Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Разглобяем (модулен) макет

(1/14) > >>

Dare_Devil:
Тъй като съм доста ограничен откъм място, а и живея на квартира (т.е. не се знае кога и колко пъти ще трябва да се местя) реших бъдещият ми (първи) макет да се състои от разглобяеми модули. Идеята ми е модулите да са еднакви като размери и да могат да се складират един върху друг, когато макетът е в разглобен вид - така пестя място (в разглобен вид искам макетът да изглежда като един шкаф), а и всеки модул ще предпазва по-долните от прах и повреди, само за най-горния ще трябва да се прави капак. Мислих за размерите на отделните модули - може би най-удачно ще е да са 50х100 см. Този размер обаче съм подбрал на око, не съм го съобразявал с размерите на релсовия път (а трябва - тук приемам съвети всякакви). Все още не съм измислил конкретно конструкцията на модулите, но ми се върти из главата идея за нещо като носеща рамка от винкел или квадратна тръба с дупки на строго определени места, така че да съответстват на другите модули към които да се захваща с болтове и крилати гайки. Същите дупки може да се ползват за закрепяне на декоративните страници в разглобен вид, така че като са монтирани те, всеки отделен модул да изглежда като щайга, на дъното на която има част от макета. От Фремо-модулите взаимствах идеята за окабеляване с куплунзи между отделните модули, като мисля че най-удачно ще е ползване на 25 пинов куплунг като на LPT кабел - така ще имам достатъчно крачета за всички тоци, които биха могли да ми потрябват.
Ще се радвам да видя всякакви коментари и съвети - дори и нещо да не е полезно за мен, то може някой друг, който е решил да ползва подобна система да намери нещо полезно из тях.

P.S. Искам да се извиня на модераторите ако не съм уцелил правилния раздел - не съм сигурен дали темата е за тук или за "Искам помощ..."

XRISTO:
Хм, тук ще сме си от полза, защото и моят ще бъде на модули.Трудничко ще е, определено ще е трудничко, но с много упоритост и любов към хобито ще успееш, предполагам.Успех ти пожелавам!  :good:

Dare_Devil:
След много мъдруване и чудене поизмених параметрите на заданието. Макетът ми няма да се разглобява често (успях да намеря местенце за него в квартирата), но продължавам да държа на модулността - все някога ще се изнасям от там, той ще трябва да се пренася и т.н. Освен това като се преместя на ново място, може да имам възможността да го разширя - тогава модулността му ще е неоспоримо преимущество.
Тук идва една уловка - мястото, което успях да открия за макета си е всъщност окачен на стената. Под него има един шкаф на хазяите, по който не мога да правя никакви интервенции, затова избрах варианта с окачване на Г-образни носачи на стената. За целта е нужно да е максимално олекотен. Как ви се струва идеята за макет с размери 3х1 метра, съставен от три квадратни модула 1х1 метър, като за основен материал се използва експандиран полистирол (май така се водеха онези сините плоскости за термоизолация). Той мисля че е по-здрав от стиропора, като същевремено е по-лек от него. На картинката съм се опитал да покажа каква конструкция имам предвид (двуетажна е, тъй като предвиждам и подземен етаж на макета)

За по-нататъшно олекотяване смятам да изработвам релефа от парчета XPS, облепвайки ги с намокрена в ц-200 хартия. За здравина ще има "ребра" от XPS и между подземния и наземния етажи на макета.

Та основния въпрос - ще стане ли? Достатъчно здраво ли ще е? Какво лепило ще е най-добре да ползвам (смятам, че хелметекса е разяде полистирола, а ц-200 не знам дали ще е достатъчно здраво)? Ще трябва ли да се ползва коркова подложка под релсите?

pavel75:
Със симона ще е по-здраво и пак ще е леко. Само незнам цената дали няма да скочи много. Ти трябва да прецениш спрямо отделения от теб бюджет.

pach:
Става си трепач - това е "модната" тенденция в Европата - правят ги именно така от стиропор или експандиран ..... Така както си начертал и ребрата може от експандираният.
Симоната е по скъпа , криви се по лесно и налага употребата и на дърво.Впрочем ако правиш ребрата и носещите плоскости от липов шперплат трите модула общо могат да тежат не повече от 15/20 кг като конструкция - тоест също стават леки но и са най-здрави.
Корка си е твой избор, и също зависи с какво ще баластираш трасетата.
 ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия