Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Помощ за аматьор
optron:
Едно съветче - един не скъп мултиметър ще ти е полезен. Струват по 20-30 лева, а вършат страхотна работа. Препоръчвам ти цифров, защото с него много по-лесно се мери. И някой да те научи как се работи с него или поне да прочетеш инструкциите му обстойно.
Например - трансформаторът си бръмчи, ама въпреки това може да не дава ток - това само с измервателен уред ще се разбере.
Best Ripper:
Според мен е безсмислено да го носиш където и да е.. Белята едва ли е в локомотива или пък в трафа. Пиковските трафове са супер надеждни, но имат и токова защита срещу претоварване и късо съединение - светва червена лампа /ако е изправна де/. Понеже вътре има биметална пластина в защитата, ти трябва малко време тя да истине след отстраняването на евентуално късо съединение, за да пусне отново ток на изхода. Щом казваш, че ти прекъсва при работа, почти сигурно е, че проблемът ти е лош контакт по релсите. Затова първо изчисти със спирт металната част на релсите /не ползвай други разредители, за да не заминат пластмасовите траверси/, второ ако има ръжда по релсите или съединителните щрифтове - изтъркай я с финна пиличка или водна шкурка, трето - виж дали щифтовете между релсите са добре стегнати и не хлопат... За последните три мероприятия наистина ще ти е необходим мултицет, както казва колегата Оптрон. Има евтини мултицети и по около 12-15 лева - вършат си идеална работа! С тях най-бързо и точно можеш да следиш къде "бяга" тока. Другият по-елементарен, но и неточен начин, е с пробна лампа 12 волта /от кола, но от най-маломощните - до 5 вата/... Запояваш й две жици и тръгваш с нея от изхода на трафа по трасето и гледаш къде не иска да светне :drinks:
Ако и това не помогне, виж да не си наквасил яко токоснимателите на локомотива с масло. Локомотивът нов ли е или втора употреба?
fyut:
Провери и стрелките. :yes: При мен късото съединение беше точно при тях. Докато го разбера споменавах многократно нечие ме , но не ..."Божието" ;D.
kro:
Благодаря ви за съветите и посрещането :)
Да, ще се опитам да бъда на срещата в деня на отворените врати.
Трансформатора, както и локомотива и релсите са Мерклин - нови. Мултицет ще си взема, въпреки че дипломната ми работа в техникума беше
разработка на цифров мултицет :) но не ми го дадоха после ...
Всъщност, късно снощи влакчето тръгна:) Почистих със спирт релсите от масло (ръжда няма, нови са) поставих го и то тръгна.
Но след известно време започнаха същите симптоми. Моето решение е следното - спирам го до пристигането на правилната стрелка.
Почиствам основно релсите и локомотива със спирт. Смазвам локомотива с нещо различно от използваното тънко машинно масло.
Според мен в момента то работи на по-тежък режим от обикновено и след известно време се товари и някоя защита в траф-а или локомотива го спира.
След като измеря захранването ще разбера какво ...
Благодаря ви още веднъж за съветите.
Снимки от панаира имам още разбира се от следващи години, щом ви харесват ще кача още :)
fyut:
:yes: Обърни стрелката, ако не се нарушава конфигурацията и ще разбереш, дали е от неправилно поставяне. Даже ако трябва промени трасето.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия