Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Цветова схема на БДЖ парни локомотиви

<< < (4/20) > >>

XRISTO:
...а черното - за да показва живота на "трудовите" хора ли?  :lol: :lol: :lol:

KRAKOMOBILA:
Е разбира се, черното е неизменна част от машините като цяло. Пък и не съм виждал бял котел.  :yes: Възможно е този цвят да играе и някаква роля при поглъщането на топлината и тн. и тн.  :)

pach:

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=1669.msg25535#msg25535 date=1244563406 ---Е разбира се, черното е неизменна част от машините като цяло. Пък и не съм виждал бял котел.  :yes: Възможно е този цвят да играе и някаква роля при поглъщането на топлината и тн. и тн.  :)

--- Край на цитат ---

Поглъща мръсотията !!! ;D :yes:
Чак бял не знам , но английският влак "Сребърна стрела" е бил изцяло сребрист (металик  :on_the_quiet:) и то не само вагоните но и самият парен локомотив!!!
Само не знам , жълтото и златното по нашите машини (както и някой "екзотични" кантове) дали не е била приумица на отделни локомотивни бригади , които с мерак и сърце са си "тунинговали" машините!?!!!

Същото го подозирам и за леерите (перилата) около котлите и димните камери на по-голямите машини!
Там пък какви са били цветовете? :blink:

XRISTO:

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=1669.msg25535#msg25535 date=1244563406 ---Е разбира се, черното е неизменна част от машините като цяло. Пък и не съм виждал бял котел.  :yes: Възможно е този цвят да играе и някаква роля при поглъщането на топлината и тн. и тн.  :)

--- Край на цитат ---

Ами даже лятно време може да е в полза на котела, макар под обшивката да има изолация, разбира се.  :yes:

lubomir:
За пропусналите лекциите по физика ;D: Най добрия излъчвател на инфрачервени лъчи(топлина) е "идеално черното тяло". в случая котела е бил изолиран със стъклена вата. При работа на машината, и при работа с долнокачествени въглища, каквито БДЖ непрекъснато се е мъчело да ползва, за да не ги внася, се отделят достачъно мръсотии(сажди, малки парченца незапалени или недоизгоряли въглища, сгур, прах, изгоряло и недоизгоряло машинно масло и кво ли още не), които най-напред падат по котела. На черен фон тези мръсотии си личат най-малко. Да не говорим, че за да си намалят чистенето някои хора скопиха крилата на някои машини. Тъй че светъл цвят за котела е бил най-малкото неподходящ.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия