Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Проект 06 111.9

<< < (8/22) > >>

CaLLlo:

Ето за цветовете на парните локомотиви възможно най-компетентното мнение, при това тук от форума. По въпроса още преди време съм питал много светила, но до по-компетентно от това не съм достигал досега!

ЗАКАЧЕТЕ ГО НЯКЪДЕ!!!

--- Цитат на: Tramway link=topic=1547.msg22388#msg22388 date=1238573407 ---          ...
По въпроса за боядисването - още в самото начало на 20в в България са установява като стандартно боядисването на машините както следва: котелът и въглищния сандък в черно; водни резервоари, димоповдигащи щитове, обшивки на парни цилиндри (вкл. и тез на кноровата помпа) в зелено; рами, буферни греди, колооси и сцепно движение в червено; бандажи в бяло.
Всяка една машина, вземана под наем (предимно серии 13 и 15), е пребоядисана в БДЖ разцветка след откупуването й и преминаване в собственост на БДЖ, и то не веднага, а по време на ПР. Туй важи и за машините, откупувани от войската, индустриални и строителни предприятия в България. Тъй че няма определена година на масово пребоядисване.
Машините, строени по поръчка на БДЖ, пристигат от производителите с поръчаните цветове, тез, произведени за други железници, но купени на готово от заводите (серии 12, 16, 20) също са фабрично пребоядисани в наша разцветка.

--- Край на цитат ---

piko1:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1669.0.html ??
за тази тема става на въпрос нали така

lubomir:

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=1758.msg26725#msg26725 date=1247757768 ---
Ето за цветовете на парните локомотиви възможно най-компетентното мнение, при това тук от форума. По въпроса още преди време съм питал много светила, но до по-компетентно от това не съм достигал досега!

ЗАКАЧЕТЕ ГО НЯКЪДЕ!!!

--- Цитат на: Tramway link=topic=1547.msg22388#msg22388 date=1238573407 ---          ...
По въпроса за боядисването - още в самото начало на 20в в България са установява като стандартно боядисването на машините както следва: котелът и въглищния сандък в черно; водни резервоари, димоповдигащи щитове, обшивки на парни цилиндри (вкл. и тез на кноровата помпа) в зелено; рами, буферни греди, колооси и сцепно движение в червено; бандажи в бяло.
Всяка една машина, вземана под наем (предимно серии 13 и 15), е пребоядисана в БДЖ разцветка след откупуването й и преминаване в собственост на БДЖ, и то не веднага, а по време на ПР. Туй важи и за машините, откупувани от войската, индустриални и строителни предприятия в България. Тъй че няма определена година на масово пребоядисване.
Машините, строени по поръчка на БДЖ, пристигат от производителите с поръчаните цветове, тез, произведени за други железници, но купени на готово от заводите (серии 12, 16, 20) също са фабрично пребоядисани в наша разцветка.

--- Край на цитат ---

--- Край на цитат ---
Разчитах на компетентност тук, а не в БДЖ, затова и повдигнах въпроса преди време. Инак от БДЖ да получим въпросната информация ще е цяло чудо, тъй като както всички знаем това е TOP SECRET! Трамвая най-добре знае че "зелено" е все едно да кажеш на търговец на гуми, че искаш да купиш гуми, ама не знаеш размерите. Та така седи въпроса със "зеленото", "червеното", "черното", а и със всеки друг основен цвят. А е толкова просто примаме раловете, определяме производител No1, както и допустими замени с други производители и готово. Все си мислех, че не е толкова трудно. Инак черното има доста нюанси, за зеленото и червеното да не говорим. А с точен номер всичко е ясно и точно, ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ, и въпреки БДЖ-то. И тъй като темата се изчекна в друга посока, ще споделя, че за шестака съм приготвил точно RAL 3003 на Life Color, но съм сигурен, че и всеки друг производител, който прави ТОЧНО този RAL ще свърши абсолютно същата работа.

pach:
Сашо , това го знаем и без да го закачаме някъде...и не става въпрос кое с какъв цвят е (ясно е , че бандажите например не са оранжеви) а с точно кой нюанс на съответния цвят , ще  е най-достоверно. :rtfm:

Пико , да това е темата , но форума вече става доста обширен  :clapping: и въпреки , че знаех какво търся за ровене повече от пет минути - не я намерих  :blush2:(може би защото не бях запомнил ни раздел , ни заглавие... :search:).

Любо не се отказвай , темата за боите по RAL не е умряла, просто тя ще се развива по-бавно, тъй като не всеки моделист пребоядисва или боядисва, не всеки се чувства сигурен да каже "аз избрах тези и тези нюанси и т.н.", пък и постепенно ще се изгладят и уточнят номерата и след всеобщо одобрение (не че е важно и ще гласуваме) на принципа " Иииии...ето за това говорехме!" темата постепенно ще се запълни.
Поне аз така смятам , така че ако не ние , то поне следващите "бояджии" ще я имат за основна в моделирането.

И за да се върнем към темата - смятам, написах "не ти е верен камуфлажа" точно за да не се спори безмислено - щом тук са качени снимки , значи е преценено ,че това е правилното и че Владо си е спазил точно номерата и нюансите, най-малкото защото се е допитал тук (във форума това е обсъждано поне в още две теми), работи заедно със безспорният специалист с нужният опит - Яско  :hi:, а съм сигурен, че се е допитал и до Васко.Владо държи на точността , така че надявам се като видим шестицата на живо , ще ни хареса.Останалото са приказки от ненастроени правилно монитори (само тези които ползват проектански програми си калибрират мониторите чрез специалните таблици и RGB тестове) и т.н.

Владо , да качва снимки от всички етапи , щото това също е важно за все още неопиталите да боядисват сами или с помощта на приятелите.

;D ;D ;D

CaLLlo:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия