Сдружение "ЖП Моделисти" > Сбирки / Клубни мероприятия

Макет в мащаб 1

<< < (11/22) > >>

optron:
То дори не е декодер - все пак локомотивът е аналогов. При него светлините и звуковия генератор се захранват на баластен принцип в обща схема с двигателя.
Все пак, нека някой ако може да провери говорителя на този генератор, защото ме съмнява, че може да е клеясал от седенето. Ако се окаже така, направо да го сменим - може да изкара и по-силен звук.

Best Ripper:
Съмнявам се да е клеясал... Съвсем добре си е... Според мен слабото чуване се дължи на голямото помещение...  ::) Вкъщи го пуснах върху 4 метра линии - пуфка си съвсем добре... А след свирката синът дойде от другата стая да пита какво е това.. значи не е слабо...  ;)

G_GROZ:

--- Цитат на: Gervasii link=topic=1827.msg31282#msg31282 date=1258432684 ---А какъв е звуковият му декодер?

--- Край на цитат ---
Синхронизацията става чрез контакт и ексцентрк на една от колоосите. Гърбиците са две и са разположени диаметрално на оста, сиреч на всеки половин оборот се дава контакт. Първия път генератора казва "пуф" на втория полуоборт-"паф". Съвсем както трябва да е. Свирката е с два тона и се задейства от рид контакт под локомотива и магнитна лента на произволни места по траверсите. При задействане генератора свири около 4-5 секунди. Според мен това не са записани шумове, ами просто синтезатори на звук.

pach:

--- Цитат на: Best Ripper link=topic=1827.msg31288#msg31288 date=1258443460 ---Декодерът е някаква схема на Мерклин с "бял шум" за имитиране на ефекта "пуф-пуф" и ...

--- Край на цитат ---

Точно генератор на "бял шум" си е...синтезатора не се ползва за такива любителски цели , защото е твърде сложен, пък и така е много по простичко , но функционално.
Същото се отнася и за свирката.Само, че е с повече хармоници и кондензатор , за пресъздаване на затихването при нея.
Записване на действителни звуци е започнато едва със въвеждането на DCC стандарта, докато Моторолският протокол, все още ползва подобни генераторчета за озвучаване на моделите.

Best Ripper:
Свирката няма затихване.. Тя си е като цяла мелодия..  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия