Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Избор на място за разполагане на макета
Vlado:
Адриане, това е било яко! Жалко, че нямаш снимки.
:)
toniemi:
--- Цитат на: Adrian link=topic=22.msg521#msg521 date=1196924429 ---Преди мноого години , след 3 неудачни опита да окупирам част от хола с макет (родителите :() направих следното : в детската ми стая посредством "Г"образни конзоли пуснах трасе широко 20 см по стените :) Много е ефектно и пак ще го направя в новия си кабинет !
Представете си по стените на стаята непр 20 см етажерка . като в ъглите леко се скосява заради завоя , а пред врата на стаята -голям метален мост на панта - за да може да се влиза и излиза . В подходящ ъгъл ,по диагонала бях развил около 1.5 м гарово развитие , навътре към ъгъла - депо и колело обръщач , някоко глухи коловоза ; на стената със секцията и гардероба 2-та коловоза преминаваха през рафта на шкафовете = бях пробил стените им и сложил тунелни портали , а вътре в шкафовете(2) , на тази 40 см етажерка, развивах 6 коловоза депо с около 1.2 м дължина ( на транзитните) и там 'почиваха' композициите , за да не се прашат .
На 2 места имах денивелации.
За ефект стената прилежаща на полосата около 50 см нагоре бях рисувал с гвашови (водни) бои , за да се получи 'простор'.
На единият ъгъл в завоя имаше яка планина с тунел в крива ; бях я правил с полиуретанова пяна; имаше и умело замаскиран люк с панта - за да се обслужва при авария вътре
Предимствата -
-лесен достъп и експлоатация
-не се налага демонтаж , защото не пречи
-ефектно е , защото си е дългичко и може да се кефиш на дълги влакове
Недостатъци:
-прахта ( бях нарязал 20 см ивици найлон за да покривам )
-амортизираш стени и секция
Нямам снимки от тогава :(
И нямам търпение да го направя пак :)
--- Край на цитат ---
И за мен,това е най-практичното разположение за макет,ако имах избор.Така го бях замислил и моят в НО на вилата.Обаче за съжаление тя е на тъста и тъщата и с голям зор ми отпуснаха и тези 8 кв м.А иначи останалата част от тавана е пълен боклучарник.Плъховете ми прегризаха декоративните жици,част от дърветата,пикаят и серът в/у релсите,всеки път отделям повин час за чистене и от прах и другият път е същото.Но да се върна на темата.Стените имат обща дължина около 20 метра,представете си какво трасе,каква гара става така.По този начин,разположен макета има най-голяма практичност,защото заема само около 20 см от стените,изключвам гарата.Ако имате възможност,може да вклините към центъра на стаята част от макета,като полуостров и така да удалжите трасето още повече.Може да вклините 2,3 или повече полуострова.Поне така го мислих в моят случай,но уви не стана.В малки стай където трябва да се живее едно удвоено трасе по стените е най-практично.За гара се използва обикновенно най-дългата свободна стена,а ъглите за депа и глухи коловози.На вратата винаги има подвижен мост или модул.Винаги заключвайте вратата отвътре като сложите моста или модула иначе... :o >:( :( ??? Друго предимство освен лесният достъп,е че вие виждате трасето отвсякъде.Вие сте центъра на вселенат ;Dи влаковете обикалят около вас. В останалата част от стаята си живейте и си свиркайте.
NoHaB:
При вас въпроса наистина е сложен ...
При нас обаче 210Х115 е напелно достатъчно за две гари ,ухо ,планина с езеро и водопад и немалко село...
Предимството да макетираш в N...
mill:
Водя преговори с тъщата за "окупиране" на една стая от нейната къща ;D.Преговорите приличат малко на гръцко-македонските,но щом ми направят основата на макета/3,20 х 1,60/,май ще се наложи да осъществя инвазия ,докато спи ;D ;D Ми така де ,остават и 4 стаи ;).Поне засега си мисля,че нямам проблем...ама да видим.Ако не се появя повече от 15 дни във форума да знаете,че съм паднал геройски в неравната битка ;D
XRISTO:
Аз съм си преплюл таванската.Доста е голяма и с равен таван.Ще ми свърши чудна работа,но ще трябва един камион и две седмици за да разчистя.Ще го направя това лято през отпуската.За сега отлагам и събирам всичко останало.Като ме засърбят ръцете и окупирам пода на кухнята,а жената ми се смее , че съм бил като малките деца. ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия