Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Избор на място за разполагане на макета

(1/10) > >>

Vlado:
Тема за началните стъпки при направата на жп макет, за избора на схема, място, материали и куп други дребни, но важни неща.

Vlado:
Бих искал да споделя с вас някои мисли относно започването на един макет. Как, според мен, би трябвало да се действа, за да може да се избегнат някои грешки, които ако не да спрат, най-малкото биха забавили моделиста в изпълнението на поставените цели.
И така как аз започнах с макетирането:
Първоначално имах съвсем друга, много по семпла идея, но постепенно узрях за голям макет и започнах да мисля в тази посока. За да може обаче да се премине към действие, трябва да се извършат някои важни стъпки. Като начало мястото е нещото, което би могло да обезсърчи всеки. И наистина повечето желаещи да макетират са изправени най-вече пред проблема "къде да правя каквото и да е". Как аз реших това? Живея в къща и за щастие помещението на стаята ми беше преградено като се образуваха две по-малки помещения - моето и килер. Както се досещате, махнах стената на килера и се освободиха 4 квадрата площ за макета. Бях късметлия! Но как може вие да се справите с този проблем:
За да разберете какви възможности имате по отношение място може да прочетете изчерпателния материал по темата поместен в книгата "Железопътен моделизъм" с автори Ю. Ботев и още един господин.
На база моя опит и прекараните часове в търсене в космоса Интернет мога да кажа, че хората добре се справят с проблема място. Някои поместват макета в шкаф. Други пък с помощта на макари успяват да направят така, че да могат да вдигнат макета на тавана, за да не пречи на свободното придвижване из помещенето. Виждал съм макети направени дори в куфар. Всичко това го казвам с уговорката, че става въпрос за по-малки по размер макети, защото за големите специално пригоденото за тях помещение е абсолютно задължително. Някои правят макетите си и на двора - градински железници. А накрая, за да съм изчерпателен, ще спомена и модерните напоследък Фремо макети, които са разделени на модули и могат лесно да се сглобяват и разглобяват.
За финал ще кажа, че мястото за макета е condicio juris (условие без което не може) за един моделист, но с повече мисъл и съобразяване с наличното може да се преодолее и така да освободи творческия заряд на моделиста в посока направа на макет.

Tomislav.Popov:
При нас също няма място и сме използвали едната стена на спалнята си за шкаф с вертикални врати, които "падат" към стаята. Недостатъкът е, че не можете в стаята да имате предмети по-високи от 70 см. (стандартно бюро без нищо върху него). Предимството е - 8 м2 в стая от 12 м2. Обектите върху макета при нас не могат да бъдат над 30 см., но не е болка за умиране. Ето тук има линк към снимките (още сме съвсееееееем в началото)

http://www.railwaypassion.com/?cid=38

emilchaushev:
При първия ми макет използвах подпирането му на стената (240х140 см), но така и не го завърших. при пускането се блокираше цялата стая.

Сегашния ми макет (200х140) съм блокирал 1/4 от хола и отново не е удобно.. просто е като голям камък. След като го завърша се замислям за макетиране по стените на стаята.. няма да пречи на никого, ще заема малко място и разполагате с цялата площ на помещението.

Adrian:
Преди мноого години , след 3 неудачни опита да окупирам част от хола с макет (родителите :() направих следното : в детската ми стая посредством "Г"образни конзоли пуснах трасе широко 20 см по стените :) Много е ефектно и пак ще го направя в новия си кабинет !
Представете си по стените на стаята непр 20 см етажерка . като в ъглите леко се скосява заради завоя , а пред врата на стаята -голям метален мост на панта - за да може да се влиза и излиза . В подходящ ъгъл ,по диагонала бях развил около 1.5 м гарово развитие , навътре към ъгъла - депо и колело обръщач , някоко глухи коловоза ; на стената със секцията и гардероба 2-та коловоза преминаваха през рафта на шкафовете = бях пробил стените им и сложил тунелни портали , а вътре в шкафовете(2)  , на тази 40 см етажерка, развивах 6 коловоза депо с около 1.2 м дължина ( на транзитните) и там 'почиваха' композициите , за да не се прашат .
На 2 места имах денивелации.
За ефект стената прилежаща на полосата около 50 см нагоре бях рисувал с гвашови (водни) бои , за да се получи 'простор'.
На единият ъгъл в завоя имаше яка планина с тунел в крива ; бях я правил с полиуретанова пяна; имаше и умело замаскиран люк с панта - за да се обслужва при авария вътре

Предимствата -
-лесен достъп и експлоатация
-не се налага демонтаж , защото не пречи
-ефектно е , защото си е дългичко и може да се кефиш на дълги влакове

Недостатъци:
-прахта ( бях нарязал 20 см ивици найлон за да покривам )
-амортизираш стени и секция

Нямам снимки от тогава :(

И нямам търпение да го направя пак :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия