Малка разходка из квартала специално за Боби (BoRoco) като пак ще се върнем в гарата – източната и част...
51.Къщата на прелеза.

52.Стръмнината на ул.Й.Кърчовски в поглед отгоре

53.По тази улица и сега като падне сняг стават страхотни пързалки – няма да описвам как камионите с прицепите слизаха надолу и завиваха към силозите...

54.Двора на МВР.болницата , преградил ул.”Добружански край” от запад.

55.Същото място но с поглед към запад – улицата е временно преградена от поредният строеж в дъното.
(Снимката не е енамерена

)
56.Трети поглед от същото място – кръстовището на Добруджански край и ул.Й.Филаретова.
От ляво са „новите” сгради на МВР-болница (там беше голямото асфалтирано баскетболно игрище с високите мрежи) а от дясно е подновеният зид на (вече) бившата детска градина.

57.Като стана въпрос за детска градина ето и тази по-близо до нашта част от махалата – на ул.дДобружански край и м/у ул.”20-ти април” и ул.”Гр.Пърличев”.

58.”Връщаме” се на изходна позиция – от „моста” с поглед към края на двата глухи коловоза – бяха в двата края (ляво и дясно) .

59.Настоящето на мястото на автомивката (вече продадена) на Маргарита Хранова. Тук беше първата част от циганската махала – точно пред входа на спортните зали под моста.

60.Вече е паркинг със временен статут...

61.Може да не сме в Щатите ама и ние си имаме ...хмммм...НМV ...или Хамър...ама лимузина.

Впрочем тези лимузини са вече три -още един такъв хамър и нещо огромно - буик?!
62.Ето гоооо, отдава се под наем за цена....(абе обадете ми се ако ви трябва

).

63.поглед в посока бул.Ал.Стамболийски – отпред е кръстовището където беше втората част от моста – арковидните сводове над ул.П.Нишавски.

64.Това е „новото” кръстовище – кестените ги изсякоха в голямата си част – по-голямите от тях бяха надвисили короните си над спускаемата част от моста...
)снимката не е намерена)
65.Поглед нагоре към булеварда който асфалтираха на мястото на този мост.Посоката е към Руски паметник.

66.Тези гиганти са на мястото на края на циганската махала – до ул.Позитано.
Виждат се няколко кестена все пак...дясната част от фотото.

67.Друго кръстовище (над задната част от гарата)... с поглед към осем етажната панелка
(голямото недоразумение в квартала)
на ул.Добружански край" над „гарата”.

68.Детската градина над „гарата”

69.Единственият остатък от средната част на каменният зид – точно под ул.Добруджански край .Детската градина е отгоре.

70.Ако тук беше моста , щеше да е три пъти по-високо шосето зад мантинелата.

71.Фрагмент от зида – люляковите храсти са вече не само над но и под него...

72.Така или иначе зида е до тук , та услужлив съсед от „20-ти април” е излял бетонни стъпала към нея.

73.Този паваж е от времето когато тук м/у двата крайни глухи и най-дълги коловоза , сновяха камиони пълни със стока претоварена от вагоните на тях.Така и не знам колко вагона с дини съм разтоварил като дете.(това, заедно с дивите кестени за Билкооп, ми бяха едни от първите постъпление за „влакчета”)

...има още малко от зида в ниската му част.

А тук беше някога сградата на железопътните канцеларии – но маневристите и стрелочниците киснеха при касиерките от „Топливо”.

74.Ул”Добруджански край” и ул.”20-ти април” – поглед на дясно от стълбичката , трафопоста е зад детската градина.

75.поглед от края на „гарата” на ул.”Ивайло” – сградата е гърба на ремотният гараж към автостопанството в Земляне, понастоящем гараж на Общинската полиция.

76.Спускането от ул.”Ивайло” към ул.”Ръжана”.Сградите я преградиха почти...

77.И това е финала – с гръб към ул.”Ивайло” , в ляво е началото на Добруджански край, след нея пак наляво бе входа за камиони на гара „Сердика”

Ами това е .
В следващите постове постепенно ще кача тук плановете на коловозното развитие ( по спомени и книги) ,
както и фотографии на гарата моста и прилежащото пространство.
(веднага щом се сдобия с тях).
Колкото до „екскурзията” в неделя , която направих за моя бивш съученик Боби,

щото от сателита си мислел че гарата съществува., така и така бях почнал да снимам , та обиколих възловите кръстовища на двете махали , горната над бул.Скобелев и долната – под бул.Скобелев и снимах...снимах...снимах , та чак до вчера имах мускулна треска (подцених изминатото растояние

) .
Та тези снимки ще ги кача в отделна тема , щото на тях има доста градски превозни средства – може някой ден някой да ги види , търсейки информация така както , аз и Зазо издирваме в момента по сайтовете...
Очаквайте „Разходка из квартала”, пък Boroco ще почерпи щом се появи в България и ни посети в Клуба.
Защо така може би ще трябва той да обясни в представянето си , същото очакваме и за техният клуб, както и на неговият макет...ама да не го натискаме за да го направи...