Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Няколко полезни съвети към младите колекционери

<< < (2/9) > >>

XRISTO:
Колеги, това се отнася главно за пътническите влакове, нали?...в крайна сметка един товарен, особено ако пътува за чужбина може да съдържа в състава си вагони от няколко администрации...нали така?А и могат да се "щляпнат" цистерни,открити,закрити,хладилни-всякакви,нали?

Best Ripper:
Да изкажа и едно напълно обратно мнение... Посочените правила от Ясен много бързо и лесно могат да доведат до превръщане от хоби в музейно-снобарско колекциониране /извинявам се за израза/... Лично за мен действителната употреба на подвижния състав и неговото управление носи удоволствието от хобито /а съм сигурен, че не съм единственият/... За мен е безсмислено и пълен снобизъм да дам 1000 лева за 1 суперскъп локомотив и 4-5 вагона, чиято употреба после ще се доведе до стоене за показ в херметическа витрина, ще им гледам достойнствата под мощна лупа /или по-добре под микроскоп/, ще ми спира всеки път дъха дали няма да се счупи някое микроелементче при ваденето от сейфа, ще ги пускам по макета само на 29 февруари, ще ги пипам с бели ръкавички, а ако имам гости на въпросната дата, то те да стоят поне на 3 метра от безценната колекция и без право да дишат. За тия пари бих си накупил сума ти по-евтини и според някои "нискокачествени" неща, но които ще ги търкалям непрекъснато по макета и ще се кефя на движението им, без да ме интересува аджеба сега защо тоя парен локомотив от първа епоха тегли вагони от четвърта.. Ми що.. Щот така ми харесва лично на мен общия изглед на цялата композиция... ;)

XRISTO:
Е-е-е-е, тук с епохите не съм съгласен, нелепо е парен да тегли четириосни думкари или електровоз 5-та да влачи четириосни товарни със колооси на спици от 1-2 епоха, ама съм съгласен, че вторачване за абсолютно дребни елементи е необходимо само при условие, че държите не толкова да се кефите на самия моделизъм, а в повече се интересувате от реалистично пресъздаване на определена епоха, определена администрация или даже абсолютно точното пресъздаване на определени гари.Може би това е по-висша фаза от нашето хоби, не знам - не съм дорасъл за нея.  :D

Vlado:
Все пак това са само съвети и всеки сам ще прецени дали да се съобрази с тях или не. Свобода в пълна степен! За едни е снобарско, за други въпрос на чест, за трети идея фикс, за четвърти непоколебим дълг и т.н., и т.н., свят пъстър, хора всякакви. И добре че е така, че я си представете ако всички събираха само DB или БДЖ, или NL... бр-р-р, скука! Затова всеки както го вижда хобито, тъй да го развива! Пък другите ще се кефим! :)

Сaprycorn:

--- Цитат на: Best Ripper link=topic=1125.msg15805#msg15805 date=1230229608 ---Да изкажа и едно напълно обратно мнение... Посочените правила от Ясен много бързо и лесно могат да доведат до превръщане от хоби в музейно-снобарско колекциониране /извинявам се за израза/... Лично за мен действителната употреба на подвижния състав и неговото управление носи удоволствието от хобито /а съм сигурен, че не съм единственият/... За мен е безсмислено и пълен снобизъм да дам 1000 лева за 1 суперскъп локомотив и 4-5 вагона, чиято употреба после ще се доведе до стоене за показ в херметическа витрина, ще им гледам достойнствата под мощна лупа /или по-добре под микроскоп/, ще ми спира всеки път дъха дали няма да се счупи някое микроелементче при ваденето от сейфа, ще ги пускам по макета само на 29 февруари, ще ги пипам с бели ръкавички, а ако имам гости на въпросната дата, то те да стоят поне на 3 метра от безценната колекция и без право да дишат. За тия пари бих си накупил сума ти по-евтини и според някои "нискокачествени" неща, но които ще ги търкалям непрекъснато по макета и ще се кефя на движението им, без да ме интересува аджеба сега защо тоя парен локомотив от първа епоха тегли вагони от четвърта.. Ми що.. Щот така ми харесва лично на мен общия изглед на цялата композиция... ;)

--- Край на цитат ---
Изглежда Best Ripper не ме е разбрал правилно. "Стилната" колекция НЕ означава сбирка от скъпи и прескъпи модели. Нелепо е да караме електровози от 5та епоха с вагони със спици от 1ва и 2ра епоха, нелепо е да закачваме американски локомотиви на европейски вагони. Представете си следната товарна композиция: вагон от "Брава", до него вагон на "Лима", после "Роко", зад него "Лилипут", Пико, и т.н. Гледката няма да бъде никак приятна...
Но както се каза вече ..."Шарен свят, хора всякакви..." А и никой не е длъжен да се съобразява с моите препоръки. По скоро споделям, ако започвам сега да събирам, какво и как бих събирал, за да не допоусна греШките, които съм допуснал през годините.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия