Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

"ЗА" или "ПРОТИВ" големите наклони по макета сте?

<< < (2/4) > >>

Best Ripper:
Ако трябва да зачекнем тая прословута "реалистичност", то тогава и стрелките трябва да изхвърлим, тъй като отклонението им е май 3 пъти по-голямо от реалното! Ама там, чудно защо, няма никакви претенции за реалистичност и всичко се приема като аксиома - както е решил производителят... А "великата реалистичност" остава някъде встрани, отзад или неясно къде... А защо тук пък да не може наклон, по-голям от реалния??? Да не говорим, че в реалността може да има композиции от 15 пътнически и 40 товарни вагони /всеки ги е виждал/, но в макет рядко има повече от 5-6 пътнически и 15 товарни в една композиция.. .Така че и локомотивът има по-леко натоварване и може да преодолее по-голям наклон от реалния...

Vlado:
Защото освен проблемите на преодоляването, които големият наклон може да предизвика, се явяват проблемите, които поставя естетиката. Един по-голям наклон създава впечатление не за жп, а за трамвайно трасе. Някак не върви, ми се струва!
Но все пак всичко е въпрос на собствена преценка и личен избор - щом някой го кефи да преодолява с влаковете си Монблан, защо да не го прави?! :)

pach:
Всъщност всеки производител като дава техническите данни за стрелките си по между другото дава и съотношението им.
Например 1:9 се отнася за модела на Тилиг - EW190 .
За ,различните стрелки то е различно, като има и на малко по-големият радиус -
300 мм пак 1 : 9 , докато на стрелките с радиус над 500 мм
то вече е малко по-различно - 1 : 12.
Така, че въпреки допускането на тъй наречените "помощни" мащаби, дори тогава се правят нещата да са максимално близо до "златното сечение" (за справка - Леонардо да Винчи!) тоест търси се все пак и естетиката.
За реалността на мащаба има голямо значение и раелността на създаване както на моделите (все пак не си караме вагони с прозорци сляти с корубата - дори Тони си "губи" времето да ги изрязва на новото си произведение) така и на релсовите трасета и околният пейзаж.
Но както казва и Владо - въпрос на вкус !
(Говоря основно за мащабите НО, ТТ, N и Z - за по-големите мащаби не съм наясно по въпросите както на детайлността , така и за реалистичността на стрелките и релсите...)

piko1:
аз съм на мнението на беста до някъде но аз тука да попитам колко беше най големия наклон в България
а за естетиката дали наклона ти ще е с 5 градуса повече или 5 градуса по малко каква е разликата
ще ходим да мерим на място колко му е голям наклона тази разлика от 5 градуса не си личи с просто око
до колкото си спомням максималния наклон за HO беше 15 градуса (поне поне това си спомням от жп моделизма на Ботев ) а 20 градуса малко трудно би се познал с просто око ако се припокрива с ландшафта
а до естетиката ми то ако го скриеш зад планински релеф дали пък изобщо ще разбереш че такъв наклон реално съществува да не би моделите на швейцарските железници да са 15 градуса примерно

bdz43r:

--- Цитат на: piko1 link=topic=1896.msg29230#msg29230 date=1254748455 ---дали наклона ти ще е с 5 градуса повече или 5 градуса по малко каква е разликата
ще ходим да мерим на място колко му е голям наклона тази разлика от 5 градуса не си личи с просто око
--- Край на цитат ---
5 градуса е страшно голяма разлика и е очеизвадна с просто око.
--- Цитат на: piko1 link=topic=1896.msg29230#msg29230 date=1254748455 ---до колкото си спомням максималния наклон за HO беше 15 градуса (поне поне това си спомням от жп моделизма на Ботев ) а 20 градуса малко трудно би се познал с просто око ако се припокрива с ландшафта
--- Край на цитат ---
20 градуса е достойно за стълбище! Нещо не си запомнил както трябва.

Аз съм за реалистичните наклони - до 40 ‰ в макет.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия