Иво, извинявай но с много от написаното не мога да споделям такава гледна точка.
Няма да повярвам че за нашата 46-ца е правена НОВА матрица. Този локомотив се произвежда от години в десетки най-различни варианти. Не ме карай сега да ти вадя всички каталожни номера от двете фирми, които се правят с ЕДНА И СЪЩА матрица. Измененията за бг би трябвало да са само в малките фарчета до буферите, което изменение ми е много добре известно как може да се направи ВРЕМЕННО в матрицата. Естествено това струва пари, новото оцветяване също струва пари, но като цяло този продукт е отдавна усвоен.
От написаното от теб излиза че едва ли не благодарение на лични контакти някой ни е направил подарък. Ами тогава нека всяка фирма да не прави нищо - тогава няма да се притеснява как да си пласира продукцията и да си връща инвестициите ... Знам че по гръцки е по-лесно, а за съжаление и в Италия им се иска да е така, ама не става!
120 продадени у нас от 300 произведени - хайде тогава ми намери къде в момента може да се купи един от двата модела? Преди време пак някой пита за тези модели и тогава си поиграх да търся навсякъде по света. Имаше единични бройки 1мисля че около 5 останали локомотива в 2 -3 магазина, вкл. и в Америка. В същото време ти гарантирам че продукти на други фирми, произведени само пред иняколко години, могат да се намерят в десетки и стотици магадини в европа. Преди 15 - 20 години мина времето, когато човек си предплащаше за да му напарви някой нещо, че и с твоите пари този някой да реализира печалба. Това време отмина и поне у нас няма да се върне. Ако искаш да си на пазара - правиш продукт, който в определено време ще ти донесе печалба. Може и да ти се иска да е веднага, ама не става.
Моделът не е кой-знае какво. Ще ме извинявате, имам го, много добре изглежда и добре стои, но има много неща които отличават продуктите на акме от роко или флм, например. Сравнявам го с тях защото са от един и същи ценови клас. Мога да напиша още по този въпрос.
И накарая - хайде да не зацикляме пак кой колко много усилия е вложил и как аз съм плюл по него. По никакъв начин не омаловажавам усилията, които положихте няколко човека, вкл. и ти. Но си мисля че това е нормално за един бизнес, дори и в жп моделизма. Може би резултатите са се разминали с вашите тогавашни очаквания, но за мен са напълно нормални. Извинявам се, ако някой от вас се чувства обиден от това мое изказване, нищо лично, изразявам си мнението и до сега никой не ме е убедил че не съм прав.
Колкото до производителите - да правят бг, ако искат. Ако не предлагаш нищо ново и интересно на пазара, краят ти е предизвестен. Само швейцарци ли купуват щвейцерски влакове? По всичките атракциони колко десетки хиляди чужденци идваха в българия? Че от тях поне 80% си имат моделче от влака, на който са се возили. И са дали огромни суми за да се возят. Мислиш ли че няма да дадат 200 евра отгоре? Пазарът е пренаситен с немски, австрийски и т.н. модели, а това което се изкупува и се свършва за по-малко от година - никой не ще да го прави ...
Живи и здрави!