Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
23 Май 2012, 12:32:04 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 4
  Изпечатай  
Автор Тема: Проблем!!!  (Прочетена 2742 пъти)
Vasilev65
Сделки: (0)
Newbie
*
Публикации: 24

HO, 4-5

Профил
« -: 25 Ноември 2009, 13:24:38 »

Здравейте колеги!
Реших и аз да реализирам детската си мечта и да си събера колекция влакчета и да си направя макет. Приблизително два месеца само четях и разглеждах различни сайтове. Накрая се спрях на мащаб Н0, защото в този мащаб като, че ли има по-голямо предлагане на пазара.Свалих си програма - WinRail и там на чертежа всичко изглеждаше добре. Ама нали съм от дълбоката провинция, за всичко се ориентирах само по снимки, писания и чертежи, без да съм видял "на живо" нищо. Поръчах си стартов сет на Пико, а после си купих още малко релсов път и една гара. Направих основата върху която да разположа макета /2,30 на 1,40/ и се оказа, че не ми пасва в хола. Първоначално се инатях като магаре на лед на приказките на жената, но постепенно осъзнавам, че е права  тъжен
Явно трябва да отида в друг мащаб. Може би ТТ или N. За сега повече ме влече ТТ, обаче не мога да намеря програма с която да се опитам да направя диорама в този мащаб и нищо не виждам в сайтовете на фирмите за ТТ.
Въпросите ми към Вас са:
1. Някой може ли да ми даде връзка към програма, която работи в този мащаб или ако може да настроя по някакъв начин моята?
2. Повече инфо за фирми, които предлагат релсов път и влакчета в ТТ.
Предварително благодаря!
 усмивка
Активен
fyut
Сделки: (10)
Sr. Member
Публикации: 456

H0 III&IV Epohe DR&DB_Sofia

Профил
« Отговор #1 -: 25 Ноември 2009, 13:55:30 »

...... Може би ТТ или N. За сега повече ме влече ТТ, обаче не мога да намеря програма с която да се опитам да направя диорама в този мащаб и нищо не виждам в сайтовете на фирмите за ТТ.
Въпросите ми към Вас са:
1. Някой може ли да ми даде връзка към програма, която работи в този мащаб или ако може да настроя по някакъв начин моята?
2. Повече инфо за фирми, които предлагат релсов път и влакчета в ТТ.
Предварително благодаря!
 усмивка

Pach  голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #2 -: 25 Ноември 2009, 14:15:41 »

Ами добре дошъл в "Идеалният мащаб"!!! ръкопляскам
Той си има свойте недостатъци, своите хубавини и своите различия от другите.
За програмата "WinRail" - трябва само да си смениш папката (директорията) при библиотеките.
Например така:

от тук влизаш в папките за избор на библиотека...

...чрез натискане на зеления бутон отваряш по-горната папка (тоест излизаш от папка "НО" в цялата програмна директория)...

и избираш вече за "ТТ" ...

Като имаш на предвид, за старата система на "П"-профил релсите са в библиотеката "Berliner TT-Bahnen.blb" , а за новият "Т"-профил - съответно в "Pilz TT.blb".
Това са двете най-разпространени у нас системи за релсово развитие ...
Библиотеките не са пълни ... но вършат работа на 90 % (така е и за НО...) та ако ти трябва някой по "екзотична" релса или стрелка , значи , си "нахитрел" достатъчно и сам да си я направиш...като не забравяй да я запишеш към съответната библиотека голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #3 -: 25 Ноември 2009, 14:30:29 »

Аз мога ли да вляза в ролята на защитник на размер НО?!  Йо, мен! намигване
Ако макета не пасва в хола, но непасването да е не по причина, че не се побира в хола, а просто не е удобно такава голяма плоскост да се мести, прибира и прочее, най-добре разрежи самата плоскост на две и после изгради (полагане на релсов път, треви, храсти, реки и т.н.) двете плоскости, така че да могат да се съединяват и ползват като едно. Така постигаш двоен, даже троен ефект - не се налага да сменяш мащаба, не се налага да започваш проуванията за новия мащаб от начало и лесно можеш да съхраняваш плоскостите където ти скимне.
Нещо такова...
Активен
CaLLlo
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1982

Dampf Ep. 1 & 2 bis ÜK

Профил
« Отговор #4 -: 25 Ноември 2009, 14:30:52 »

Виж и папки N и Z!
При реденето с тая програма място не ти трябва, всичко е виртуално. Да!

Най-разпространените мащаби - 1. Като брой фенове, но и 2. Като предлагани артикули - и оттам - нормални(ниски) цени са:

1) H0
2) N
  .
  .
  .
6-66) Всички останали
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #5 -: 25 Ноември 2009, 14:57:00 »

Мда, забравих да ти кажа - ако избереш мащаб ТТ (тя жената май вече се е ориентирала - слушай нея  саркастичен) трябва да не обръщаш внимание  на повсеместните  и  денонощни подхвърляния, нападки, саркастични забележки , остри реагирания и всичко което се сетиш , които обаче задължително завършват винаги с една и съща фраза ..." така че по-добре ела в мащаб ...тук в зависимост от нападащата те "сврака" , чуваш ... НО...или N, тоест от по-малко но все пак агресивните от сектата на N ...а даааа, напоследък такива призиви се чуват и от "агресорите" в мащаб "І".
Това е едно от предимствата на ТТ - никога не оспорваме със саркастични и неумести забележки избора за мащаб на нашите "опоненти".
Но това е и един от недостатъците - никога няма да те оставят сам в своя избор (ми то завистниците са неизтребими като хл....)!!!! намигване
 Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!
 Шегичка! Шегичка! Шегичка! Шегичка! Шегичка! Шегичка!

Сашооо, не дей въобще лъжи човека , че в НО са най-ниските цени!!!
Ако може да става по какъвто и да е начин сравнение за ниски цени - именно в ТТ са най-ниски все пак!!! ПРичините са предмет на съвсем друг разговор , а ако искате направете един раздел да сравняваме мащабите а .... саркастичен саркастичен саркастичен
« Последна редакция: 25 Ноември 2009, 15:01:02 от pach » Активен
CaLLlo
Hero Member

Dampf Ep. 1 & 2 bis ÜK

Профил
« Отговор #6 -: 25 Ноември 2009, 15:02:00 »

Гола статистика - Германия 2006 г.

ТТ диша във врата на Z, 1 и 2, но все пак е след тях:

http://www.modelleisenbahn.info/marktanteile.html

73,7 : 7,3 = 10,1 пъти
« Последна редакция: 26 Ноември 2009, 10:27:29 от CaLLlo » Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #7 -: 25 Ноември 2009, 15:09:11 »

А ако извадиш статистиката от Чехия, Словакия, Полша и Русия , дали ще е чак такава разликата в съотношенията спрямо населението им???
А пък това да ми даваш за пример Германия , не е съвсем коректно защото там "НО" означава на 85% ...Мерклин!!! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха!
Пък за цените на мМерклин - ами поне с 35 % са по-високи от "нормалните" цени на другите фирми в НО
В Чехия например един от ТТ клубовете наброява 3300 човека!!!
Така че, Айде стига с тия стъкмистики - още повечме , че германците и до ден днешен не могат да простят на американците изобретяването на този перфектен за желанията на моделистта мащаб - ТТ.
Още преди лазерните технологии , ТТ успя да съчетае в себе си детайлността (без лупа в ръка) със нормалното пространство , с което разполага най-често средният статистически моделист.
Човека ви каза , чел е насам натам, отчита , че за мястото което е избрал явно е сбъркал мащаба - що продължавате да граката като "свекърви"???
 Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!
Активен
CaLLlo
Hero Member

Dampf Ep. 1 & 2 bis ÜK

Профил
« Отговор #8 -: 25 Ноември 2009, 15:18:31 »

ГДР и Русия там ги има на кръгли баници:

но да не забравяме, че тук става дума само за PIKO и BTTB в лето 1980.

Не съм адвокат на нито един мащаб, просто зяпам статистиките,
зяпайте и Вие!
Активен
Vasilev65
Сделки: (0)
Newbie
*
Публикации: 24

HO, 4-5

Профил
« Отговор #9 -: 25 Ноември 2009, 15:25:16 »

pach,
Благодаря за изчерпателната информация, но като извърша 1 и 2 стъпка в програмата, в прозореца се показват само папки Н0 и Gleisplane.
Може би ще трябва да я сваля наново?
 тъжен тъжен тъжен
Активен
Dare_Devil
Сделки: (5)
Full Member
Публикации: 148

Профил WWW
« Отговор #10 -: 25 Ноември 2009, 15:25:30 »

Аз мога да помогна само споделяйки личните си причини да предпочета НО пред ТТ (както може би някои от вас си спомнят - преди известно време разпродадох всичко що имах в ТТ и започнах да събирам подвижен състав и да готвя планове за макет в НО). Причините бяха следните:

1. В НО има много, ама много по-богат избор на подвижен състав.
2. Колкото и детайлно да е изработен един модел в ТТ, аз съм достатъчно кьорав за да не мога да го видя.
3. Що се отнася до изработката на макет - аз съм от хората, дето обичат всичко сами да си правят. В НО ми идват твърде дребни и трудни за изработка някои неща, не ми се мисли какво ще е в ТТ. То даже в 1:72 ми идват ситни маса работи (щото съм и стендов моделист), така че...
4. Верно е, в НО макетът изисква повече място, няма спор. Но пък си мисля, че винаги има начин макетът да се измисли по такъв начин, че да обхване неизползвани части от помещението, и вместо да седят празни - да имат неповторим декор.

Така че ако аз бях на твоето място, нямаше да бързам да минавам към по-дребния мащаб, а щях да се опитам първо да помисля за вариант за преправяне на топографията на макета така, че да пасне на наличното място.
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #11 -: 25 Ноември 2009, 15:48:36 »

pach,
Благодаря за изчерпателната информация, но като извърша 1 и 2 стъпка в програмата, в прозореца се показват само папки Н0 и Gleisplane.
Може би ще трябва да я сваля наново?
 тъжен тъжен тъжен
Ако си я свалял от мрежатабез да платиш ...може би е "демо".
Ако е "хакната" може да не е цялата, потърси направо в нейната директория , може би е на друго място папката за N и ТТ...

Щом това ти е НО и глайсплан , трябва "по-нагоре" из папките тоест кликай на зеления бутон , докато не видиш всички папки от програмата ...или не излезнеш в основната инсталационна директория (примерно в с:...).
ПРобвай да заредиш п рограмата не от иконата а от старт менюто (там също може да огледаш)...но в краен случай , ако няма други папки освен за НО, тогава просто ги свали от някъде (библиотеките може само) и ги добави , тогава пак може да ги използваш.

Момчетата са прави - прочети още не само в мрежата , но и тук , за да прецениш още веднъж дали си струва да сменяш мащаба!?!?
Все пак вече си инвестирал в НО (не че няма да го продадеш), тоест както се казва "седем пъти режа ...и все късо мамка му!!!".
 голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Активен
XRISTO
Сделки: (18)
Hero Member
Публикации: 2368

НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч

Профил
« Отговор #12 -: 25 Ноември 2009, 16:26:16 »

Мястото е основният недостатък в НО.Почти всеки изпитва подобен проблем.Аз не оставам по - назад, разполагам с 4.10 Х 2.50, а искам да си спретна макет поне 5.50 Х 3.00.Да ти кажа честно, замислям се да отложа с някоя - друга годинка направата, резервният вариант е да го сглобя на модули и след време като се поизчисти апартамента - в хола.  хитрецОбаче и през ум не ми минава да сменя мащаба, по-скоро ще сменя апартамента, па макар и да нямам пукнат лев за нов.  Да!Нашето хоби си е солидна инвестиция, особено ако се гласи всичко както трябва, така че има време.Засега събирам, а един ден може проблемът с мястото да се реши от самосебеси.Същото се отнася и за теб.Щом те пали в НО, то мисли компромисен вариант в НО.Голяма част от красотата в хобито идва от самото създаване на макета с отделните детайли.Оттам идват и подобренията които се внасят от самият хобист, както и саморъчно сглобените сгради, било то готови и само сглобени от моделиста или създадени от нулата.В по-ситният мащаб те уверявам, че ще ти е неимоверно по-трудно.Аз си боядисвам хора, сглабям си сгради, правя си осветление на локомотиви, вагони и сгради с SMD диоди и да ти кажа честно, макар и да съм в НО си е голяма мъка.Виждам перфектно, но съм праснал силна лампа и с пинцетки и други джиджавки се гъзурча с разни дребосъци, не ти е работа.  намигване Ами ако беше  по-ситно?Не, то вече няма да е удоволствие, а мъка.Виж, ако не ти пука за детайлността, а само ще си търкаляш влаковете без да ти дреме дали прилича на това или онова - то карай в най-ситният мащаб, поне е сигурно, че там ще можеш да си позволиш каквото си щеш коловозно развитие и то на малка площ.Успех в избора!  Одобрявам!
Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #13 -: 25 Ноември 2009, 16:54:42 »

Брях тея мащаби каква полемика предизвикаха...  танц
Но всички да знаете, че не така лесно си даваме НО членовете. Не и без бой!!!  мускулест
« Последна редакция: 25 Ноември 2009, 17:00:36 от Vlado » Активен
pavel75
Сделки: (12)
Hero Member
Публикации: 880

HO; V; BDZ, BG; София

Профил
« Отговор #14 -: 25 Ноември 2009, 17:03:13 »

Според мен предимството на НО не е нито цените, нито предлаганите модели, ами това че в България най-много са представителите именно на този мащаб. Един ден ако решиш да купиш нещо на старо или да продадеш твое, ако си в НО ще имаш повече купувачи/продавачи.
Активен
Страници: [1] 2 3 4
  Изпечатай  

Отиди на: