Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Смяна на куплунзи

(1/5) > >>

XRISTO:
Та значи, след дълги размишления реших, че ще е по-добре да сменя куплунзите на наличният ми подвижен състав с курц - куплунзи.Лошото е, че повечето ми вагони, а и почти всичките ми парни локомотиви са "Пико".Оттам идва и въпросът каква основа да монтирам, някой знае ли дали се продава нещо подобно или ще трябва да творя самоделки?  ::)

Сaprycorn:
Решението ти е добро, но има няколко фактора, с които трябва да се съобразиш.
"Основата", както я наричаш е всъщност кинематиката, която е задължителна за курцкуплyнга (без нея той не функционира). Опашката на кинематиката завършва с шахта, и B шахтата "щракваш" курцкуплyнга (от който модел искаш: Roco, Fleishmann, Тrix и т.н.)
Кинематики продава фирмата Roco, като те са САМО за двуосни вагони, съответно за дълги (над 140 мм.), и къси (под 140 мм.) Възможно е с много пилене и напасване тези кинематики да се пригодят и за 4-осни вагони (стига разтоянието от буферната греда до външната ос да е достатъчно голямо).
За кинематиките на Roco наскоро стана въпрос в темата на Тони за мотрисата.
Пожелавам ти успех!

XRISTO:
Ами аз имам само двуосни вагони(не съм любител на четириосните), така че това не е проблем.По-скоро проблем ще са въпросните основи на Роко, които са безобразно скъпи:
http://www.roco.co.at/index.php?id=15&Anfangsposition=99&artikelnummer=40326
Нали за такива става въпрос?На вагон по 10 кинта...Трябва да съм луд, за да сложа на вагон за 10 лева още по 10.Ще ми трябват 300-400 лева за тези бръмбъзъци, а ми се струва много за парче пластмаса.От друга страна с курц ще се откачат и закачат по-лесно.На практика с пиковските окачвачи много малко от вагоните ми се откачат с откачвачката и закачат сами.Трябва ръчна намеса , което обезсмисля откачвачката и е доста тъпо, все пак.  ::)
Дали не се произвеждат и от друг производител? А и се питам как стоят нещата с локомотивите? ;)

pach:
Момче, не се еб*вай, щом са ти двуосните вагони , вземи , че си направи един шаблон ако щеш и по NEM - стандарта , дори едно обикновенно дървено трупче, с определена височина на автосцепката спрямо глава релса и спрямо нея си ПРОГОНИ всички останали, като ремонтираш там където трябва, пилиш, доогъваш, пружинки , машинки и всичко което ще ти помогне да станат ЕДНАКВИ И КАЧЕСТВЕНО РАБОТЕЩИ всички автосцепки по вагоните .Не си въобразявай че фирмите производителки са го направили - ние си правим тези "досглобявания" и напасвания , дори на новите си придобивки. Това просто си е правило в моделните кръгове.
 Въобще не ти трябват курц куплунзи , защото те правят по стегната всяка композиция с тях , буфер до буфер дори в завойте и т.н , а на теб просто са или стари , или криви, или не добре сглобени автосцепките щом се закачат и откачат когато ТЕ си поискат , а не когато ти трябва.
В ТТ има освен доогъване , дори и пилене на челни повърхности , както и дооформяне на отворите (говоря за предпоследният модел сцепки при тоз мащаб) и т.н. докато започнат да работят перфектно.
Направи си това прогонване (стар военен термин) и тогава след като видиш как работят , се оглеждай за нещо което е скъпо, но все пак необходимо зло, но на по-следващ етап.
И сега се сещам още нещо - дори при перфектно прогонени сцепки, ако трасето ти (било то на килима, кухненската маса , модул или макет) не е добре , право , равномерно и прецизно положено , пак ще ти се разкачват  , когато те си поискат!!!
 ;D ;D ;D

Сaprycorn:
http://www.roco.co.at/index.php?id=104&artikelnummer=40343&bezeichnung=&bahnverwaltung=&epoche=&spur=&stromsystem=&merkmale=&Submit=Suchen
 Това е продуктът, който ти трябва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия