уникален регистрационен номер /по подобие на автомобилите/...
« Последна редакция: 10 Юли 2015, 15:05:10 от Best Ripper »

liro4605

• Гост
« Отговор #577 -: 06 Юли 2015, 23:08:53 »
Един колега машинист ми дойде скоро на гости.Нямахме вобще тема железници,но той като видя витрината просто ме попита има ли БДЖ?Показах му неща от Тилиг и каза,ама това не са наще вагони...................

Приятно забавление на катерушките

bg&flag

mitko0888

• Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #578 -: 07 Юли 2015, 08:24:04 »
Миро, това е хубава тема, която си зачесъл.

Доказан факт: жп моделите, закупени от магазин, калкато и да са точни, никога няма да ти приличат на умалено копие на истинските вагони или локомотиви. Това е защото са чисти, гладки и т.н. За да приличат на истински, трябва да се състарят (независимо какви думи използвате за това мацане с четката). Имаме си хубава тема за това, има и много примери в другите теми и не ми се иска да правя такава приказка тук. Но това е основното, заради което един НЕ жп мждилист няма да познае истинския оригинала като гледа модела. Има и друга причина - че човек по различен начин вижда 25 метров вагон и 30 см такъв.

Тук ми се иска да продължа твоята идея (ако искате и да я дръпнем в отделна тема, че тук е стр. 39) с въпроса: е какво пък толкова е грешно в моделите на БДЖ?

Ще си кажа моето виждане, ще ми се и някой друг да се включи със снимки и факти, а не с приказки. Започвам отзад напред във времето.

1. Вагона на Роко - 64549. За мен сериозен пропуск е че не са махнали четирите малки прозорчета. Това е очевАдно, особено от страната на коридора (която рядко се появява в интернет). Всичко друго си му е наред. Може би някоя решетка не е с точния брой отвори, но това никога няма да го забележа, дори и да виждам оригинала и модела пред мен. Този вагон го дискутирахме някъде, със нимки и др. подобни, само че преди да излезе в продажба. Мисля че Мите беше пуснал хубави снимки.

2. Вагонът на Мемоба / Тилиг 25301 - според мен си е 100% правилен. Чесъхме го в някаква тема тук, ама по заглавията не мога да я намеря къде е, имаше и доста снимки там.

3. ExDB - 74795 и 74796 - Тано беше писал доста за тях, по моите спомени осван че разположението на седалките в салона е сгрешено, друго не си спомням. В неговата тема има доста снимки на оригиналите и на моделите.

За сега от мен - толкова. Ако някой прецени - добре ще е да продължи.
« Последна редакция: 07 Юли 2015, 08:28:21 от mitko0888 »

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #579 -: 07 Юли 2015, 10:05:41 »
Цитат на: liro link=topic=110.msg100127#msg100127 date=1436213333
Един колега машинист ми дойде скоро на гости.Нямахме вобще тема железници,но той като видя витрината просто ме попита има ли БДЖ?Показах му неща от Тилиг и каза,ама това не са наще вагони...................

Приятно забавление на катерушките

bg&flag

Онзи ден четох темата на ТАНО за "дообработка" на локомотив 46 серия.

http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2833.0.html

Според него по локомотива има неща, които в действителният вариант няма. Ако толкова държиш да е 1:1 или трябва да ги продадеш или си здраво на катерушката.
 ;)

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #580 -: 07 Юли 2015, 10:21:31 »
Цитат на: mitko0888 link=topic=110.msg100129#msg100129 date=1436246644
Миро, това е хубава тема, която си зачесъл.

Доказан факт: жп моделите, закупени от магазин, калкато и да са точни, никога няма да ти приличат на умалено копие на истинските вагони или локомотиви. Това е защото са чисти, гладки и т.н. За да приличат на истински, трябва да се състарят (независимо какви думи използвате за това мацане с четката). Имаме си хубава тема за това, има и много примери в другите теми и не ми се иска да правя такава приказка тук. Но това е основното, заради което един НЕ жп мждилист няма да познае истинския оригинала като гледа модела. Има и друга причина - че човек по различен начин вижда 25 метров вагон и 30 см такъв.

Тук ми се иска да продължа твоята идея (ако искате и да я дръпнем в отделна тема, че тук е стр. 39) с въпроса: е какво пък толкова е грешно в моделите на БДЖ?

........

Владо беше пуснал такава тема с грешки по моделите, но нещо не мога да я намеря. Ако той се сети нека пусне линк към нея. Ето две близки теми - "Модели на български товарни вагони" - http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,4303.0.html
и една още по-близка по темата "Предимства и недостатъци на моделите, предлагани от различните производители" - http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1387.0.html

CaLLlo

• Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #581 -: 07 Юли 2015, 12:05:54 »

Явно срещате трудности при работа с търсачката... ще се опитам да ви помогна малко.

РАБОТА С ТЪРСАЧКАТА НА ФОРУМА

1) Търсене по текст - налага се да си спомните специфичен термин, или дума(една) от търсената тема.
    Ако не си спомняте нищо специфично - по тая точка сте изгорели!
    Съвет: търсете само една дума, без спейсове, търсенето на 2 или 3 думи едновременно дава безброй ненужни резултати.

2) Търсене по снимка - от търсената тема имате снимка на компютъра - изкопирайте името на снимката,
    със или без разширението (jpg, gif, pdf, bmp) и направо го сложете в реда за търсене на търсачката - ако има резултат, той ще е еднозначен (един резултат от търсенето), ако снимката я има на две места, или има цитат към нея - ще имате повече резултати. Разбира се, ще излязат и всички други снимки с такова име.
Тоя метод работи дори и когато снимката вече е премахната от сървъра, на който е била качена в момента на публикацията във форума - ebay, имаджехач и т.н.
    Най-добре е да имате целия адрес на снимката, но това изисква допълнителни усилия при сейфване на снимките, а правилото е същото - целият адрес направо в полето за търсене. Няма прошка, работи винаги и безотказно.
    Ако вече сте променили името на снимката - изгорели сте.
    Понякога самото сейфване на момента променя оригиналното име на снимката (Интернет Експлорър), като задължително замества точките и някои други символи в средата на името с долни черти; а спейсовете с %20. Но вие това вече го знаете и ако няма резултат, ще пробвате с обратна замяна на долните черти с точки или друго подходящо за случая, а в крайна сметка може да търсите само част от цялото име и няма да имате безброй резултати.

Подреждането на резултатите е от най-новото към най-старото.
В тях кликайте на линка за темата, а не на юзера!

Пробвайте! - не боли.           Успех!!!
« Последна редакция: 07 Юли 2015, 12:39:05 от CaLLlo »

KRAKOMOBILA

• Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #582 -: 07 Юли 2015, 20:42:06 »
Между другото докато върви спора - вече в продажба са EAOS-ите в H0. Цената им е 100 евро на сет, за съжаление към момента нямам финансовата възможност да взема... дано не свършат бързо.
http://minimodel.eu/products/view/281
http://minimodel.eu/products/view/282

А между тях са се промушили и тези чужди "играчки":
http://minimodel.eu/products/view/283
« Последна редакция: 07 Юли 2015, 20:44:53 от KRAKOMOBILA »

Величко

• Trade Count: (17)
  • Sr. Member
  • Публикации: 421
  • Рейтинг: 200
  • Само ЦСКА !
« Отговор #583 -: 07 Юли 2015, 21:46:49 »
Цитат на: pavel75 link=topic=110.msg100130#msg100130 date=1436252741

Онзи ден четох темата на ТАНО за "дообработка" на локомотив 46 серия.

http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2833.0.html

Според него по локомотива има неща, които в действителният вариант няма. Ако толкова държиш да е 1:1 или трябва да ги продадеш или си здраво на катерушката.
 ;)
Миро надали има претенции за точните колекционерски копия, а просто пояснява, че не са в Бг тези вагони. Не му е идеята да налага мнение, да не се купуват, доколкото го разбирам, а и познавам, щото е над "нещата". Общо взето спорите излишно, вместо всички да се повозим на катерушката, а тея, дето са в овв може и на виенско колело  :unsure:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #584 -: 08 Юли 2015, 08:48:11 »
Цитат
...за 25 години преход това успяхме да направим...да наричаме обикновенна обмяна на мнения и информация
с актуалните определения като "налагане на мнения" и непременно в "спор". А причините са две:
 - Господи, колко сме се изкривили, щом като на всеки нормален разговор тук, се слага определението "СПОР"...
 - Или просто на някой в този форум, така му се иска, да стане, в мига в който се почне нещо сериозно да се обсъжда!
....

По обективни причини ще премълча кой форумен колега цитирам по-горе, но съм на 101% съгласен с него.
 :hi: