Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макет на Caprycorn
widowmaker:
Че завива, завива, но не завива с толкова много чупки (ролки), както е на макета.
Идеята е да се ползват възможно най малко триещи се части, които да затормозяват движението на жиците. Все пак се задвижват ръчно.
Спомням си, че на гара Комарево (сега спирка) по линията Ясен-Черквица ролките за семафорите бяха през 15-20 метра,
в правите участъци и на по голяма дистанция.
Ето тук едно педеефче с малко полезни картинки по темата:
http://www.weinert-modellbau.de/wm_pdf/stellwerk.pdf
Сaprycorn:
--- Цитат на: TANO link=topic=2315.msg70041#msg70041 date=1325780099 ---Мда не пише от какъв ъгъл нататък се слагат отклонителни ролки ( освен 90 градуса, което е ясно), но по ученолюбивите могат да се поизмъчат със следните две снимки. Нямам скенер, щракнах ги с апарата набързо, но все пак се четат.
(Image removed from quote.)
--- Край на цитат ---
Винаги съм обичал професионалният подход към хобито. В тази връзка си спомням един случай отпреди 20 години, когато аз, все още млад и неориентиран хобист, станах свидетел на спор между Васко и Жоро за талигите на тендерите на BR50 и BR23. Веднага бяха извадени дебели книги с подробни чертежи, снимки, модели, снимки на модели и какво ли още не. Спорът беше много горещ, аз тогава не разбирах напълно за какво говорят, но се чуствах много щастлив и горд от факта, че съм попаднал в света на голямото хоби и на големите хобисти! Сега, кой знае защо, покрай споровете за теловете и ролките, се върнах към спомените си преди 20 години... :)
bdz43r:
Механичните приводи могат да следват и най-малките радиуси по железния път.
Ролките, с изключение на отклонителните, са самонагаждащи се.
И сега по теснолинейката има приводи за семафори по 200-300 метра, следващи кривите.
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=2315.msg70039#msg70039 date=1325777817 ---Не можах да намеря снимка на крива в канал, но мисля че и тук ролките може да са наклонени.
--- Край на цитат ---
Защо теловете минават от долната страна на ролките?
mitko0888:
--- Цитат на: bdz43r link=topic=2315.msg70049#msg70049 date=1325784819 ---Защо теловете минават от долната страна на ролките?
--- Край на цитат ---
Снимката съм я взел от чехския сайт с детайлите. В същия архив - dratovody.zip има и снимка на "притеглител" (или както се нарича сега), както и снимка на влизане на жиците в канал. Ако тези ролки са първите след влизането от по-високо в канала ... Друго обяснение нямам.
ПС. Май Ясен ще копае нов канал на макета, че като гледам шахтите са на по 8 метра в крива. :hi:
Сaprycorn:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=2315.msg70053#msg70053 date=1325786984 ---
ПС. Май Ясен ще копае нов канал на макета, че като гледам шахтите са на по 8 метра в крива. :hi:
--- Край на цитат ---
Има си кой да копае нов канал :yes:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия