Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Идеи за автоматизиран ЖП прелез
misho_tabakoff:
--- Цитат на: pach link=topic=991.msg17122#msg17122 date=1231945505 ---Павка , трябва ми малко време , да намеря схемата и ще ти я пратя. :blush2:
... Изпълнява се със инфрачервени светодиодни клетки "излъчвател-приемник" в един корпус ...
--- Край на цитат ---
Пачи, така както го беше написал "в един корпус", ме подведе за идеята ти.
--- Цитат на: pach link=topic=991.msg17157#msg17157 date=1232004217 ---Хм , за тези с процеп трябва "нещо" да "виси" от влака и да минава през процепа , за да го задейства , а и те самите пък трябва да стърчат над траверсите... :haha:
--- Край на цитат ---
Това "висящото" нещо спокойно може да бъде колелото на локомотива. Оставяш 1мм разстояние м/у две съседни релси, слагаш там оптрона (или отделно излъчвател и приемник, все едно), и когато колелото мине покрай този процеп, ще прекъсне светлинния лъч и ще задейства електрониката.
pach:
Чудех се от къде най-бързо да ти представя оптрон с въздушна междина , като този за който аз говоря - излъчвател и приемник да са в една равнина , пък то най-близкото място се оказа главата на този сайт .
По специално тук от форума , тази схема правил ли е някой?
Оптрона го има в Комет и предполагам , че bdg43r именно него е употребил в броячите на вагони по коловозите за своя макет!
Доколкото си спомням , той спомена за бели лепенцчици под дъната на кошовете.
Аз съм стигнал до проверка - сработва от ръката ми на 5-6 см. от него.
Значи би трябвало да работи ...
Ако искате по друга схема с този оптрон , казвайте , ще я експериментираме заедно (следващата седмица евентуално)?
pach:
Ето една подходяща схема . :yes:
пък тя лесно се преустройва , в дедектор за присъствие (на подвижен състав) ;)
Ако изходният ток на операционните (дават го окоро 100 mA) не ви стига , може да се добавят обикновенни транзисторни ключове и шапка на тояга.
;D
pach:
Павка , наемаш ли се да я експериментираш? :)
pavel75:
Ще трябва. Само да поразгледам схемата на спокойствие.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия