Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Кой какви механизми ползва за стрелки?

<< < (20/38) > >>

pach:
Волт и половина няма в моделните железници...
Тоест , не става!
А пък към дешифраторите - съвсем... :scratch_ones_head:

XRISTO:
За дешифраторите не проблем - хората са изобретили ценеровия диод за тази цел.А стандартно може и да няма, говорим за аналоговите, но винаги може да се сложи едно трафче.

pach:

--- Цитат на: XRISTO link=topic=132.msg41903#msg41903 date=1274952814 ---За дешифраторите не проблем - хората са изобретили ценеровия диод за тази цел.А стандартно може и да няма, говорим за аналоговите, но винаги може да се сложи едно трафче.

--- Край на цитат ---
не се решава с едно трафче - това да добавиш от някъде 1,5V е лесно. Всички схемни решения са минимализирани и се "въртят" около ~16 V.
- обратни връзки.
- обвързващи сигнализации.
- индикаторни панели.
- изпълнителни механизми , управлявани от тази обратна връзка
- и т.н.(да не продължавам)
Тоест при въвеждането на още едно напрежение, ще трябва всичко това да го "разделиш" и да промениш връзките в една класическа система.
Това вече не съм убеден, че в крайният си резултата ще е по-евтино, щото вдига нивото на сложност (демек ум и време) , броя на проводници и вторични елементи и т.н.
Като си помисля - нима си струва да се прави всъщност?
Но всеки сам си е решил и го прави по един или друг начин. Точно за това те уважавам Христо - никога не се отказваш, експериментираш, четеш, питаш, правиш и споделяш (нещо важно напоследък тук) - тоест "играеш" си пълноценно с хобито!!!
 :ok: :good: ;D ;D ;D

XRISTO:
Обратните връзки се правят с микроключета и релета - този механизъм, дето съм го приспособил се задвижва с 12 волта, а перата на двете реверсивни релета са на 1.5 волта.Въпросните микроключета могат и да са сигнал към светофори, семафори и каквото си поиска човек.То може и с оптрони, ама така и не им разбрах начина на свързване, както схемата.Чичко Гугъл мълчи като бит г_з.  :lol:

Колкото до оскъпяването - евтини са ключетата, а реленца си имам от стари повредени автоаларми бол - да не забравяме, че слагам и аларми на леки автомобили и мотори през свободното време.  :spiteful:
Играчка си е, но мене ме кефи играта с хобито, например, сглобени сгради не си купувам, а ако отнякъде ми припаднат такива ги очиствам - кеф ми е да си ги лепя сам, действа ми отпускащо и успокояващо, както при жените шиенето на гоблени.  :good:

optron:

--- Цитат на: XRISTO link=topic=132.msg41915#msg41915 date=1274965510 ---... оптрони, ама така и не им разбрах начина на свързване, както схемата.Чичко Гугъл мълчи като бит г_з.  :lol: ...

--- Край на цитат ---
Ми попитай, бе човек. Тука има специалисти по доста въпроси.
Ето ти статия за фотопрекъсвача (това е истинското название на тези "оптрони"):
http://cirictech.com/?p=51
Ако си добре с английския и си запознат с електрониката, ще схванеш как става, лесно е.
Ако някое от тези ти куца, кажи, ще помогна както мога.
Пример: Фотопрекъсвач ползвам в локомотиви за следене и регулиране на скоростта на двигателя.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия