Автор Тема: Макета на ritchie в НО  (Прочетена 94047 пъти)

ritchie

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на ritchie в НО
« Отговор #165 -: 20 Февруари 2012, 12:03:24 »
Както  казваше  прабаба  ми :
"Пробата  е  най-важната  част  от  монтажа !"
След  направените  изпитания,  констатацията  е,  
че  абсолютно  никаде  не  прекъсва :
 http://vbox7.com/play:386287e29e
За  съжаление  записа  не  е  от  най-качествените, 
но  с  китайска  сапунерка  толкова.
« Последна редакция: 20 Февруари 2012, 14:57:13 от ritchie »

fpk1999

• Hero Member
  • Публикации: 507
  • Рейтинг: 21
  • Перфектният мащаб е 1:1 !!!
« Отговор #166 -: 20 Февруари 2012, 12:30:58 »
 :good: :good: :ok:

ritchie

• Гост
« Отговор #167 -: 21 Февруари 2012, 10:02:58 »
Тези  бурканчета  с  какво  ли  са  пълни ?!

Не  изглежда  на  морска  сол  ?!   Не е  и  ориз ?!
Ще  трябва  да  ги  отворим,  за  да  проверим !

Грешка  няма !   Не  са  ме  метнали  в  магазина !
А  и  срока  на  годност  е  до  2112 г.  Значи  е  някакъв  пясък !

Започваме  първо  пробно  полагане  на  баластрата.
Не  е  много досадно  занимание,  както споделят  част  от  колегите.
По-скоро  е  скучно  и  еднообразно,  а  и  напредва  доста  бавно.

Не  мога  обаче  да  преценя  дали  темпото  ми  е  бързо  или  бавно ?!
За  1 ч.  и  30  мин.  положих  и  оформих  50 см.  Обнадежден  съм !

С  тази  скорост  до  2042 г.  ще  съм  напълно  готов.  
След  това  почвам  с  капкомера !

София 70

• Trade Count: (11)
  • Hero Member
  • Публикации: 621
  • Рейтинг: 165
  • София ,ТТ DR & DB ІV ер.
« Отговор #168 -: 21 Февруари 2012, 11:27:21 »
EEE, не е чак толкова бавно - като започнеш ще видиш , че бързо става .Така е и с изработката на контактната мрежа.

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #169 -: 21 Февруари 2012, 11:29:21 »
По отношение на контактната мрежа изразявам резерви...  :pardon:

ritchie

• Гост
« Отговор #170 -: 21 Февруари 2012, 15:09:33 »
А  когато  доставките  на  строителни  материали  за  обекта  закъсняват,
използваме  времето  за  доокомплектоване на  витрината  с  подвижния  състав.

« Последна редакция: 22 Февруари 2012, 09:37:14 от ritchie »

LOKY

• Гост
« Отговор #171 -: 22 Февруари 2012, 22:30:50 »
Абе не знам колко време отнема ама знам, че баласта е последното нещо дето се слага на един макет.Щото слагаш редиш лепиш и после хоп ГРЕДА тва не му е мястото тука ама ми трябва място за това ама ей тоя светофор знак бариера трева дърво сграда ограда сега как да го натъманя и се почва едно къртене и натъманяване ае мноо пипкава история.А ако всичко се сложи на място и се види кое къде е да не говориме ако и се състаряват сгради перони релси и т.н. което е мега мацаница но нали искаме макета да ни е реален обаче понеже не сме имали търпение и хей на имаме си баласт ама сега някак си той пречи и сега как да го оправя това и после как да го нагодя, ей това е работа за хора без работа. !!! Брао мъжки давай реди баласт преди всичко... и наистина към 2042 година ще го завършиш тоя макет.

Ivo Nedkov

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1175
  • Рейтинг: 180
  • HO, София
« Отговор #172 -: 23 Февруари 2012, 07:18:03 »
Да, хубавите работи бавно стават...
Затова трябва да се заредиш с повече търпение и ще стане.
Когато правих моя макет, полагането на баластрата беше най-пипкавата и бавна работа.
Беше ми писнало по едно време, обаче после като стане - голям кеф!!!

Само не разбрах дали си приключил с токовете???
Не видях дали си слагал машинки на стрелките и жиците към тях???
Въпреки, че във видеото ми се стори, че стрелките се превключват....

ritchie

• Гост
« Отговор #173 -: 23 Февруари 2012, 16:06:55 »
Цитат на: bategojko link=topic=2044.msg73702#msg73702 date=1329974283
Само не разбрах дали си приключил с токовете???
Не видях дали си слагал машинки на стрелките и жиците към тях???
Въпреки, че във видеото ми се стори, че стрелките се превключват....

Със  захранванията  на двете  овални  трасета  и  гаровите  коловози  приключих.
Машинките  на  стрелките  предвиждам  в  по-късен  етап  да  се  монтират.
Подготвил  съм  за  тях  само  отворите  за  лостовете  им.
Сега  започнах  с  баластрата  на  коловозите  на  северната  гара,  защото  те  по
план  ще  са  "подземни"  и  за  предстоящото  им  "покриване"  с  плоскост  е  необходимо
да  си  открия  фронт  за  действие,  защото  в  последващия  етап  достъпът  до  тях  за  работа
ще  е  силно  ограничен.
« Последна редакция: 23 Февруари 2012, 16:26:50 от ritchie »

ritchie

• Гост
« Отговор #174 -: 23 Февруари 2012, 16:11:39 »
Цитат на: LOKY link=topic=2044.msg73696#msg73696 date=1329942650
Абе не знам колко време отнема ама знам, че баласта е последното нещо дето се слага на един макет.Щото слагаш редиш лепиш и после хоп ГРЕДА тва не му е мястото тука ама ми трябва място за това ама ей тоя светофор знак бариера трева дърво сграда ограда сега как да го натъманя и се почва едно къртене и натъманяване ае мноо пипкава история.А ако всичко се сложи на място и се види кое къде е да не говориме ако и се състаряват сгради перони релси и т.н. което е мега мацаница но нали искаме макета да ни е реален обаче понеже не сме имали търпение и хей на имаме си баласт ама сега някак си той пречи и сега как да го оправя това и после как да го нагодя, ей това е работа за хора без работа. !!! Брао мъжки давай реди баласт преди всичко... и наистина към 2042 година ще го завършиш тоя макет.

Това  все  едно  не  съм  го  прочел.
Акъл  приемам  само  от  колеги,  които  са  показали, 
че  са  постигнали  повече  от   мен  в  моделизма.

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #175 -: 23 Февруари 2012, 19:42:48 »
Цитат
Сега  започнах  с  баластрата  на  коловозите  на  северната  гара,  защото  те  по
план  ще  са  "подземни"  и  за  предстоящото  им  "покриване"  с  плоскост  е  необходимо
да  си  открия  фронт  за  действие,  защото  в  последващия  етап  достъпът  до  тях  за  работа
ще  е  силно  ограничен.
Колега, не ти знам крайния проект и дали ще има видимост към тази подземна гара, но ако няма да има, занимавката ти с баластиране там, призми, скриване на жици и т.н. ще е чиста загуба на време, сили и средства. Дори в най-големите и добре направени макети по света "подземните нива", "скритите гари" и т.н. са абсолютно неоформени! Виж рекламните клипове на макетите в Хамбург, Берлин и др.
Съвет от мен, ако приемеш: Ако не си завършил с електрическата част и не си проверил всичко как работи /включително задвижване на стрелки/, баластирането /за да изглежда всичко по-бързо завършено и лъскаво/ в 99,9% от случаите ще те вкара в приключение!  :hi:

mill

• Гост
« Отговор #176 -: 24 Февруари 2012, 08:59:00 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=2044.msg73754#msg73754 date=1330018968
баластирането за да изглежда всичко по-бързо завършено и лъскаво/ в 99,9% от случаите ще те вкара в приключение!  :hi:

Тука  Ripera e прав.И аз така ,докато чаках трева или други аксесоари по макета ,взех да баластирам.Голям зор беше след това докато на баластирания предварително участък ,издокарам тревата да изглежда добре.Разлепвах,късах,релси се поизкривиха,сменяй...Направи всички стрелки,сложи тревата,къде ще има прелези,гаровите перони.
Виж първи коловоз-баласта е сложен преди перона и как грозно се вижда корка отдолу.Защото съобразявах перона по баласта,а не обратно :fool: ;DЕдин път залепиш ли го-ако трябва промяна  на участък от 7 см.,може да се наложи да смениш 7 релси  G231 :hi:

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #177 -: 24 Февруари 2012, 09:15:38 »

Човекът си е направил организация , вие му се нахвърлихте - споко ве ! Ако има грешка - ще си я оправи .
Аз лично съм сигурен ,че това ще е един от многото хубави макети и нямам търпение да му отида на гости с един средно голям куфар , пълен с познайте какво ?

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #178 -: 24 Февруари 2012, 10:00:49 »
Йонко, ако позволиш и аз да изразя мнение, също смятам, че ще береш ядове с тоя предварително положен баласт. Разсъжденията са ми в две посоки:
- споменаваш, че тези коловози ще са подземни - Че за какво ти е тогава да ги баластираш?
- ако все пак не са съвсем подземни и ще се виждат (показват), то тогава, според мен, трябва да се сложи всичко останало - перони, трев, сигнализаци, осветителни тела, пешеходни преминавания ако ги има и чак тогава баласта. Поне аз така правя!

Успех с макета! Поне засега става перфектен! :)

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #179 -: 24 Февруари 2012, 10:13:02 »
Адриане, никой не му се нахвърля. Просто го съветваме, че бърка технологичния ред.
Отделно мога да кажа, че когато баластът застъпва отгоре тревата покрай линията изглежда много по-реално и добре, отколкото обратното. Ако сложиш баласта и после нагаждаш тревата по него, вероятността призмата да ти изглежда като "заводска" /тоест, пластмасова - вградена към релсите/ е много по-голяма. Защото се получава рязка граница между двете. А и дето muncho казва - допълнително време- и нервигубещите занимавки с нагаждането им...  :drinks:

P.S. Бързането с баласта в жп моделизма много ми напомня с нашенския юруш при ремонт на улици. Дай набързо да напляскаме асфалта, че да отчетем дейност... И после се почва: Ееее, да го е`а, тука требеше да мине водопровода! Еее, тука требеше да минат кабелите... Ее, тука требеше да има канализация... И става еднаааааа...  :blush2:
« Последна редакция: 24 Февруари 2012, 10:28:48 от Best Ripper »