Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
"ЗА" или "ПРОТИВ" големите наклони по макета сте?
Сaprycorn:
Много ми е интересно да разбера мнението на повече хора по този въпрос, харесвате ли макетите с големи наклони?
zazo:
Гласувах с "против", ама трябва да доуточня, че имам предвид само видимата част на макета. Склонен съм на компромиси в някакви допустими граници разбира се, ако наклона е в тунел или "подземието", щото иначе разминаването на нивата иска много място.
Best Ripper:
Според мен трябва да има още един възможен отговор: наклон, по-голям от реалния, но не по-голям от 2 пъти реалния /примерно/... Особено важи за по-малки макети, когато моделистът е решил, че ще има две нива въпреки всичко. И за да може да реализира "втория етаж", му се налага да увеличи наклона над реалния. Но и наклони от 10-15% са немислими във всички случаи - дори и да има възможност някой локомотив да ги изкачи, то това ще стане със съвсем къса композиция...
jopeto:
Наклона се определя от мащаба. На пример при мен се оказа, че това което е дадено покнига за най- малкия радиус не е реално и локомотивите боксуват, за това се наложи удължаване на трасето за същата височина. Така че, по- малък наклон - по добре, при всички случаи! Ако не, серпентини се правят, зави си от макета. Друг отговор на тоя въпрос няма !
pach:
2 пъти реалният наклон ни хвърля в "макетите" на "Noch" които са си скъпа детска играчка далеч от реалността.
Не разбрах, анкетата за играчки ли е и или за макети?
Аз съм "против" защото реших че става въпрос за макетите...
:yes: ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия