Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
23 Май 2012, 12:25:04 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4]
  Изпечатай  
Автор Тема: Прекалено скъпо  (Прочетена 2698 пъти)
G_GROZ
Сделки: (2)
Full Member
Публикации: 178

Профил
« Отговор #45 -: 07 Ноември 2009, 10:13:37 »

Наистина, преди да се потопиш в хобито, е най-добре да видиш нещата на живо. В София има поне два магазина с много предложения нови и втора ръка. Не говоря за он-лайн, тъй като трябва да пипнеш влакчетата, а за това пари не взимат. За да получиш съвет и да видиш нещата в действие, трябва да посетиш сбирките на двата клуба намиращи се в София. Подробно за клубовете чети във форума. Единия "Клуб ЖП моделисти-България", другия "Сдружение ЖП моделисти". Мога да те поканя във втория, където аз членувам. Освен редовната среща всяка събота, правим и често извънредни такива през седмицата. В момента изработваме два макета, така, че пиши на лична за да уточним удобното за тебе време. Колкото до това, от къде да започнеш, мисля, че сам ще прецениш. Аз мога да ти подаря локомотив и вагонче, които ще ти свършат работа на първо време.
   П. П. Аз съм от дъртаците и чудесен пример, до къде може да те докара хобито, когато ти побелеят косите.
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #46 -: 07 Ноември 2009, 19:45:30 »

Ако все още не си угаснал приятелю axel , като се видим някой ден, и си избереш мащаба в който да работиш ( така или иначе подаръците ти май са точно в НО), брой от мен че имаш две ръчни стрелки, които са от по-старият профил "Л" , който по принцип тук го продават за нормален "П"профил защото са съвместими.
Аз ги взех без да искам, така че сега са свободни.
То така де , щото аз работя основно в ТТ мащаб и съм при това по новата релсова система на Тилиг - тоест "Т" профил.Този профил се приближава максимално близо до действителните релси.
Ти като започваш в това хоби, не е нужно да се "набутваш"  със скъпо начало - "П" профилът идеално става за начално обучение и експерименти. Та, така - ако докато се видим , не ти е минал мерака, към релсите от бате ти Ясен, може да броиш и две ръчни стрелки .
Това малко мипрозвуча като "от мен каруца с два коня!!! мускулест2"
Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!

ПП.Нашата група се събира в "Клуб железопътен моделизъм - България", а не както са ни написали грешно името по-горе.
 саркастичен
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #47 -: 09 Ноември 2009, 11:32:29 »

Впрочем, ако си прочел  нещата от заглавната страна на сайта ни, вече си в час, че у нас се работи основно в три мащаба:
НО - 1/87
ТТ - 1/120
N - 1/160
като имаме и наченки на мащаб "I" - 1/32 , и "Z" - 1/220.

Сега се сещам, че ако не разполагаш с много вмясто у дома, не е лошо да се ориентираш към по-малките мащаби.
Ето един стратов сет в ТТ , който впрочем е  едва 105 лв с транспортните разходи до тук, защото можеш да го поръчаш в Конрад - ще дойде за три седмици.

ТТ Стартов сет - товарен влак.
Състоящ се от дизелов локомотив T334, два открити товарни вагона, закрит товарен  с надписи, релсов овал, мост,богат товар и управляващ пулт с електрозахранването, свързващ кабел и по-подробно ръководство. Комплектът се предлага в атрактивна и практична кутия.
Цена 52,50 евро.(това е и доставната цена от Конрад - България.
По принцип можеш да го поръчаш лично в офиса на Конрад  (или на Ицо-N тук ...ако е получил регистрацията си...) като в офиса го плащаш на място веднага и след три седмици си го получаваш пак там.
Това е линк към каталога  на Конрад.
Кат.№ от конрад за тази година е 224088 който като го напишеш в търсачката в ляво , ще ти зареди страницата на стартовият сет.
« Последна редакция: 09 Ноември 2009, 11:36:49 от pach » Активен
Dare_Devil
Сделки: (5)
Full Member
Публикации: 148

Профил WWW
« Отговор #48 -: 10 Ноември 2009, 15:10:19 »

Малко встрани от дискусията - искам да споделя доброто впечатление, което ми направиха много от опитните хобисти тук при посрещането на Аксел - виждайки нов човек, тепърва прохождащ в хобито се надпреварваха да му дават съвети, базирани на опита на всеки от тях. Това далеч не се среща често в българските форуми.  Моите уважения!

Нека продължаваме да посрещаме по същия топъл и сърдечен начин всички хора, които тепърва откриват нашето хоби и не след дълго ще сме много повече.

И вече по темата - един въпрос към Аксел - ти спомена, че нямаш намерение да правиш макет, а само да редиш релсите по земята. Би ли споделил защо? Питам, защото според мен по този начин изпускаш една от многото приятни страни на това хоби.
« Последна редакция: 10 Ноември 2009, 15:12:28 от Dare_Devil » Активен
Best Ripper
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1459

TT & H0 (AC) & Spur 1 - София

Профил
« Отговор #49 -: 11 Ноември 2009, 00:43:39 »

Ми той си го рече човекът право в Очи - няма финанси просто... Пък и тепърва прохожда... Какво му е сложното...
Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #50 -: 11 Ноември 2009, 10:18:41 »

Човек еволюира постепенно и от просто редене на релси неусетно се замисля, пък после и решава да създаде нещо по-така. Поне при мен се развиха по този начин нещата. Първо кръг, после кръг с гара и накрая... макет 3,20м на 1м. Тъй че Споко! Те нещата ще се наредят и то в полза на моделизма! намигване
Активен
Dare_Devil
Сделки: (5)
Full Member
Публикации: 148

Профил WWW
« Отговор #51 -: 11 Ноември 2009, 11:04:38 »

Именно това искам да разбера - ако това му е проблема има някои изключително евтини (едва ли не без пари) неща, които може да се правят малко по малко за един макет - като ръчно изработени сгради, дръвчета, планини, бетонни мостове, тунелни призми... Дори човек с минимални финанси, щом не рови по кофите за храна, може лесно да отдели парите за тубичка Ц200 и лист фибран, а всичко останало, което му е нужно на този етап е нож, химикалка, молив, въображение и търпение. Номера е, че това е изключително евтин начин за поддържане на тръпката.
Разбира се ако има някакви други съображения - това е съвсем друга бира. Затова е добре да се уточни това, за да може да се дадат адекватни съвети.
Активен
axel
Гост
Сделки: (0)
« Отговор #52 -: 11 Ноември 2009, 16:08:19 »

И вече по темата - един въпрос към Аксел - ти спомена, че нямаш намерение да правиш макет, а само да редиш релсите по земята. Би ли споделил защо? Питам, защото според мен по този начин изпускаш една от многото приятни страни на това хоби.

Ами общо взето при жп транспорта като цяло ми е интересен начинът по който се движат влаковете всичките стрелки сфетофори и т.н. (разбирайте, че съм фен основно на железопътния трянспорт и след това към моделизма). Иначе както прочетох в по - долните мнения след време започва да става интересно и заобикалящото релсите. Честно казано на мен вече почва да ми става интересно такаче не е изключено както бях намислил да бъде само релси всъщност да не бъде точно така. Четейки постовете тук мнението ми се променя нон стоп такаче е трудно да се каже вече какво точно искам. По принцип имам едни мащабни идеи които са дори малко нереални за начинаещ и за това искам да започна с нещо наистина просто и малко по малко да започна да го развивам докато се получи нещо красиво.
Активен
Gervasii
КЖМ - България
Сделки: (1)
Hero Member
Публикации: 1393

НО DRG IIb епоха София

Профил
« Отговор #53 -: 11 Ноември 2009, 16:28:20 »

Ами общо взето при жп транспорта като цяло ми е интересен начинът по който се движат влаковете всичките стрелки сфетофори и т.н. (разбирайте, че съм фен основно на железопътния трянспорт и след това към моделизма). Иначе както прочетох в по - долните мнения след време започва да става интересно и заобикалящото релсите. Честно казано на мен вече почва да ми става интересно такаче не е изключено както бях намислил да бъде само релси всъщност да не бъде точно така. Четейки постовете тук мнението ми се променя нон стоп такаче е трудно да се каже вече какво точно искам. По принцип имам едни мащабни идеи които са дори малко нереални за начинаещ и за това искам да започна с нещо наистина просто и малко по малко да започна да го развивам докато се получи нещо красиво.
чиста работа купи си истински влак или още по-добре БДЖ
Активен
staff123
Сделки: (1)
Sr. Member
Публикации: 465

HO/Ep. IV-V/DR/DB/DB-AG/София

Профил WWW
« Отговор #54 -: 11 Ноември 2009, 17:02:54 »

чиста работа купи си истински влак или още по-добре БДЖ

Ще падна от смях! Ще падна от смях!
Купи си един пътнически вагон от БДЖ и в него си направи макет. Ще падна от смях!Така ще съчетаеш и двете.
 хитрец Ще падна от смях!
Активен
axel
Гост
« Отговор #55 -: 14 Ноември 2009, 20:52:15 »

Да хипер яка идея. Особено удачен начин за похарчване на неизчерпаемите ми парични средства.
Активен
piko1
Hero Member
Публикации: 654

Баш Котйо

Профил WWW
« Отговор #56 -: 14 Ноември 2009, 22:54:06 »

колеги хайде малко по сериозно  Да!
базика си е базик все пак  Ще падна от смях!
« Последна редакция: 14 Ноември 2009, 23:06:22 от piko1 » Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #57 -: 16 Ноември 2009, 10:36:33 »

колеги хайде малко по сериозно  Да!
базика си е базик все пак  Ще падна от смях!

Що бре? Само ти ли трябва да се бъзикаш???

Момчетааааа, доживях рикло1 да ни призовва към сериозност нам полстовете!!! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!

А ако не си чел по-нагоре, смята е достатъчнз мног и сериони съвти му дадооме.
Сега очакваме следващите му въпроси. Моите уважения!
Активен
piko1
Hero Member
Публикации: 654

Баш Котйо

Профил WWW
« Отговор #58 -: 16 Ноември 2009, 17:56:45 »

Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!
ама голям си калпазанин   Ще падна от смях!
и все пак много ми харесва как си се опитал да ме копираш
е колкото и неграмотно да го напишеш пак ще го разбера

този базик много ми хареса смях се от сърце  Ще падна от смях! Ще падна от смях!

вярно много съвети сте му дали на момчето кой от кой по учудващ и забавен
« Последна редакция: 16 Ноември 2009, 18:00:21 от piko1 » Активен
Страници: 1 2 3 [4]
  Изпечатай  

Отиди на: