Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Близо до жп линията - за или против?
BDZ:
Здравейте,
Имам нужда от серизен съвет относно недвижим имот. С жена си ми харесахме малка къща с двор, но има един проблем, всъщност не съм сигурен доколко е проблем - къщата е на 30-35 метра от жп линия, която е в експлоатация. За мен това не проблем, даже обратното (мисля, че тука ще ме разберете - обичам влаковете без значение мащаба), но има едно нещо, което ни притеснява сериозно и това е контактната мрежа. Прекарах дълго време в интернет - прочетох сума ти противоречаща си информация за електромагнитните полета (EMF) и като теглих чертата, за себе си направих един основен извод:
1. Продължителния контакт със силни електромагнитни полета променя структурата на ДНК, което респективно води до появата на тумори, рак на кръвта (особено при деца) и др. болестни състояния.
Дотук добре, но във всички статии се и коментари се обсъждаха електромагнитните полета (EMF) при далекопроводите и тук-там беше споменат и жп траспорта. Никъде нямаше отделна статия за безопасността/опасността от контактната мрежа в жп транспорта. И колкото повече търся, толкова повече въпроси идват вместо отговори. Понеже съм незапознат с принципите на електричеството и елетрифицирането в жп транспорта, помогнете ми да открия верните отговори:
Колко силни са електромагнитните полета под и около електрифицираните жп линии? Такива силни електромагнитни полета дали се генерират, само когато пантографа осъществява контакт с мрежата? Вярно ли е, че ако токът е променлив не генерира електромагнитно поле? Вярно ли е, че силата на електромагнитното поле намалява на квадрат при удвояване на разстоянието? Контактната мрежа унифицирана ли е в цяла Европа, т.е. ако някъде намеря официална информация, че е безопасно примерно в Германия, дали това ще важи и за Швеция (там е се намира въпросното място)?
Вие какво бихте направили на мое място?
Разчитам изцяло на вашите съвети.
lubomir:
Ако всичко това те притеснява, можеш да бъдеш сигурен че в тази Държава(голямата буква не е случайна), ако имаше и най малко съмнение за вреда, то тази къща или нямаше вече да я има, или щяха да са взети предпазни мерки!
Просто трябваше да почнеш с това че къщата е в Швеция и с това да приключим!
Инак вреда има, но тя е от високоволтови далекопроводи(110, 220 кВолта и нагоре). В случая един машинист който работи поне 8ч на ден на 2м под жицата, трябва да е многократно по-загрижен за дравето си от тебе.
И не забравяй, че мрежата в къщата( както и електрониката, 20кволта кабели на енергото минаващи самО до нея и др.) създава много по-силно магнитно поле от колко влаковата мрежа на 30м от желаната от тебе къща.
bdz43r:
--- Цитат на: BDZ link=topic=2030.msg32139#msg32139 date=1259831863 ---Вярно ли е, че ако токът е променлив не генерира електромагнитно поле?
--- Край на цитат ---
Не е вярно. Всякакъв ток го генерира.
--- Цитат на: BDZ link=topic=2030.msg32139#msg32139 date=1259831863 ---Вярно ли е, че силата на електромагнитното поле намалява на квадрат при удвояване на разстоянието?
--- Край на цитат ---
Вярно е.
--- Цитат на: BDZ link=topic=2030.msg32139#msg32139 date=1259831863 ---1. Продължителния контакт със силни електромагнитни полета променя структурата на ДНК, което респективно води до появата на тумори, рак на кръвта (особено при деца) и др. болестни състояния.
--- Край на цитат ---
В никакъв случай не може да се говори за някакви силни магнитни полета, породени от контактната мрежа в ЖП транспорта. Полето около контактния проводник и релсите при върхово натоварване (за контактна мрежа за 15 или 25 kV) не е по-силно от това на захранващ кабел за един по-голям жилищен блок или кабелите, заровени под всяка улица.
Контактните мрежи за прав ток пък не пораждат особено по-големи полета от мрежата на трамвая, която минава често на 5-10 м от жилищните сгради, пък там си живеят успешно 100 годишни баби.
Накратко - полетата от контактната мрежа са в пъти по-слаби от тези по една градска улица или от тези вътре в къщата.
br185:
Според мен няма място за притеснение. Всяко съвременно жилище е натъпкано с толкова електрическа (електронна) техника че няма накъде. Телевизори, компютри, електро домакински уреди (печки, фризери, хладилници), телефони, отоплителни уреди и др. Някой от тези уреди работят целогодишно (например хладилниците). Домовете ни са ако може така да се каже наситени с електромагнитни полета с различен интензите (сила). Единствено проблеми може да има (както вече написа Любомир) с високоволтовите далекопроводи и то само ако къщата се намира директно под далекопровода. Захранването на контактната мрежа (в Швеция то е 15kV) не би трябвало да създава никакви проблеми.
optron:
Колко често минават влакове по тази линия? Мен ме притеснява друго - електромагнитното влияние на контактната мрежа от 30 метра е незначително, действително уредите и инсталацията в къщата ще влияят повече, обаче шумът и вибрациите? Нощем минават ли влакове оттам? Мисълта ми е, че вероятно няма да може да спите спокойно и непрекъснато през цялата нощ, а това си влияе. А пък ако някой застане на релсите и машинистът се разсвири, за да го разкара от пътя си, пък хептен ще ви разбуди. Обмислете го това и проучете.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия