Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
България!
widowmaker:
Еххххх...
А 36 месеца във Fire Division (Първи дивизион, Военноморска база Варна)?
Че и 2 месеца задръжка отгоре!
Старият (взводният ми командир) в новобранския център ме тормозеше,
че дървото, от което щели да направят календара за годината,
в която ще се уволня дори още не е посадено...
Ей на такова корито служих като радист:
Кълбото пред мачтата е антената на РЛС за главния калибър
и съответно оптически далекомерен пост, с база между двете "очи" цели 6 метра!
Невероятно 3Д правеше тая оптика и имаше противокренен механизъм,
т.е. запазва хоризонталното си положение независимо от това колко се клати корабът.
Всяко оръдие правеше 30 тона откат и редовно след артилерийски стрелби
се подменяха счупени лампи и плафони, особено като имаше залпове на борд от 3-те едновременно...
На едно учение до Севастопол през 1987-ма потопихме баржата-мишена на руснаците
заради две преки попадения (говорим за стрелба по РЛС на разстояние 10-12 мили / 20км без никаква видимост).
Та те бяха изумени как ние го направихме с кораб, проект 1950-та, а те с най съвременния си
(за тогава) СКР "Беззаветный" (проект 1135, Буревестник) не успяха...
Best Ripper:
--- Цитат на: Adrian link=topic=1752.msg96589#msg96589 date=1411718901 ---Казармата е дежурна тема за маса ! 83-4 бях лейтенант в Грудово - командир на разузнавателен дозор . Имам 14 месеца там , заради 64 дена арест и съд за обида на офицер , вкл 2 месеца в раз. батальон Елхово , както и 45 дни в Болярово . Нашият набор го върнаха от домовете след уволнението заради учение на НАТО . Задачата ни беше да умрем след 48 -я час , за да могат руснаците да се организират !
ееех , я Рипето да каже - той бил кемаф ,завалията - галил е танкове !Мога да ви рисувам триъгълници до утре хахах!
--- Край на цитат ---
Алоу, "лейтенантът" с йониката! Ти на кви гъбки си бре, мон ами?! За да си бил лейтенант, другарю "фазан" /или казано иначе "старшина-школник", тоест бъдещ офицер от запаса/, значи си успял да завършиш висше военно училище за има-няма 3 месеца - между СМГ и влизането в казармата есента... Нещо, което тогава се учеше поне 4 години, за да излезеш младши офицер /ако имаше добър и отличен успех, излизаше лейтенант, ако едва избутваше училището - младши лейтенант /изключително рядко/. Така че тия вицове ги приказвай на децата, дет не са чували за казарма...
Задачата на 3-а армия беше да удържи не 48, а 24 часа! Колкото да пристигнат първите части от съветския башибозук... Всичко до Ямбол, Сливен, Грудово и Нова Загора беше предвидено да се отстъпи без особена съпротива - щот и нашите "бойни" поделения бяха за "жертвено агне"... За военна доктрина и стратегия тогава не ми се говори - беше си пълен съветски майтап, без грам поуки от Втората световна...
А нашия набор го уволниха чак декември месец 1985 г., щот почти цялото поделение още лятото замина да строи 5-и и 6-и блок на АЕЦ-а... Даже тия, дето бяхме записали висше, ни пуснаха със седмица закъснение след началото на учебната година...
Величко:
Пач, във времето, в което съм живял, това беше въпросният триъгълник и нито ме интересува, нито ми се четат глуповати фермани, нито ми се спори с фатмаци и прочее бедни по душа хорица, за някви безсмислени неща. Нито съм влизал в някви спорове, просто на кратичко си изказах мнението.
За "ударната група", това аз си го кръстих.Относно службата в моя период(93-95г), като казват арменците: "моето гомно е по -убаво", та само ти си видял служба, останалите сме бил айляк :music: За селските или градските бабини легенди, нещата опират до манталитет, може да провериш думичката в гуглето :dirol:
Аре, уво :wild:
pach:
--- Цитат на: Велко link=topic=1752.msg96600#msg96600 date=1411732236 ---За "ударната група", това аз си го кръстих.........
--- Край на цитат ---
Като стана въпрос за фатмаци, си спомних крилатата им фраза - "Бегом от мен до другото дърво!"
:lol: :lol: :lol:
А защо си решил, че мойто говно е по`убаво или мойта служба е била по-добра от твойта,
че и става някакъв спор и гуглето не може да ти отговори... :scratch_ones_head:
За справка обаче стават оценките на форума, където се вижда много добре
кои се забавляваме с темата и спомените за казармата,
и кой прави поредното ...как беше !!!? ...може би гомно...не знам!
:yes:
Но, че има тук поне един дри***р, който се е вдетинил и се чуди как изпод вола теле да извади
та обикаля всяка тема за да се заяжда - за имане си има и него го знаем всички.
Не знам дали е фатмак или друг бил...пък и изобщо не ме интересува! ;D
Може след контакт с него да правиш филосовските размисли, за бедни душици и тем подобни изказвания на глас. :fool:
Останалите нормални хора, си водим разговор чрез спомените си, като такива!
Вярно, че тук темата като заглавие е доста обширна и ненапразно заради такива хора
заформена със специална молба още от самото начало - ама нали и това (за съжаление) е част от България!!!
:hi:
pach:
Да се върнем още по-назад - към списъка на убитите от "железния полк"
--- Цитат ---За възстановяване на Мемориала на I и VI Пехотен полк
от ЕКИП "БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ" на 28.08.2014 в С ВАША ПОМОЩ...
„Те са загинали, за да може други да живеят. Тези другите, са нашите предци, ако те бяха загинали, нямаше да живеем ние.” Съвсем просто, но и много точно, Пейо Колев (създател на „Изгубената България”) обяснява в кратък текст как въпросът за възстановяването на Мемориала на загиналите от I – ви и VI – ти пехотен полк в София се превръща в негова лична кауза.
За да се превърне в такава и за нас, Пейо решава да направи онлайн подписка, с която цели да спре конкурса на Столична община за нов облик на паметника „1300 години България”, а на негово място да бъде изграден емблематичния за стара София мемориал.
Паметникът представлявал три стени, разположени П – образно с имената на близо 4000 войници, подофицери и офицери от Първа пехотна софийска дивизия, загинали по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Заради своя героизъм, именно тази войскова част получава прозвището „Желязната дивизия”. Разрушен е краят на 70 – те години на миналия век с цел започване на строежа на НДК, на чието място до тогава е имало казармен легион. На мястото на мемориалния комплекс се появява паметника „1300 години България”, който днес е почти разрушен, а заради визията си често е осмиван от софиянци.
Инициаторът на идеята заявява, че днес в София нямаме нито един значителен паметник на българските войници, дали живота си за родината. Затова възстановяването на мемориала на загиналите от Първи и Шести пехотен полк на „Желязната първа софийска дивизия ” е най – логичният завършек за конкурса обявен от Столична община.
„Българска история“ застава твърдо зад инициативата, тъй като нейните морални характеристики отговарят изцяло на нашите възгледи по отношение на миналото ни. Именно опазването на културно-историческото ни наследство е гаранция за изграждането на едно общество с по-силно изразена национална идентичност.
Подпишете се ТУК.
--- Край на цитат ---
:hi:
Моля, кажете на възможно най-много хора за тази петиция.
Колкото повече са подписите, толкова повече внимание ще получи петицията от медиите и отговорните лица.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия