Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

мащабната скорост

<< < (3/5) > >>

CaLLlo:

--- Цитат на: jopeto link=topic=147.msg3810#msg3810 date=1208368322 ---Но при мене се яви проблем в изработката, километража е много голям за моя мащаб и не може да мине през порталите на тунела.  ;D ;D ;D   

--- Край на цитат ---
Радвай се ;D, защото ако беше влязъл проблемът ти ще стане още по-голям: да влезеш и ти за да видиш колко показва вътре ...  ;D ;D ;D

jopeto:
 За проблема има решение, ама не ми се инвестират пари в не-чак толкова важни работи. Продават се безжични километражчета, датчика е компактен и е на батерийка от часовник може даже да се  скрие в закрит вагон, самото километражче да седи при трафовете и клавишите. Даже ми идва едан идея да направя този вагон към ремонтен влак и евентоално и един почистващ вагон. Така влакът ще придобие и практически смисъл.

kbeykov:

--- Цитат на: eurostar link=topic=147.msg1015#msg1015 date=1199645781 ---Аз съм изчислил, че при 100 км/ч в мащаб N влакът трябва да измине 10.4 метра за 1 минута или 1 метър за 5.76 секунди. Така си определям мащабната скорост. Като знаете каква скорост развива прототипът, можете да прецените как да го карате.

За НО би трябвало да е горе-долу два пъти повече - тоест, около 20 метра в минута (за 100 км/ч).

--- Край на цитат ---

Ето и един начин да изчислите скоростта, с която би се движил моделът в реални размери.

Първо изчислете истинската скорост на влакчето:
За време от 1 сек. изминава ... метра.
След това превърнете в км/ч: умножете м/сек по 3,6 и ще получите резултата в км/ч.
Резултата умножете по мащаба на модела (за НО - 87, ТТ - 120 и т. н.) и ще получите търсената скорост. Така ще знаете каква скорост симулира влакчето и дали съответства на реалната.

Давам пример:
Моят ICE 3 се движи максимум с около 1,1 м/сек.
1,1 х 3,6 = 3,96 км/ч
3,96 х 87 (за НО) = 344,52 км/ч - което е максималната скорост за този влак.

Дано съм ви помогнал. По обратния начин може да се изчислят скоростите по отделните части на макета, ако се пресъздават ограниченията. Така ще знаете колко да намалите, за да не изглежда неестествено прекалено бързото движение на влакчето.

Поздрави!

Maktub:
И аз определям мащабната скорост на ухо / око: било по потропването на колелата, било като наблюдавам как минават вагоните спрямо разни обекти край линията. Наистина е тъпо, когато един парен лок се пъне като изтребител по писта на самолетоносач, но пък от друга страна съм малко против прекаляването с всевъзможни уреди дори и за това. В крайна сметка трябва да оставим поне малко място на въображението и да преценим нещата според това дали и как ни харесват, а не според съответните мащабни изчисления. А самите локомотиви – поне при мен, при аналоговото, – като че ли фабрично имат разлика в оборотите. При едно и също напрежение от трафа, дизелите и електрическите винаги се движат по-бързо от парните. Разбира се, когато намалявам напрежението, всичките локомотиви в движение намаляват скоростта си, но парните продължават да се движат по-бавно.

topalov:

--- Цитат на: Tramway link=topic=2820.msg49433#msg49433 date=1289997992 ---
--- Цитат на: pach link=topic=2820.msg49416#msg49416 date=1289986912 ---Точно!
Тук в началато на сайта може да си ги припомнят всички моделисти които са забравили понятията като
"моделна скорост", "мащаби" и т.н.
http://www.railwaypassion.com/?cid=96&NewsId=5
Както и за наклоните в моделизма (за пореден път)
http://www.railwaypassion.com/?cid=102&NewsId=11

--- Край на цитат ---
За моделните наклони не помня формулите, но за скоростите е:
Vm = (V/M)2
Където Vm е скоростта на модела;

V е скоростта на оригинала;
М е мащаба.
Например скорост от 100 km/h в Н0 ще изглежда реално ако моделът са движи с (100/87)2 = 1.32 km/h или 367 mm/s.

--- Край на цитат ---

Понеже тук е публикувана формулата за моделна скорост, ще питам и аз тук:

Имам леко притеснение откъде се взе това "на квадрат"? И има ли то почва у нас?
Пример: Влак движещ се със 100 км/ч в НО ще се движи с 1,32 км/ч - дотук ОК!
Но, влак движещ се с 200 км/ч в НО вече ще се движи с 5,28 км/ч - това вече е 4 пъти повече от предната скорост
И най-шокиращото за мен е TGV-то 320 км/ч в НО ще се равнява на 13,53 км/ч или с 10 пъти повече от влака, който ще се движи със моделните 100 км/ч на макета!

Тъп ли :scratch_ones_head: съм или има много гнило в таз формула! Емо?

Предварително моля, ако ще се развихря спор, то той да иде, барабар с моето мнение, в нова тема!

Самосезирам се и си местя поста от онази тема, тук в тази!
И след малко ще си отговоря сам на въпроса за скоростта на моделите, щото този "квадрат" ми разгони фамилията    :blush2:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия