Автор Тема: Помощ за начинаещи  (Прочетена 9476 пъти)

Liubcho_

• Гост
  • Trade Count: (0)
Помощ за начинаещи
« -: 29 Септември 2009, 16:21:01 »
Понеже аз съм начинаещ и общо взето реших да се занимавам с това хоби от преди няколко седмици никъде не намерих информация за начинаещи с отговор на следните въпроси:

1.Какъв да ми бъде мащаба в който искам да се "развивам" съобразно мястото с което разполагам?
2.Съпоставка с предмети в реален размер за да добия по-точна представа за размер (или снимки).
3.Видове задвижващи системи?
4.Кой предлага по големи възможности от модели и т.н. ?
5.Къде в Пловдив мога да намеря магазин в който да закупя модели или в интернет но държа да е български?

С една дума искам да започна от нищото и да стана вещ в тази област. Затова искам да започна от някъде и да не ми се наложи да спирам на определен етап и да започвам на ново всичко (модели,макети и т.н.)

П.П. Съжалявам ако съм объркал раздела но ще съм много благодарен ако получа подкрепа и помощ относно въпросите ми. Благодаря предварително.

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
Re:Помощ за начинаещи
« Отговор #1 -: 29 Септември 2009, 16:40:23 »
Хубаво е, че търсиш информация, преди да започнеш да купуваш. Тук, във форума може да намериш част от необходимата ти информация, макар и малко разхвърляна в различни теми и раздели. А изборът си е твой. Успех :good:

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #2 -: 29 Септември 2009, 16:51:49 »
Добре дошъл Любчо.Въпросите ти са напълно уместни. Ще се опитам да ти отговоря накратко, щото някои от тях нямат еднозначни отговори.

Мащабите са бая разнообразни. Ето тук можеш да видиш примерно съотношение:
http://www.railwaypassion.com/?cid=72&spid=35

НО е най-разпространения мащаб в България, но това изобщо не значи, че трябва да пренебрегваш останалите. Имам предид по-малките мащаби. Поне според мен в домашни условия по-големите мащаби 0, 1 и т.н. са неподходящи.

В НО един "обичаен" парен локомотив е с дължина 250-300 мм.
Този например е 265 мм.

Същия локомотив в "ТТ" ще бъде "192" мм. в N "144" мм. а в Z само "104" мм.

Задвижванията също са доста видове, но при нас най-често се използва такова с прав ток от две релси, другите са малко в сферата на екзотиката.

В Пловдив мисля, че има магазин, но адрес не мога да ти дам. Имай предвид, че независимо от къде ще пазаруваш, в повечето случаи това става с поръчка и си иска търпение. Поразгледай и почети във форума има доста информация, пък като е нужно питай пак. Успех!

Liubcho_

• Гост
« Отговор #3 -: 29 Септември 2009, 18:58:53 »
ОК добих представа за това което искам и то ще е НО за по-добри детайли. Другото което искам да знам е като си взема локомотивче то дали ще върви на цифрово и на аналогово управление ако реша да го местя насам натам. Но така като гледам ще търся цифрово само че няма да имам възможност да си купя цял стартов сет и затова ще събирам малко по малко. И ако може да ми предложите някакво локомотивче от 4-5 епоха. Благодаря предварително
Цитат на: Adrian link=topic=1886.msg28943#msg28943 date=1254293440

Мога да ти дам оферта за :
-6-осен дисел с 2 двигателя (идеално запазен)
-4 товарни вагона (идеално запазени)
-кръг релси със стрелка и глух коловоз (идеално запазени)
-траф FZ-2 (нов , но с малък , лесно отстраним дефект)

130 лв

идеално за начало .

Може ли малко по подробно инфо за модела аз ще го видя в нета иначе офертата за сега ме блазни и ме сърбят пръстчетата   :dance: :dance:
« Последна редакция: 30 Септември 2009, 10:42:29 от Liubcho_ »

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #4 -: 29 Септември 2009, 20:33:00 »
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1289.0.html - таман три лока продава бачо ти Адри.  :good:
Коректен и точен е, ако си харесаш нещо - не се колебай.
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1593.0.html - за бате ти Жоро същото се отнася - можеш напълно да му се довериш.
Абе, за да не се обиди някой, защо не разгледаш тук:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/board,27.40.html

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #5 -: 30 Септември 2009, 09:50:40 »

Мога да ти дам оферта за :
-6-осен дисел с 2 двигателя (идеално запазен)
-4 товарни вагона (идеално запазени)
-кръг релси със стрелка и глух коловоз (идеално запазени)
-траф FZ-2 (нов , но с малък , лесно отстраним дефект)

130 лв

идеално за начало .

Liubcho_

• Гост
« Отговор #6 -: 01 Октомври 2009, 12:25:44 »
А да знате какви релси се използват най много защото вече съм измислил модел на макет и искам малко по малко да го релизирам та до прочетеното във форума разбрах че са няколко вида та се интересувам от стандартни и широко разпространени

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #7 -: 01 Октомври 2009, 12:39:29 »
Цитат на: Liubcho_ link=topic=1886.msg29037#msg29037 date=1254389144
А да знате какви релси се използват най много защото вече съм измислил модел на макет и искам малко по малко да го релизирам та до прочетеното във форума разбрах че са няколко вида та се интересувам от стандартни и широко разпространени
Ако четеш внимателно форума и имаш желание по тези въпроси има поне три/*четири  теми включително и сканове от каталог, та и сам ще ги намериш , правиш си избора, и ако нещо се съмняваш тогава пак ни питай.
Все пак на вкус и цвят , всеки сам си решава де...

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1733
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #8 -: 02 Октомври 2009, 06:46:27 »
като принцип не купуай нищо старо а само ново производство. вземи си дигитален сет и почни от там независимо в кой мащаб си се насочил

XRISTO

• Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #9 -: 02 Октомври 2009, 08:42:16 »
Виж на Пламен аватара-там е истината за релсовия път.  :good:

http://www.tillig.com/cgi-bin/tillig.pl?templ=tillig-pl/index.html

Liubcho_

• Гост
« Отговор #10 -: 04 Октомври 2009, 12:17:20 »
Послвдвн въпрос и повече няма да ви тормозя, Къде в Пловдив има магазин за влакчета дори и да не е специализиран но поне да има някакви?!???

toniemi

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 4818
  • Рейтинг: 648
  • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
« Отговор #11 -: 04 Октомври 2009, 12:23:24 »
Цитат на: Liubcho_ link=topic=1886.msg29148#msg29148 date=1254647840
Послвдвн въпрос и повече няма да ви тормозя, Къде в Пловдив има магазин за влакчета дори и да не е специализиран но поне да има някакви?!???
http://www.railwaypassion.com/?cid=106&spid=49

Liubcho_

• Гост
« Отговор #12 -: 15 Октомври 2009, 14:14:23 »
Днес бях там ноооо........ явно кризата не подминава никой, имаше около 15/16 вагончета от HO TT и N. Май единственото решение е директна  покупки през нета от някой във форума. Бях решил да си правя композиция в HO но  видях едно локче за пръв път наживо в конрад и като се сетих за свободното място вкъщи ми идваше да  заплача единствената ми утеха в момента беше мисълта за N  :spiteful: макар че преди да предприема каквито и да било деиствия относно превръщането на паричките ми в друго агрегатно състояние искам да видя на живо и други модели в този мащаб, макар че като гледам в Пловдив няма да е ( само един магазин ми е известен). За съжаление това е суровата истина колкото и да не ми е приятно скъпи приятели.

mill

• Гост
« Отговор #13 -: 15 Октомври 2009, 15:55:14 »
Що се уплаши бе ,Любчо? Не  четеш достатъчноооо :spiteful:.Трима сме от Пловдив ,малко, ама  задружни  :yahoo:Я пиши на лична какво искаш да видиш,ще ти покажа,ще ти кажа каквото знам ...
 Е това ако искаш да го видиш на живо    http://www.youtube.com/watch?v=UYkPqHBIJko   НО мащаб е .Подвижния състав няма да можеш да видиш щото не е мой.Но има други:).
Пиши на лс да се разберем.Ама трябва да е събота или неделя ,само тогава имам възможност. :hi:
« Последна редакция: 15 Октомври 2009, 15:57:07 от muncho »

Heksi

• Гост
« Отговор #14 -: 28 Декември 2009, 01:28:52 »
Малко offtopic  извинявам се
Да те попитам muncho езерцето до църквата купешко ли е (ако е такова моля за производител и кат.номер) или ако не е как си го изработил
Поздрави  :)