Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Източници на напрежение-проблем!

<< < (15/16) > >>

svetljjjo:
намерих в магазина на елимекс ето това

http://www.elimex.bg/userfiles/editor/file/techspecificationspdf/4/48537.pdf

ето и страницата с цената от 24 лв
http://www.elimex.bg/product/41392/kit-k115-regulator-za-postoyannotokov-motor.html

Кас мислите ще върши ли работа
Мисля да го захраня от компютърно захранване +12в
мойто което имам дава 8 ампера на 12в

Best Ripper:
Имаш ли представа, честно казано, че стреляш с оръдие за слонове по врабци??? С тия "горди" 8 ампера ток имаш ли представа колко локомотива могат да се захранят /но не и да се управляват едновременно в аналогов режим/??? За къф .... търсиш някакви захранвания по няколстотин вата, след като един най-обикновен пиковски траф FZ1 или FZ2 дава до 1,2 ампера, а с тях можеш да захраниш поне 4-5 локомотива от Н0 в аналогов режим?  :blind: Или си открил някаква нова "топла вода" да управляваш едновременно 25-30 локомотива в аналогово?

svetljjjo:
Човек аз не търся мощност те такива параметри дават на устройството
и тея 8А са параметри на компютърното захранването а то е от най слабите едвам 200W
И да наистина карам 3 аналогови локомотивчета едновремено по едно трасе елипса и 3 кръга взаимносвързани със стрелки и е голяма забава  ;D
особено като се засечът и не ми дадът възможност или аз се забавя да превключа стрелките и стават жп аварий.

Да до сега и в момента си ги карам с траф FZ1
но на ниските обороти не вървят добре не ме кефи как тръгват трябва им повече моштност да тръгнат после може да се намали но има моменти в които спират и трябва да ги побутне човек че да тръгнат пак или трябва да вдигна тяговото напрежение.
За това искам да пробвам с тоя прословут шим дали наистина може това което пишат за него .
Утре ще ми го доставят и ще кажа какви са резултатите.

svetljjjo:
Взех устройството и го тествах резултатите са доста добри .
Локомотивчето вече може да се движи доста по бавно но което е по важното даже и след като го спра с пръст и си махна пръста то тръгва с трафа това не се получаваше налагаше се да се побутне или да му вдигна напрежението.
Освен това точно това конкретно устройство е и с двупосочно управление от средата на потенциометара до края пуска в едната посока от средата до началото в другата не се налага да се слагат допълнителни ключенца за обръщане на посоката.

Ето няколко данни от замерванията

С ШИМ локомотива тръгва при 3,8В а с трафа са нужни към 5В за да тръгне после може да се намалят на 4,8В
Максимума на ШИМ е 10,8В при 12В входно напрежение
Като при тези 10,8В по преценка на око мисля че локомотива се движи като при 15В от трафа
ШИМ регулира както споменах по горе от 0В до 10,8В и в двете посоки

Като конструктивен недостатък може да се посочи че потенциометара е обикновен а щеше да е добре да беше сложен такъв със средна точка.

Като извод може да се каже че комбинацията от компютърно захранване и този ШИМ е доста по добра и най важното по евтина
от обикновения пиковски траф.
Защото ШИМ струва 24лв + около 10лв за едно най обикновено ком захранванеот продавалник =34лв
А само за траф в продавалник и то втора употреба на поне 30 години искат по 35лв

А аз в понеделник ще потърся 100к потенциометър със средна точка защото знам че има за да ми стане удоволствието наистина пълно  ;D

Да допълня само и още едно интересно явление на ШИМ
вагоните почват да светят много преди момента на тръгване на локомотивите и то ярко както си е при нормално захранване . Явно заради ниската консумация на светодиодите и комбинацията стабилизатор и кондензатор.
Могат да се спрът локомотивите а вагоните да продължът да светят като при цифровото управление  ;D

kossis:
Имам въпрос относно тези цифрови захранвания. Моята скромна колекция е от аналогови машини-правотокови.

Въпроса ми е може ли правотоковите машини да се карат по цифровизирана линия на променливо ?

Незнам дали съм разбрал правилно, но при цифровите управления, линията  се захранва с променливо напрежение. А по горе в темата прочетох че машина може да се кара без декодер по променливотокова линия. Самоче не разбрах каква е машината-с какъв мотор е.

Интересно ми е какво представляват точно тези цифрови управления и как работят.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия