Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Дигитален куплинг - как?

<< < (2/3) > >>

pach:

--- Цитат на: 760mm link=topic=2162.msg34963#msg34963 date=1265119595 ---Няма да изчезвам; но май вече наруших форумното спокойствие. Не искам всичко това на куп и веднага; исках да знам и да си подредя нещата на ум кое, кога... но май вече не получавам много отговори. А е вярно, че няма сайт, където тези неща са обяснени на прост език; нито магазин, в който ти казват ето виж това работи така, това иначе - всичко е скрито зад някаква лека мъгла на "разбиращите"; дори на сайтовете всичко е в схеми като стане дума за декодер; няма къде просто да чуеш звука на един такъв; да прочетеш функциите му като за "потребители" - а за съжаление, не съм на "ти" с електрониката за сега и съм по-скоро любител-романтик отколкото човек, който разбира нещо от схема и технически данни. Мислех, че хобито е и за любители на влаковете, но ще видим :)

--- Край на цитат ---

Много бързо се отказваш - още при първата "стена"!!!
 ;D ;D ;D Да хобито ни е преди всичко за любителите на влакове, но в сайтовете и магазините идеята е да продават, а не да те учат. но все пак информацията я има , само трябва да знаеш кое , как и къде е. Знай че И ТУК в това хоби царски пътеки няма.
При това е най-всеобхватното хоби -  постепенно ще "прихванеш" и от елекроника, ландшафт (озеленяване) , архитектура, електротехника, вътрешен и външен дизайн, дърводелство, леярство, пластмаси и още куп други неща ...
Само търпение да имаш и мерак да се научиш...
Никога не е късно, но един път захвманал се - рядко ще се пуснеш.
Виж , че всички новодошли във форума , преди са "имали влакче" и сега пак ги сърби...
Успех!

Gervasii:

--- Цитат на: Жоро link=topic=2162.msg34849#msg34849 date=1265041715 ---Дигитално закачане няма( не е нужно). Има дигитално разкачващи се куплунзи. Могат да се поставят на почти всички локомотиви:
http://www.roco.cc/index.php?id=17&Anfangsposition=27&artikelnummer=40410
(Image removed from quote.)
Цената им е 125,80лв за всичко.

--- Край на цитат ---
ама човека пита за НОе нали?

760mm:
И аз имах (ще пиша в представяне) :)

Но работата е, точно това, което каза - в магазина намираш "ленз еди колко си", "еди какво си еди кой си каталожен номер" какво ми говори това - нищо - в нас имам един локомотив, а в магазина ме засипват с каталожни номера; как от това неразбиращия си прави извод реално това ще има ли звук и какъв; какви функции поддържа, как ще се държи в реална среда... Липсва един такъв сайт, който на "профански" език да въвежда лаици като мен; които имат реално желание да спрат да са лаици :)

lubomir:
Не знам от къде си, но ако си близко до Пловдив, обади се и ела да видиш всичко на живо, пък и да ти обясня това което те интересува. Материята е обемна и не става с два три реда на всеки въпрос. В края на краищата голяма част от информацията няма да я намериш никъде и е на база личен опит, проба-грешка, парични разходи и все работи от такова естество. На теория нещата изглеждат по един начин, ама практиката не винаги е съгласна с това.
Цифровото управление е море от възможности в моделизма и е трудно да се опише в няколко мнения.
Между другото наистина има изписано доста дори и на български във форума, включително и ръководство за локмаус-а благодарение на pach. Всеки тука гледа да допринася с каквото може, тъй като това хоби е скъпо, пък и става все по-сложно с цифровизацията.
Пробвай да прочетеш раздела за DCC първо, и тогава ако имаш въпроси, различаващи се от това което си чел, можеш да питаш или в същата тема или в друга нарочна. Има и видео файлове от сбирки с най-различин машини, влакове, с и без декодери, с и без звук, въобще почти всичко можеш да намериш тук. Просто карай по ред.
Сега, относно куплунзите! Жоро ти е дал цена, в която явно влиза и декодера. Да всичко това трябва да влезе в машината. Но не мисли че това е най големия проблем. Все пак ти си в НО, а не в N, защото има много по-големи проблеми да монтираш нещо допълнително в N-аджийски модел отколкото в НО такъв. Обикновенно допълнителния монтаж изисква: познания, инструменти, материали и достатъчно количество търпение и време. Ако имаш всичко това си готов! На въпросната машина предполагам, че монтажа ще е доста по-лесен, но ако ти е за сефте, е препоръчително някой дати покаже, за да не даде фира декодера или някой от декуплерите.
Това е.

760mm:
Мерси, Любо! А за идеята да се видим - от София съм; но ще дойда специално до Пловдив да се видим през Февруари, как мога да се свържа с теб, за да се запозанем телефонно поне и да се уговорим?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия