Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Близо до жп линията - за или против?
CaLLlo:
--- Цитат на: BDZ link=topic=2030.msg32139#msg32139 date=1259831863 ---1. Продължителния контакт със силни електромагнитни полета променя структурата на ДНК, което респективно води до появата на тумори, рак на кръвта (особено при деца) и др. болестни състояния.
--- Край на цитат ---
Да, но зависи от силата на електромагнитното поле (ЕМП) и времето на въздействие - тук става дума за много силни полета, които изискват по-специални условия.
--- Цитат ---Колко силни са електромагнитните полета под и около електрифицираните жп линии? Такива силни електромагнитни полета дали се генерират, само когато пантографа осъществява контакт с мрежата?
--- Край на цитат ---
Самият влак ако генерира някакви вредни полета, на първо място би убил персонала на влака, всички кантонери, дежурни по прелезите и др. Единствено опасни могат да бъдат захранващите подстанции, само с техните мощни трансформатори, но за да е наистина опасно трябва да си вътре при него, или някъде наблизо! Магнитното поле на трансформатора при честота 50 Hz много бързо затихва с разстоянието.
--- Цитат ---Вярно ли е, че ако токът е променлив не генерира електромагнитно поле?
--- Край на цитат ---
Както ти казаха, всеки ток генерира, но на практика полетата около нас са най-често променливотокови - УКВ, ТВ, GSM, микровълнова фурна. При равни условия най-вредни са полетата с честота около 300 MHz, или в интервала (100-600)MHz
--- Цитат ---Вярно ли е, че силата на електромагнитното поле намалява на квадрат при удвояване на разстоянието?
--- Край на цитат ---
Да, и от това веднага следва, че много по-вреден се оказва мобилният телефон долепен до ухото, отколкото базовата станция на разстояние поне 50 метра.
------------------------------------
Като обобщение, би трябвало да се разбере, че вредността на ЕМП зависи от следните фактори:
1. Мощност на излъчвателя
2. Честота на полето (0 Hz означава прав ток)
3. Разстояние до източника
4. Време на въздействие
Всички тия подробности и допустими норми са описани в европейските стандарти:
ENV 50166-1 (0 Hz to 10 kHz) - http://uk.ihs.com/document/abstract/MHCVCAAAAAAAAAAA
ENV 50166-2 (10 kHz to 300 GHz) - http://uk.ihs.com/document/abstract/FFLXCAAAAAAAAAAA
У нас все още е в сила Наредба №9 от 14.03.1991 г. - Д.В. брой 35 от 03.05.1991 г. - с остаряло съдържание и с норми - с пъти по-строги от съответните в ЕС, но тя се отнася само за радио диапазоните - втория стандарт, с който имам дългогдишен опит и наблюдения. Твойто питане обаче се отнася за първия стандарт - (0 Hz to 10 kHz), в който обхват е мрежовата честота - 50 Hz.
lubomir:
--- Цитат на: CaLLlo link=topic=2030.msg32151#msg32151 date=1259842107 ---....
Всички тия подробности са описани в европейските стандарти:
ENV 50166-1 (0 Hz to 10 kHz) - http://uk.ihs.com/document/abstract/MHCVCAAAAAAAAAAA
ENV 50166-2 (10 kHz to 300 GHz) - http://uk.ihs.com/document/abstract/FFLXCAAAAAAAAAAA
У нас все още е в сила Наредба №9 от 14.03.1991 г. - Д.В. брой 35 от 03.05.1991 г. - с остаряло съдържание и с норми - с пъти по-строги от съответните в ЕС.
--- Край на цитат ---
Ако в милото ни отечество се спазваха и 30% от нормативната уредба, нямаше да ни се носи славата, че сме турския кенеф на Европа ;D. Дали GSM станциите, монтирани на няколко метра от живеещите на последния етаж на блоковете, отговарят на тези изисквания? Пак опираме до закона в България и прилагането му като врата у голо поле! Аз не случайно казах, че темата се изчерпва автоматично с това че става въпрос за жилище в Швеция!
CaLLlo:
--- Цитат на: lubomir link=topic=2030.msg32154#msg32154 date=1259843618 ---... Дали GSM станциите, монтирани на няколко метра от живеещите на последния етаж на блоковете, отговарят на тези изисквания? ...
--- Край на цитат ---
Отговарят! По простата причина, че територията под антените не се облъчва от тях, понеже диаграмата им на насоченост е такава, че няма излъчване отдолу. И в резултат, което е по-интересното - Съседните кооперации и най-вече последните им етажи, се оказват с най-високи полета, т.к. те вече са явяват в диаграмата на насоченост на антените.
toniemi:
--- Цитат на: BDZ link=topic=2030.msg32139#msg32139 date=1259831863 ---Здравейте,
Имам нужда от серизен съвет относно недвижим имот. С жена си ми харесахме малка къща с двор, но има един проблем, всъщност не съм сигурен доколко е проблем - къщата е на 30-35 метра от жп линия, която е в експлоатация. За мен това не проблем, даже обратното (мисля, че тука ще ме разберете - обичам влаковете без значение мащаба), но има едно нещо, което ни притеснява сериозно и това е контактната мрежа. Прекарах дълго време в интернет - прочетох сума ти противоречаща си информация за електромагнитните полета (EMF) и като теглих чертата, за себе си направих един основен извод:
--- Край на цитат ---
Човече,благородно ти завиждам :drinks: :drinks: :drinks:
Купувай и се не бой.Няма нищо вредно.Единственно шума от влаковете ,евентуално може да ви пречи,но бързо се свиква.
И аз си мечтая,под прозореца ми да минават влакове :dance1: :dance1: :dance1:
Единствено вредно е това http://www.vbox7.com/play:935d01ae&al=1&vid=3796280
BDZ:
Благодаря ви за изключително полезната информация! :hi:
С жена ми токущо решихме, че искаме тази къща и ще се пробваме да я купим. Докато бяхме на оглед мина с висока скорост една товарна композиция и бяхме доста изненадани от минималния чум, който се чу в къщата - липсваше типичното тракане и вместо това само се чуваше някакво "съскане". Радио или работеш телевизор предполагам ще го заглушат. Аз съм сигурен, че след 1 месец едва ли ще ни прави впечатление. Вибрации също нямаше. Незнам дали причина за това е, че къщата се пада на хълм, т.е на може би 2-3 метра над нивото на релсовия път.
Стискайте палци да успеем в начинанието! :victory:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия