Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Видове пластмаси при производството на модели

<< < (2/5) > >>

piko1:
Polyoxymethylene (POM) за това става въпрос нали така  и аз започвам да търся
първото което виждам е странно но факт : обикновен каноколид
 :lol:

lokomotion:
Аз не сам се сблъсквал с такъв проблем досега.Дръжки на роковски локомотиви и вагони са ми се чупили но съм ги залепвал без проблем.Сега, понеже контактната повърхност между двете части,понякога е малка те трудно се залепват и трябват няколко опита да се фиксират.Ако са боядисани,боята може да създава проблеми,но не вярвам такива детаили да се боядисват.Аз използвам лепило Model Master и нямам проблеми.Има и лепило на Loctite за гъвкави повърхности но то може да остави бели петна.

mill:

--- Цитат на: piko1 link=topic=1781.msg27168#msg27168 date=1248943578 ---първото което виждам е странно но факт : обикновен каноколид

--- Край на цитат ---
Факт ,че освен пръстите тоя каноколит друго не може да залепи.Имах счупен буфер /Жоро не ме е забравил,надявам се :yes:/ на пиковски вагон .Първото което ми дойде на акъла-каноколит.Лепна се,здравина не му требе,ок.Прибрах вагона в кутията и след 1,5-2 месеца го изваждам-и о чудо - буфера паднал а двете повърхности на лепените детаили-побелели.Страшно "лепило ", връИ на лепилата.... :pleasantry:

lubomir:

--- Цитат на: piko1 link=topic=1781.msg27168#msg27168 date=1248943578 ---Polyoxymethylene (POM) за това става въпрос нали така  и аз започвам да търся
първото което виждам е странно но факт : обикновен каноколид
 :lol:

--- Край на цитат ---
Откога, пък канаконлита е лепило! Дори и идея си нямате що за бъркалоч е туй нещо! Даже там, дето го бъркат не са много наясно какво има в него, или по точно са наясно какво би трябвало да има, ама го няма за съжаление по една камара причини! Едва ли във форума има някой който да се е занимавал с лепила за индустрията, колкото мене, тъй че въпрсния продукт(ако това изобщо може да се каже, че е продукт) ми е до болка познат!
Относно Polyoxymethylene-а. Този вид пластмаса се лепи единствено с някои видове гъвкави епоксидни лепила, след предварителна абразивна подготовка на повърхността. На всички ни е ясно че 0,25кв.мм, няма как да се подготвят абразивно(или с коронарен разряд), и още по-малко да се залепят с продукт имащ някаква адхезия към този продукт. Да не говорим че силата на залепване винаги се приема като сила на срязване. Затова и казвам че дръжките са "трудни" за залепване. Виж ако ги поомажеш, външния слой лепило служи за "шлаух", който горе долу държи въпросните дръжки на место, но това не е залепване, а фиксиране. Залепването е успешно тогава, когато детайла е достигнал първоначалната си якост. Това което сте "залепили" едва ли ще издържи такова натоварване. И пак да напомня - става въпрос за дръжките и допълнителните детайли на РОКО, а не за дръжките на други фирми. Пиковските са полистиролни и не е проблем лепенето с лепила съдържащи разтворител. Между другото има обяснение защо Роко ползва въпросния материал - гъвкав е, а като се счупи не подлежи на лепене и трябва да се купуват резервни части. Нищо ново, същото като при автомобилите. Важното е бизнеса да върви.
Инак в нашенско съм се нагледал на какви ли не дивотии свързани с лепилната технология, но нито тук е местото, нито ми се пише толкова за да обяснявам, колко е "изобретателен" в негативния смисъл на думата българина, когато гледа да спести 1-2лв примерно. Важното е да има резултат на момента и да се вземат едни пари, пък след това..... майната му на всичко. Бутафория просто.

piko1:
странно аз си лепих единия буфер с Loctite гел и му няма нищо то си има чалъм как се лепи с каноколит за да не оставя бели следи
оставящ го да засъхне лекичко върху станиол от цигари и деиства за пико знам че са от полистерол ама как е темата със
кошовете ми е въпрос (те кое да гледам в таблицата)
Любо благодаря за написаното доста изчерпателен отговор

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия