Автор Тема: Помощ от юрист  (Прочетена 4385 пъти)

toniemi

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 4818
  • Рейтинг: 648
  • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
Помощ от юрист
« -: 25 Ноември 2009, 21:04:16 »
Момчета,другари,помагайте :search: :search: :search: :search: :search:

Дойде ми призовка от КАТ със следният текст:на основание чл.60 ал.1 от Зак.за МВР се призовава да се яви за справка във връзка с извършване на предварителна проверка по преписка номер...в сградата на "Отдел Пътна Полиция:....знаете къде ,ет 1 ,гише 14.

Проблемът ми е: На 12 .12.2008г. пред портала на нашата фирма бях излязъл с мотокара и извършвах товаро-разтоварна дейност.Дойдоха от някъде другарите с фурашки и ми съставят акт,щото мотокара е без регистрация и гражданска.Нямам права да излизам на улицата.Наказанието за това е глоба от 100 до 200лв и отнемане на книжката за време от 1 до 3 или 6 м,не помня вече.Книжка и талон не съм им давал,те и до сега са си у мен,взеха ми данни само от книжката за мотокарист.Но в КАТ , нема къде да бегаш.И вчера ми идва това известие,да се явявам в КАТ.Не знам за какво точно,и за това искам да съм наясно ,как да постъпя ако ми връчат наказателно постановление.

Та,въпросът ми е,могат ли да ми издадът наказателно постановление след повече от 11месеца?

В ЗАНН,чл.34,ал.3 пише следното:
Чл. 34. (1) (Доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., бр. 102 от 1995 г., бр. 61 от 2002 г., бр. 39 от 2005 г., изм. и доп., бр. 97 от 2007 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 1996 г.) Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

И ако ми го връчат ,трябва ли да го обжалвам,и мога ли да се обоснова на посочените текстове в обжалването?

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
Re:Помощ от юрист
« Отговор #1 -: 26 Ноември 2009, 09:29:42 »
Понеже си бил на работа (изпълнявал си служебните си задължения), бягай при работодателя, който няма начин да не плаща на юрист за извършване на юридическа дейност - трудово право и пр. и му покажи призовката. Нека той се заеме! А ако не, ще го мислим. Лошото е, че аз лично с такава материя никога не съм се занимвал. Но пък "Едно ли магаре се казва Марко?", ще се намери и друг да окаже съдействие!  :)

toniemi

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #2 -: 26 Ноември 2009, 16:57:59 »
Цитат на: Vlado link=topic=2020.msg31817#msg31817 date=1259220582
Понеже си бил на работа (изпълнявал си служебните си задължения), бягай при работодателя, който няма начин да не плаща на юрист за извършване на юридическа дейност - трудово право и пр. и му покажи призовката. Нека той се заеме! А ако не, ще го мислим. Лошото е, че аз лично с такава материя никога не съм се занимвал. Но пък "Едно ли магаре се казва Марко?", ще се намери и друг да окаже съдействие!  :)

За съжаление нямаме :(
Малка фирма сме :(

TheJackal

• КЖМ - България
  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 1710
  • Рейтинг: 159
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
« Отговор #3 -: 26 Ноември 2009, 17:20:48 »
А, одитор?

toniemi

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #4 -: 26 Ноември 2009, 20:26:02 »
Цитат на: TheJackal link=topic=2020.msg31839#msg31839 date=1259248848
А, одитор?
???

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #5 -: 27 Ноември 2009, 08:46:15 »

Тони , Владо е прав - работодателят трябва да те защити

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #6 -: 27 Ноември 2009, 08:59:15 »
Само дето работодателя едва ли ще покаже , че е издал такава заповед - за работа извън района на фирмата (макар и в непосредствена близост).
Според мен , те те викат за справка (поне така пишеш) щото ти търсят данните от мотокарната книжка и най-вероятно сега те викат да те питат това ти ли си .
Позоваваш се на давност, шофьорска книжка няма да им даваш и отказваш да подпишеш евентуален акт. Има гише на което можеш да подадеш писмено оплакване.
А като приятел (щото темата все пак е за юристи) те съветвам да намериш приятел който да изнесе информация от там и да те посъветва какво да очакваш и какво да правеш/неправиш.
Ако работодателят ти даде писмена заповед , че по негово нареждане си излезнал да разтоварваш , тогава той трябва да отнесе глобата (но не и да му вземат книжката).
Ако се опитат да ти вземат еднати или другата книжка , можеш да ги съдиш , че те оставят без работа и т.н.
Разпитвай хора запознати с такива случай и търси и в мрежата такива.... ;D

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #8 -: 27 Ноември 2009, 09:31:53 »
Посъветвах се с колеги и ти препоръчвам да отидеш и да в видиш за какво иде реч. После, ако желаеш, сподели за какво са те викали и ще решим какво да се предприеме. Но най-добре си намери адвокат и според ситуацията ще обжалвате. Ако нямаш предвид някой, имам една сурдия колеги адвокати с опит в тая област, които могат да помогнат.

toniemi

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #9 -: 27 Ноември 2009, 18:47:38 »
Цитат на: Vlado link=topic=2020.msg31861#msg31861 date=1259307113
Посъветвах се с колеги и ти препоръчвам да отидеш и да в видиш за какво иде реч. После, ако желаеш, сподели за какво са те викали и ще решим какво да се предприеме. Но най-добре си намери адвокат и според ситуацията ще обжалвате. Ако нямаш предвид някой, имам една сурдия колеги адвокати с опит в тая област, които могат да помогнат.

Някакви връзки на шефа ме посъветваха да отида към 9.12 и тогава ще видим :)