Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Източници на напрежение-проблем!

<< < (14/16) > >>

svetljjjo:
Аз искам да го ползвам за захранване на влакчета
Стово вэпрос за пико джуниар и лима
всички локомотивчета са с подобни постояно токови четкови моторчета с роторна намотка и постоянен магнит за статор .

Ако някой е компетентен да каже нещо и за честотата каква трябва да бъде струва ми се възможно най ниска
Това над 1 кхц ми се струва вече доста висока честота .

bdz43r:
Ще върши работа, макар да ми се струва... странно, да захранваш 2 W двигателче с контролер за 120 W. Но пък и радиатор няма да му трябва.
Отделно ще трябва да помислиш за захранване на регулатора: трансформатор, изправител евентуално с филтър или пък импулсно захранване, както и превключвател за посоката на движение.

svetljjjo:

Аз искам ако някой си захранва неговите композиций със ШИМ да каже
Да сподели за честотите защото тези единия е с фиксирана честота и само променяш запълването на импулсите другия по скъпия има 3 честоти.
Вие вашите с какво ги захранвате ?!?
В момента аз съм с един регулируем траф пико фз1 мисля че е имам и още един голяма боза с 2 фиксирани напрежения 6 и 12 в
Но не ми харесва как се движи не съм доволен на ниски напрежения около 5в трябва да е пулсиращо а при над 7в вече по добре върви като е филтрирано с голям кондензатор . Това съм го установил от вече сумати каране .
Освен това и трасето оказва влияние то не е перфектно има участъци с по добър и по лош контакт и това оказва влияние вижда се как забавя и забързва.
А за тея устройства пише че следят тока уж и ще допълнят или намалят запълването за да подържат постоянна консумация.

Иначе като няма обратна връзка от мотора към ШИМ аз не виждам по друг начин как ще подържат постоянни обороти .
Все пак аз съм само радиолюбител де не съм професионалист .
а това питам някой да сподели компетентен.

mitko0888:

--- Цитат на: svetljjjo link=topic=227.msg95614#msg95614 date=1404337043 --- на ниски напрежения около 5в трябва да е пулсиращо а при над 7в вече по добре върви като е филтрирано

--- Край на цитат ---

Много хубаво си го установил. Както по-гори ти беше отговорено, това зависи от моторчето и едно хапче за всичко няма.

Пулсиращото при теб е 50 или 100 Hz. С високите честоти не печелиш нищо от движението на моторчето. Само транзисторите работят в ключов режим и моторчето на бръмчи. Задължително трябва да имаш регулиране на запълването на импулсите и регулиране на амплитудата. За да можеш да караш добре всякакви моторчета. Разгледай из моите клипчета в youtube за бавно движение - 0 - 100% при 100Hz и 0 - 14V. За честотата - можеш да си пробваш да променяш от 20 до около 300 Hz, но е доста по-сложно а и трябва трето копче. Старите мотори, вкл. и на flm, тръгват на 30% при увеличаване на напр. от 0 до около 7В, след това на процентите до 100. Роко върви добре само с рег. на запълването, а напр. отговаря на макс. моделна скорост, напр. 5 или 10 волта. Мабучи работи най-добре при постоянно напр., само при тръгване (напр. 2 волта) може да потеглиш с ШИМ от 0 до 100%. И т.н. Най-важното е добро стабилизиране на амплитудата (нулево изх. съпротивление) - дори и само със стабилизатор - 317 - ще имаш по-добър ход от ШИМ на пико (той е на 160 херца). Ако можеш да го направиш отрицателно изх. съпротивление (обратна връзка) - става най-добре. Beck emf също върши работа, но трябва да сложиш и процесор.
А прекъсването на контактите се оправя много лесно - хубав спирт (изопропил) и клечка за уши или парцал. Или декодер с powerpack.

pach:
 :scratch_ones_head:
1. Разглоби, измии със спирт и въобще почисти старите локомотиви след което ги смажи с нова
силиконова грес (2 лв в конрад за 5 куб.см спринцовка) всички зъбни предавки и лагеруване на оси и колооси.

2. Щом като държиш на ШИМ, добре е честотата му да е поне 18 кНZ и нагоре, за да не чуваш двигателчето.

3. Тук пишеш, ама видяли тази тема по-напред (?) и щом като си радиолюбител би трябвало и това да ти свърши работа - проверено е в практиката
и с промяна на един кондензатор е вдигната честотата - работи перфектно.
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,227.msg2562.html#msg2562

4. Ние ако сме на аналогово захранване са ни оправени локомотивите (виж т.1 горе) и си ги караме със
стария и перфектен FZ-1 (почисти му и на него вътрешните пластини на регулатора - окислени са сигурно)

5. Щом си радиолюбител значи четеш освен да сглобяваш - прочети тук повечето теми (на форума) и може би
ще се ориентираш постепенно и към цифрово захранване като алтернатива. Тогава ще можеш и да ползваш
"върхът на сладоледа" - настройка на всеки двигател индивидуално и пълноценна Bаckemf ти решава проблема от раз.

6. Ние очаквай много то старите двигатели - най-вероятно са им нарушени магнитните характеристики и са за изхвръляне.
повече по този въпрос може да намериш и тук:

"Частично размагнитване на статора  в двигателчето.
 Често то се получава при неговото неправилно съхранение - например в една
 кутия с други двигатели (които също имат магнити).
..........
      Саморазмагнитване се наблюдава по-често пък при по- старите типове електромотори,
които ползват слабите железни магнити (за разлика от съвременните керамични или неодимови).
Принципно такива двигатели могат да се „намагнетизират“ на ново,
но това е излишно, трудоемко и доста ...анахронично.
.......
А при старите двигателчета също така ........"

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия