Ами не ме кефи да снаждам, а и винаги ще има стремеж в материала да се изправи при това огъване,тоест, допълнително напрежение върху лепеното. Да не говорим, че никога не ще успея да го сгъна в идеална окръжност, просто нямам тези способности на окото.Винаги ми се изплъзват идеалните пропорции, а после - дразни. 
Ти явно не ползваш сешуара на жена си (нито пистолет за топъл въздух) щом ти се "връщат" пластмасови материали след огъване. Не е задължително на око да се огъва , просто и един буркан от три литра примерно (колко му е диаметъра не знам - но за илюстрация на идеята - става) би ти свършил перфектна работа като шаблон на огъването. Разликата е че тръбата ти трябва да е не само с определен диаметър (в случая 300 мм) но и да е от подходящ материал. Докато за предложеният метод ти трябва пластмасов лист, подходящ шаблон за огъване (стига да има >300 мм диаметър) и си готов.
Шаблона може да е метален (тръбите от уличните водопроводи имат и 300 мм-во Фи) , дървен (стругован от пън

), стъклен като дамаджана

и т.н. тоест шаблона не те задължава да е от материала от който би било самият детайл, а пък той самия (детайла) си става от перфектният материал за моделиста - пластмасата.