Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Кой ще има собсвен макет? Ако нямате до момента - защо, какво ви спира?

<< < (2/7) > >>

Der Hetzer:
Настъпи светлия момент на още едно разделение, този път между "колекционерите", освен досега известните "Витринни колекционери" започна да се обособява и новата порода "кашонни колекционери", които поради липса на собствена витрина, автоматично застават на едно еволюционно стъпало по-ниско от "витринните".  :lol:

Иначе колкото по темата - помещение имам, а свободно време, плоскости и пари - не :(

DJ:
Моето мнение е малко по-особено. Аз имах макет с две голями гари и две малки, това беше когато бях на 15-16 години. Не беше съвсем завършен, нямаше издигания и мостове. После го разруших за да направя писта за миниятюрни пистови модели, известни на запад като слот кар. Сега имам кашон релси и броя локомотивите на този работи, този не. Лошо им се отрази подмятанията и смяната на жилищатата през 20-те години по време на който не се занимавах с тях. Ако си направя макет, първо ще рябва или да му намеря място, това е проблем, или да бъде мини модел. Имам голям мерак за второто. Проблема обаче е в липсата на време. Тримата наследници отнемат много от свободното ми от работа време, а за съжаление най-голямия ми син предпочита само да консумира плода на мойте моделарски напъни (повечето ми хартиени модели окрасяват стаята му). Много вероятно е да събера два от любимите ми видове моделизъм и да направя всичко от хартия (е с изкючение на колелата и релсите) и така да получа търсения от мен модел. Та в заключение още не съм планирал модел, не планирам и да си държа влаковете на витрина (това не е мойто хоби) и само си мечтая в скоро време да дойде ред и на влаковете.

TheJackal:
Последните години като ученик имах макет, но всичко с времето си. Помещението не ми е проблем, парите също, купувам каквото ми хареса и каквото преценя, че ми трябва. Колекционер - до някъде бих се нарекъл, моделист - неставам за такава работа, прекалено пипкава е за мен. Проблема е, че направя ли си макет съм уверен, че още на следващия месец ще ми е умръзнал, за това предпочитам да си ги редя моделите на една маса, която е 3.20м. на 1.70м., поне там имам възможност да правя всякакви катлаваци с линиите. :)

Gervasii:
помещение, пари, време бол! ама си имам един лок 24-ка на Пико и няколко мечти - едноосни.  по настоящем едно кашонен колеционер. а иначе макет 17 на 24 метра на 3 нива, дигитален в детската ми стая ще правя сега. останаха ми малко неща да взема. по-добре един влак и макет кат мен отколкото many ...........

XRISTO:
Имам твърдо намерение, в момента набавям сгради(почти не купувам подвижен състав вече, освен ако нещо не ме изкуши с цена-качество  :blush2:), обаче според мен, направата на макет се мисли и прави бавничко - хем да стане по-качествен, хем да си направя кефа.Обичам да моделирам и ми доставя огромно удоволствие да сглабям сгради, да си поправям и модернизирам подвижния състав, правя си дървета -  даже човеците за бъдещият си макет съм купил белички, сам си ги боядисвам -  това ме успокоява и ми носи голямо удоволствие.  :)Планове за релсовото развитие на макета имам (с огромната помощ на Пламен  :good: - аз се разбирам с него, за разлика от мнозина от вас  :yes:), набавям релсов път защото се навих от старото "П" на Пико да премина към Тилиг стандарт което си е скъпичко начинание.Значи, според общите дефиниции, които сте задали - моделист или колекционер, бих се нарекъл моделист, защото не купувам скъпи модели с прецизна детайлност.Даже повечето ми локомотиви са втора употреба, закупени от съфорумци или от ибей.От друга страна пък нямам макет и това ме поставя в една неопределена група.Само че ако ме поставите в графата "колекционер", то значи че не съм колекционер на подвижен състав защото имам и постоянно си набавям множество сгради, лампи, тунелни портали, дървета, хора  и каквото ви дойде наум свързано с изработката на макет.Имам си помещение макар да не е голямо и съм започнал да го ремонтирам.Смятам да направя един - единствен макет и искам да е изпипан, за това и не бързам.Както неведнъж съм подчертал, не участвам в никакви сдружения, клубове и сбирки не защото не са ми приятни хората, които се събират или имам нещо против тях.Просто не разполагам с много свободно време, надалечко съм от столицата имам семейство, дете, родители(пенсионери - постоянно кроящи планове за свободното ми време  :angry:) работя редовна работа, поглъщаща денят ми до 17.00 часа  - след това работя частно в свободното време, а и трябва да оставя някоя - друга минутка за хобито, нали?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия