Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
ОбръщаТЕЛ (Торно) ;)
toniemi:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=161.msg38909#msg38909 date=1270275172 ---
Тони, сам ли си го "сделал" този обръщател и ако да, ще споделиш ли тайната, ама по - подробно, и аз искам да се пробвам.А може би и други ще се заинтересуват? :hi:
--- Край на цитат ---
Сам си го направих.Взех подходящ материал,може текстолит,полиателиен,полиамит и всякакви такива материали,струговах го и готово.Диаметъра се взима от най-дългият локомотив плюс колкото си искаш.Дълбочина,колкото си искаш.Дебелина на дъното,колкото един-два лагера,за доброто лагеруване на въртящата се платформа.На края на платформата може да вградиш по една пружинка със съчма,а в стената на обръщателя през равни разтояния (колкото широчина на релсата,за НО към 20мм)по една вдлъбнатинка,като се върти платформата се фиксира точно на едно и също място (срещу коловоза който си избрал).Ако го правиш автоматизиран,тази съчма изпълнява и ролята на контакт за спиране срещу коловоза.Обикновенно за осичка на лагеруването се използва трабичка през която се прекарват кабелите командващи платформата( релси,осветление,семафор,контакти).Ако не е ръчно,се поставя електромото с редуктор.За да се предава ток към платформата се използват плъзгачи и пръстени,като колектор на ротор,само че за всяко нещо си има отделен пръстен с плъзгач,ако е с кабели те ще се усучат и скъсат от въртенето на платформата.
Аз моят си го въртя ръчно и е с кабели,за това внимавам да го не въртя само в една посока ;D
Но той е в "Z",малък и компактен.Направил съм го ,по-скоро за калабалък на макета,от колкото да го ползвам редовно.Всичко му работи иначе :good:
Също така не е задължително да го струговаш от едно монолитно парче материал.Всичко може да изработиш отделно-въртящата се платформа от плексиглас,някакаква основа(може и правоъгълна)по-голяма от диаметъра на платформата в която да са отворите за лагерите,стената на обръщателя от някаква тръба-ПВЦ например.Всичко като се вгради в макет и се оформи,няма да се вижда каква е основата,каква форма има и т.н.Като се замислиш,идей много.
Успех!
XRISTO:
Благодаря за разкритата тайна, Тони! :hi: Имам идея за нещо подобно в "НО", но ще видим кога ще остане свободно време, а и нещо за основа.Аз като "измайсторявам" нещо така започвам - вземам нещо за начало и другите работи си ги нагаждам едно след друго без проблем, важното е да започна отнякъде. :good:
widowmaker:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=161.msg19939#msg19939 date=1235237910 ---Някой да е купувал от "Конрад" единична секция за депо на "Кибри"?
Гледам, на долната рисунка се продават по 7 евро и нещо, ама като че има разлика във всички размери спрямо тройката по-горе.Имам идея да взема 6 единични и да ги залепя едни за други.Ще излезе доста по-евтинко, отколкото да купя 6 секционно депо, което струва към 80-100 евро. :im_so_happy:
--- Край на цитат ---
В грешка си!
Това не е единична секция, а само удължение за нея!
То го пише в описанието, ама кой да чете - депото се продава като цяла тройка за около 30Е.
По добре да се купи фалер 120176 за 40Е, по добре е направено. Удължението за едната секция си е в кит-а, т.е. излиза пак такива пари.
XRISTO:
Пише на български?!Много се съмнявам!А кой да чете, че не знам друг език освен роден и руски долу - горе? В поне 10 теми съм писал, че съм езиково неграмотен. :blush2:
widowmaker:
Аз също не знам немски, но покрай хобито съм понаучил 300-400 думи,
а има и онлайн транслатори, т.е. проверката, понеже висша форма на доверие,
е задължителна в случая.
Иска се само да се сетиш как да го направиш :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия