Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Загадки!
Жоро:
Да, Паце, сигурен съм.
След като се установи, че не всички моделни колооси са точни по размер, ще разширя кръга на търсене с 4-цилиндрови машини.
Относно верноста на размерите при Роко. Имам BR 02 0201, оригиналът на която по техически данни би трябвало да се събере на 23-метров обръщател. Да, ама не. Слагам я на роковски такъв и о! чудо - половината предна талига стърчи извън обръщателя. Оказа се, че и разстоянието по буфери не отговаря на оригинала - по-голямо е. Та така за размерите. Ще се пробвам с BR 17, BR 18 и други роковски "h4" бързаци :buba:
Krasi Tankista:
Много малко от фабричните модели са с точни мащабно размери. Затова си има обективни причини. Те са както технологични така и не толкова. Една от най - важните технологични причини е минималната дебелина на отляти детайли, която позволява начина на производство. Например почти никога няма точно междуосие при многоосните парни машини, защото дебелината на спирачките трябва да е достатъчна за да оцелеят максимално дълго. Това обикновенно води до намаляване на диаметъра на колелата, като прибавим и високите реборди и уиде коня в ряката. Малките радиуси на завиване водят до увеличаване на общата ширина на локомотивите и така нататък. Разбира се най - тежко е положението при парните машини, при дизелите и електровозите не е толкова трудно. При правилен избор на прототипите фирмите могат да минимизират тези проблеми но не винаги е възможно. Не трябва да забравяме, че все пак става въпрос за играчки и да не сме толкова придирчиви. За тези, които желаят условно мащабно верни колекционерски модели - те се произвеждат от други фирми, с други изисквания и други технологии в малки серии.
mitko0888:
Размерътна колоосите си е достатъчно точен, освен ако не говорим за типовите няколко размера на старовремското Пико. Гледам в тестовете на Миба за някои парни локомотиви в последните години:
BR23.0 - 20.1 вместо 20.11 мм
BR50.49 - 16.0 вместо 16.09
BR52 - 16.1 вместо 16.09
BR24 - 17.25 вместо мащабните 17.24 мм
BR10 - 22.9 вместо 22.99
за други ме мързи сега да търся.
Както се вижда отклонението е до 0.1 мм.
Krasi Tankista:
Явно е, че не си пропуснал бележката за правилния подбор на прототипите. Я ми дай данни за Br 94 например. Не се ограничавай само в диаметъра на колелата, а обърни внимание и на междуосието и на ширината на парните машини и т.н. И не чети ако обичаш, като дявола евангелието. И ако може забрави за момент любимата фирма. :pleasantry:
mitko0888:
Краси, не съм виждал роковска 94-ка. Не мога да кажа как е. Но ето тук: http://miba.de/mibatest/ има кратки обзори на разни модели от разни производители.
Колелцето на Жоро е от Роко, а и тя наистина за мен е "оптималната" фирма за цена/качество. Затова давам примери с Роко.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия