Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Идеи за реализация на вграден макет
luci:
ЕЕЕЕ, тамън мисля тази седмица да се хвърля в проектиране на стенен постамент за макет.
да не кажа с подобни размери ама близки.. със същите проблеми ..
Идеята е следната - 54cm дълбок стенен шкаф побира от долу изрязан постамента. (Ползва се като шкаф със загуба от около една етажерка).
Когато потрябва да се открие, 3 сервота-"развинтват" Г образна шейна надолу.. и макета слиза, излизайки от стенния окачен шкаф надолу малко под нивото на очите.
Конструкцията издържа доста сериозна тежест.. Пробвано е с приятел и Аквариум.. Само че с друга цел.
Така постигнатия ефект е – покрит макет – срещу прах. Защитен от деца и твари.. И спомага да не писне на погледа..
А когато си дотрябва.. хоооп и става отново явен.. хем е ефектно..
Евтино е, ако не трябва да търсиш майстори да ти изрежат качествено шкафа. Така че и като се отвори да си е шкаф, а не прозиращ макет през дупка като се отворят вратичките на шкафа.
А на пода на шкафа над макета могат да се направят подходящо мощно диодно осветление което да се управлява добре и да създава допълнителен ефект – ден нощ и тн ..
Проблемите са малкото място за въртене и дори дали е възможно и тн .. ама ще го пробвам и мисля :) все пак ми е първи макет който се хващам да правя сериозно. Макар че съм правил макро снимки и миниатюри и управление на процеси с контролери , та уж имам някакъв опит.. ще видим..
Но е голям съвпъдък.. :) ще следя с интерес напредъка ти и ако се сетя нещо ще свиркам.. или ако недай си боже открия Гениално репение на нещо
Dare_Devil:
@EMPEROR: Идеята ми харесва. Даже взех да се замислям и аз за нещо такова в едната стая, че още не можем да постигнем с жената консенсус по темата за макет. Тъкмо го бях измислил и сменихмеквартирата, та сега трябва да го мисля наново ;D
@luci: Честно, това не успях да си го представя. Може ли по-подробно да опишеш (пък и ако придружиш със скица ще съм ти много благодаерн). Идеята ми звучи готино (че аз съм си фен на такива шашавотии).
luci:
--- Цитат на: Dare_Devil link=topic=2176.msg36725#msg36725 date=1266851567 ---@EMPEROR: Идеята ми харесва. Даже взех да се замислям и аз за нещо такова в едната стая, че още не можем да постигнем с жената консенсус по темата за макет. Тъкмо го бях измислил и сменихмеквартирата, та сега трябва да го мисля наново ;D
@luci: Честно, това не успях да си го представя. Може ли по-подробно да опишеш (пък и ако придружиш със скица ще съм ти много благодаерн). Идеята ми звучи готино (че аз съм си фен на такива шашавотии).
--- Край на цитат ---
нямам много време но скалъпих нещо на CAD (горзно е но все пак.. )
ето какво ти сътворих, бутафорно и само представя идеята:
1) 3 железни пръчки с подходяща резба
2) Ключов момент е шкафа да е на ъгъл!!! - иначе няма да е стабилно и здраво окачването и балансирана тежестта
3) три синхронизирани ел. двигателя - завинтени за носещата подсилена плоскост на страниците, - въртят "гайките" фиксирани по вертикал. (някои силови серво двигатели могат да свършат работа. А и могат да си дойдат с механизма.)
другото май си личи.. (3-тата носеща желязна пръчка е зад плоскостта в ъгъла).
4) Осветление може да се прикачи от вътрешната страна на предната страница на шкафа
5) Шкафа може да е готов и модифициран или произведен специално при някой майстор.
6) на укаченото "дъно" на подвижната платформа, може да се сложи - "фототапет" на цялата дължина... освен това, макар и много тънко, "дъното" придава още стабилност и пречи на кривенето с времето...
цялото захранване/управление за макета може да се прикрие и скрие във вертикалните укрепващи рейки от дърво, в краищата и ъгъла.
Затворено положение:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/zzucLV--r5N4hu5zaqIxRQ?feat=directlink
отворено:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/ohjD-y0ZPOKeHXJ-9pYduw?feat=directlink
Същинския вариант съм планирал за лятото :) ако някой го интересува ще документирам стадиите по изработката и подробности към размери и автоматизацията..
Максималната маса за 3 двигателя с подсилени лагери и без да е в насамия ротор, а с единична предавка е около 75кг-120кг; самите метални пръчки (дори от обикновенно желязо), издържат тонове :)
Което според мен, прави достатъчна здрава концепцията за сравнително доста голам в обша дължина макет.
Това при мен е обща дължина (от единия край, през ъгъл до другия край) от 355см. и широчина в краищата от 57см. шкава ще ми е малко странен :) с дълбочина от 63см, но аз имам стенен шкаф, който и сега е 65см и не седи ужасно.
Dare_Devil:
Благодаря, схванах ти идеята. Не ми стана ясно обаче как ще задвижиш железните пръчки - аз си го представям с масивна гайка, вградена в зъбно колело, което въртиш с електродвигателя, че и цялото това зъбно колело би трябвало да е легнало върху някакви лагери, за да може да се върти, защото 1/3 от теглото на макета ще пада върху него, но цялото това нещо не виждам как ще се изработи. Няма ли да е по-добре вместо това да се ползва зъбна рейка или пък макари с метално въже, на което да виси цялата конструкция?
luci:
--- Цитат на: Dare_Devil link=topic=2176.msg36861#msg36861 date=1267001990 ---Благодаря, схванах ти идеята. Не ми стана ясно обаче как ще задвижиш железните пръчки - аз си го представям с масивна гайка, вградена в зъбно колело, което въртиш с електродвигателя, че и цялото това зъбно колело би трябвало да е легнало върху някакви лагери, за да може да се върти, защото 1/3 от теглото на макета ще пада върху него, но цялото това нещо не виждам как ще се изработи. Няма ли да е по-добре вместо това да се ползва зъбна рейка или пък макари с метално въже, на което да виси цялата конструкция?
--- Край на цитат ---
Има два начина, единя е с единична предавка - посочения от теб :
1)
зъбчата гайка - отвън и отвътре.. : отвън е зъбчато колело - отвътре е финт с милиметрова
гайката лежи върху подложка с дупка с плъзгателна шайба с лагерни топчета в грес. - сравнително тих вариант и по лесен за направа.
2) Облегнат ротор върху корпусът на ел. двигателя. Резбата е изпълнена в ядро на ротора. Ядрото е заварено за отвора на ротора, центровано и тн .. Има и вариант да е плаващо ядрото и да има леки луфтове, като се самонивелира при някакви малки отклонения в остта си.
--- Цитат ---Няма ли да е по-добре вместо това да се ползва зъбна рейка или пък макари с метално въже, на което да виси цялата конструкция?
--- Край на цитат ---
Не защото ще имаш нужда от водач и още елементи иначе ще се кандилка и клати самия макет. А така самите пръчки го държат неподвижен и стабилен (стига да са на триъгълник - да си на ъгъл)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия