Нарочно пиша по този начин името му

,
защото така си го казваме в говоримият български език...
В интерес на истината, списанието в началото се е наричало "Миниатюрни железници", но в последствие вече се изписва "MIBA".
Списание МИБА навърши 61 години!!!

Във връзка със разсекретяването на някой неща от архива с тези броеве, смятам да публикувам тук малко страници от първите му броеве.Надявам се всеки да открие нещо за себе си.Нищо ново под слънцето (или както пише под никнейма ми на едно друго място -"всичко ново е добре забравено старо!"

) .
И такаааа, годината е 1948 -ма!!!
Миниатюрните жерлезници не са от вчера.В Европа, по това време, има началато на края на едно противопоставяне на две държавно-устройствени системи.
Страната загубила втората световна война (WW2) е разделена на две части.
Американско/английско/френската зона (по известна като "съюзническата зона") на окупация постепенно е преобразувана в нова държава - Западна Германия или ФРГ - Федерална Република Германия.
Съветската окупационна зона (известна като "източната зона") също я преобразува в нова страна - Източна Германия или ГДР - Германска Демократична Република.
Няма да навлизам в подробности от историята нито на едните, нито на другите, защото един стар приятел ще се вбеси не на шега и ще почне пак да ме сочи с пръст и да бръщолеви -"Ааааа, тииии... какво правиш в наш`то хоби!!!???"...сякаш той му е едноличен собственик и историята започва с него!?!!!
Важното е, че по това време докато източната зона се стреми да навлезне в плановата икономика , то западната половина на тази държава, продължава да спазва принципа на пазарната икономика и съответно да се развива напред.
Точно по това време е създадено и списанието от което възнамерявам да ви кача някой "снимки".
За всички които се интересуват от нашето хоби , за тези които обичат да майсторят, за момчетата които не се плашат да си правят сами някой "нещица", за онези които се интересуват как е било направено това и онова, за интересуващите се от историята в хобито и на хобито ...и за един приятел

който от самото начало е започнал в І-ва епоха и който в момента се плацика на морето с лаптоп на плажа - нека да има какво да чете , зада не се откъсва за дълго време от хобито!!!

И като стана въпрос за първа епоха - пак ви казвам, момчета - накрая всички ще се съберем в І-ва епоха !!!

Вече чувам как други двама приятели се споглеждат един друг и първият уточнява

- да но трябва да е и в SPUR-I (шпуур айнц) , а другият

допълва - иначе всички ще ги взема в 2G!!!
Помислил съм и за производителите по спомени и истории -

(ха да видим дали ще се сетите за кои двама приятеля - от корифейте, става въпрос!?

)

Така или иначе, надявам се всеки да намери нещо полезно за себе си и да коментира целият материал.
Ще качвам снимките на порций, че едвам съм отделил около 10 % от архива, а се получиха около сто снимки

, лично аз предпочитам да им се наслаждавам (както казваме за книги и списания) с хартия в ръка.По обясними причини ще кача тук нещата които съм преценил , че ще имат по-голяма аудитория.
(то преценката е малко субективна, ама както се казва "Това е Маро,положението...!!!"

)