Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Пътуване до Виена и цурюк
lubomir:
--- Цитат на: zazo link=topic=1637.msg24639#msg24639 date=1242475075 ---Супер е този фото-разказ. За напрежението в татковината, също те разбирам, само не съм съгласен все да търсим причината извън себе си. Вината затова, че не сме извървели една част от еволюционното си развитие като индивиди и общество и комай все още не искаме да го направим е изцяло в нас.
--- Край на цитат ---
Не знам как по - точно да ти обясня, че има една изключително малка част от нашето общество, за което съвременните масови български ценности са някак си странни да не кажа противни. Аз съм от тази изчезваща част. Верно е, че онези общества са си извървяли своя път и не са кривввали по задънената улица комунизъм, но за мен и другите като мен, да живееш в среда която органически не приемаш, в среда която непрекъснато си под напрежение да не те излъжат, в среда която няма чест, достойнство, няма елементарна духовна чистота и елементарно съобразяване с другите около теб, е невероятен подвиг. Цял живот трябва да се примиряваш с това, цял живот те лъжат или се опитват да те лъжат, крадат те, зариват те с отпадъци, чалга, безочие, злоба, алчност, показност, завист, а ти просто не можеш да направиш нищо и поради това, че не можеш да приемеш този начин на живот и мислене, вътрешно си непрекъснато в противоборство. Единственото време, когато съм вътрешно спокоен и се чувствам сред свои, е когато съм извън БГ и по специално от татък унгарската граница. Разбира се липсват ми приятелите, роднините но не ми липсват една камара неща, които ме дразнят ежечастно когато съм в България. Понякога ми се е случвало да минавам по 6-7 хил км седмично и прибирайки се физически уморен да ми кажат, че изглеждам много свежо :yes: Вервай ми на 40г. съм и се чувствам безкрайно уморен от живота тука. А страната ни е поне толкова хубава колкото и Австрия, че дори и малко отгоре.
Понякога си мисля над въпроса да основем собствена частна държава-имот в държавата нейде по Странджа Сакар, в която най-тежкото наказание да е изгонване в съседна България. Мисля си и се чудя дали си струва въобще усилието или е по добре просто човек да си вземе дрънката и да отиде да живее и плаща данъци някъде другаде, където всичко това има някакво значение. Ей това е което ме мъчи вече толкова години, а аз просто нищо не мога да направя за да променя нещо към по-добро. Единствената причина да съм все още тук е семейството ми, на което без мен ще му е безкрайно трудно( и те са такива "наивници" като мен :( да вярват в доброто у всеки човек).
А ти иимаш ли някакво предложение какво може да направят хората, които по едни или друг начин еволюционно са по-напред от "масата". Пък като приложиш че съм и овен и не обичам да чакам изоставащите ;D. Дилемата е тежка. Верно, месец-два след като се върна от там поотминава, турям си капаците и се опитвам да не забелязвам околната тъпотия и мизерия, но още на следващото ходене нещата се повтарят.
Предпоследен пример: имах през един вход комшии които преди 20-на години отидоха в Гремания, момичето им беше към 16-18г когато отидоха. 4-5г по-късно се върнаха за кратко поради някакъв проблем (а тук те са без край) и когато опря да се върнат, от посолството им отказаха виза. Момичето им изживя такъв стрес(че не може да се върне в Германия), че за месец направи диабед, след 2г ослепя, а след 4 си отиде от този свят. И всичко това заради ада в който сме принудени да живеем.
Последен пример от днес: Как да живееш заедно с хора като несебърския кмет примерно, който си купува представителна лимузина с общински средства за 200 000лв, при положение че социалните разходи на общината за година са 70 000 лв.
mill:
--- Цитат на: lubomir link=topic=1637.msg24673#msg24673 date=1242492059 ---, да живееш в среда която органически не приемаш, в среда която непрекъснато си под напрежение да не те излъжат, в среда която няма чест, достойнство, няма елементарна духовна чистота и елементарно съобразяване с другите около теб, е невероятен подвиг. Цял живот трябва да се примиряваш с това, цял живот те лъжат или се опитват да те лъжат, крадат те, зариват те с отпадъци, чалга, безочие, а ти просто не можеш да направиш нищо и поради това, че не можеш да приемеш този начин на живот и мислене, вътрешно си непрекъснато в противоборство. Единственото време, когато съм вътрешно спокоен и се чувствам сред свои, е когато съм извън БГ и по специално от татък унгарската граница. Разбира се липсват ми приятелите, роднините но не ми липсват една камара неща, които ме дразнят ежечастно когато съм в България. Понякога ми се е случвало да минавам по 6-7 хил км седмично и прибирайки се физически уморен да ми кажат, че изглеждам много свежо :yes: Вервай ми на 40г. съм и се чувствам безкрайно уморен от живота тука. А страната ни е поне толкова хубава колкото и Австрия, че дори и малко отгоре.
Последен пример от днес: Как да живееш заедно с хора като несебърския кмет примерно, който си купува представителна лимузина с общински средства за 200 000лв, при положение че социалните разходи на общината за година са 70 000 лв.
--- Край на цитат ---
Абсолютно съм съгласен.Ето Любо колко добре го е казал.Мен преди време ме "обвиниха" че мразя всичко българско.Не.Мразя от дъното на душата си ганьовщината,себелюбието и егоизма на българите.Най-много мразя и ненавиждам точно това-че във всеки един момент очакваш някой да те прецака и щеш не щеш се превръщаш в някакво подобие на човек и водиш мижитурковския си живот.Защото средата те принуждава да се приспособиш към нея.Не вярвам ,че някога нещата в тази клоака ще се оправят. :diablo:
XRISTO:
Ако щете всичките българи да ни преместят в Австрия наготово, а те да дойдат тук - ще я оакаме таз държава за нула време и ще заприлича на България, а не ми се мисли какво би станало тук, ако живееха Австрийци...С това море може чудеса да се правят. :)
lubomir:
Учудващо но факт! Тази сутрин снимките се появиха. Но тъй или иначе утре ще си платя някакъв хостинг, и ще им туря кръста на тези. Омръзна ми с техните безкрайни, настройки, сривове, промени, включвания-изключвания.
Der Hetzer:
--- Цитат на: lubomir link=topic=1637.msg24673#msg24673 date=1242492059 ---
--- Цитат на: zazo link=topic=1637.msg24639#msg24639 date=1242475075 ---Супер е този фото-разказ. За напрежението в татковината, също те разбирам, само не съм съгласен все да търсим причината извън себе си. Вината затова, че не сме извървели една част от еволюционното си развитие като индивиди и общество и комай все още не искаме да го направим е изцяло в нас.
--- Край на цитат ---
Не знам как по - точно да ти обясня, че има една изключително малка част от нашето общество, за което съвременните масови български ценности са някак си странни да не кажа противни. Аз съм от тази изчезваща част. Верно е, че онези общества са си извървяли своя път и не са кривввали по задънената улица комунизъм, но за мен и другите като мен, да живееш в среда която органически не приемаш, в среда която непрекъснато си под напрежение да не те излъжат, в среда която няма чест, достойнство, няма елементарна духовна чистота и елементарно съобразяване с другите около теб, е невероятен подвиг. Цял живот трябва да се примиряваш с това, цял живот те лъжат или се опитват да те лъжат, крадат те, зариват те с отпадъци, чалга, безочие, злоба, алчност, показност, завист, а ти просто не можеш да направиш нищо и поради това, че не можеш да приемеш този начин на живот и мислене, вътрешно си непрекъснато в противоборство. Единственото време, когато съм вътрешно спокоен и се чувствам сред свои, е когато съм извън БГ и по специално от татък унгарската граница. Разбира се липсват ми приятелите, роднините но не ми липсват една камара неща, които ме дразнят ежечастно когато съм в България. Понякога ми се е случвало да минавам по 6-7 хил км седмично и прибирайки се физически уморен да ми кажат, че изглеждам много свежо :yes: Вервай ми на 40г. съм и се чувствам безкрайно уморен от живота тука. А страната ни е поне толкова хубава колкото и Австрия, че дори и малко отгоре.
Понякога си мисля над въпроса да основем собствена частна държава-имот в държавата нейде по Странджа Сакар, в която най-тежкото наказание да е изгонване в съседна България. Мисля си и се чудя дали си струва въобще усилието или е по добре просто човек да си вземе дрънката и да отиде да живее и плаща данъци някъде другаде, където всичко това има някакво значение. Ей това е което ме мъчи вече толкова години, а аз просто нищо не мога да направя за да променя нещо към по-добро. Единствената причина да съм все още тук е семейството ми, на което без мен ще му е безкрайно трудно( и те са такива "наивници" като мен :( да вярват в доброто у всеки човек).
А ти иимаш ли някакво предложение какво може да направят хората, които по едни или друг начин еволюционно са по-напред от "масата". Пък като приложиш че съм и овен и не обичам да чакам изоставащите ;D. Дилемата е тежка. Верно, месец-два след като се върна от там поотминава, турям си капаците и се опитвам да не забелязвам околната тъпотия и мизерия, но още на следващото ходене нещата се повтарят.
Предпоследен пример: имах през един вход комшии които преди 20-на години отидоха в Гремания, момичето им беше към 16-18г когато отидоха. 4-5г по-късно се върнаха за кратко поради някакъв проблем (а тук те са без край) и когато опря да се върнат, от посолството им отказаха виза. Момичето им изживя такъв стрес(че не може да се върне в Германия), че за месец направи диабед, след 2г ослепя, а след 4 си отиде от този свят. И всичко това заради ада в който сме принудени да живеем.
--- Край на цитат ---
Абсолютно вярно, някога и аз бях млад и зелен и си вярвах за "България на 3 морета" и тем подобни... Истината е че след като минеш Нови Сад и Суботица виждаш нещо коренно различно. Да ме прощават шаблонните родолюбци, но единственото хубаво в България е природата (там където е останала) и къщите във възрожденски стил (уникални и без аналог) в Копривщица, Велико Търново, Стария Пловдив, Мелник итн... Всичко останало е пълна тор. Преди години ходих до Скопие (така наречената държава "Македония") и когато видях че центъра на тяхната столица е по-зле от кооперативния пазар в Люлин или Овча Купел 2, изпитах някаква измислена гордост и високомерие, бях с огромна група западноевропейци (единствения българин, освен шофьорите на автобусите, които си бяха завършени шабани и не говореха никакви езици), които бяха учудени че лингвистично се разбирам с "македонците". Разбира се се стигна до там да бъде зададен въпроса относно езиците, дали са сходни, близки итн, при което реших да не изпадам в исторически подробности и разкази за национални предателства от тарабо-подпиращи се вождове-мумии след шише мастика, а на бързо им изпрасках една измислена версия, че едно време тия чукари дето и бурени не никнат са били наша територия и там сме изгонили нашите мангали да си направят държава. Просто така ми беше по-лесно без излишни приказки. Действително местното население бяха невероятни грозници, с криви и изчекнати чобански физиономии, така че версията ми бързо беше приета без излишни съмнения. Пет години по-късно пак ходих там, к'во да ви кажа - вече са ни настигнали, а след още 5 години сигурно и тия криваци ще ни минат. Смеехме се едно време и на румънците че били по-зле от нас, че ядели котки и не знам си какво там още щуротии. Да ама не - вече и румънците са поне два пъти по-добре от нас.
Една позната сръбкиня, която е на 20 и няколко години (тоест по график - на 18 завършва училище, после 5 години университет и на 23 започва работа) след завръщането си в родното си село започва работа като начална учителка в местното читалище (тоест да преподава азбуката и разните им там техни си варианти на приказките за ежко-бежко и баба меца) с начална/стартова заплата равностойна на 600 евро. А колко взимат нашите учители? Минаха ли границата от 500 лева? Обаче ние сме "Европейци", а сърбите не са и затова сме им сложили и визи... Имаме най-ниските заплати и най-високите такси и цени за използване на GSM. Столицата ни е в пъти по-грозна от Братислава. Тук е модерно да си циганин-педал като азис, а момиченцата искат като порастнат да станат като онези чалга-певачките с малките имена. Много мерси, ама аз нямам дете, защото не мога да бъда садист към собственото си дете, причинявайки му този ужас да бъде родено и да живее в България. Просто не мога да го мразя толкова. В това отношение, в сравнение с адаша аз съм по-добре, понеже съм дърво дез корен - тоест нямам семейство, а към така наречените "роднини" изпитвам едни такива неособено топли чувства, така че изобщо, ама хич няма да ми липсват. Имам няколко приятели (и стотици познати), които са се оправили доста по-добре от мен, така че като решиме да се видиме, винаги има самолети, Прага е чудесен град, има скайп, интернет, телефони итн за да не се забравиме. Ааа, щях да си забравя и настоящите колеги, които са един прекрасен колектив и много си ги обичам, както и Вие, скъпи мои колеги по хоби. Единственото което ме задържа все още тук е дядо ми, който е на 87 години. Някои ще кажат "Да ама еди къде си ще бъдеш чужденец". Ами аз и сега се чувствам чужденец тук, по-добре още от сега да свиквам някъде другаде, а след 20 години всички ще сме чужденци тук, понеже ще останат само хафтали и резняци, а децата ще учат по история за "Османското присъствие", а за 20 минути дневно по телевизията евентуално може и да гледат "Новини на български". Всичко потъва по-сигурно и от Титаник барабар с леонардо ди каприо, така че - спасявайте се поединично кой както може. Очаквайте след около месец- два един друг авторски пътепис от друго нормално място (както знаете имам дар-слово)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия