Главен форум | Main forum > Фремо | Fremo

Общи въпроси за Фремо модулите

<< < (2/23) > >>

Vlado:

--- Цитат на: TheJackal link=topic=216.msg1638#msg1638 date=1202258277 ---По принцип е така - да сме в крак с модата, но може да вложим и нещо Българско като идеи и прочие. казвам си го честно не съм в час с тия модули, но като се види всичко ще се изясни.

--- Край на цитат ---
Според мен единственото българско, което можем да вложим (а то няма да е малко) е при оформянето на ландшафта (действителни места по нашата жп мрежа), бг гари, сгради, депа и т.н. Но що се отнася до общите параметри на съвместимост на модулите - NEM и то стриктно.

Жоро:
Ще избързам и ще внеса малко уточнение преди да предложа материали за модулите.
NEM е съкращение на Normen Europäischer Modellbahnen. В превод - Стандарти на Европейските Моделни железници. Това са стандарти приети от MOROP (Сдружение на ж.п.-моделистите и приятелите на железницата в Европа) и използвани при производството на модели. Сдружението е основано 1954г. в помощ на фирми и моделисти.
FREMO (Freundeskreis Europäischer Modellbahner eV.) или Приятелски кръг на европейските ж.п.-моделисти е основан през 1981г. с цел нормиране на модулите. Те приемат принципи при строежа на модулите, но нямат задължителен характер.
Всеки клуб избира как да прилага тези принципи. За връзка на модули между клубове с различни страници, използват къси преходни модули.

Gervasii:
нещо не разбирам. предлага се да направиме модули, сега стандартите били проблем. ситуацията е следната:
има два модула при жоро - ще направим ли още няколко или ще отнесем въпроса към Стандартизация и Метрология.
другия вариант лав муабет до припадък и въздишки в магазина на жоро

Vlado:
Както кажете! Аз ще се съобразя с общото мнение, каквото и да е то! Само изказах личното си отношение по въпроса, без да търся съобразяване на всяка цена. За мен е по-важно да се работи!

Vlado:
Извинявам се за неточността, стандартите наистина са си на Fremo, а не NEM, както бях писал по-горе. За повече инфо вижте www.fremo.org .

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия