Автор Тема: Макет на Caprycorn  (Прочетена 112855 пъти)

zazo

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #30 -: 15 Април 2010, 10:08:05 »
аз съм за 4, като мисля че и при него можеш да оставиш 3-тия проходен коловоз:


schatsi

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 583
  • Рейтинг: 52
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #31 -: 15 Април 2010, 20:51:24 »
     3 е твоя вариант! :good:
...В крайна сметка ти ще си прецениш плюсовете и минусите на всеки един от вариантите , но най-добър наистина /според мен/ е №3 ... с още един изтеглителен коловоз. За плота не се притеснявай ... със съответната панта можеш да го разделиш на две и да го сгънеш... или дори целия да "падне" и да не заема място...решение ще се намери ...при добро желание... :spiteful:

Mixy

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1538
  • Рейтинг: 384
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #32 -: 15 Април 2010, 21:08:00 »
Поздравления! Дай Боже всекиму отделна стая за колекцията и макета.  :hi:

G_GROZ

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #33 -: 16 Април 2010, 00:53:06 »
Цитат на: Mixy link=topic=2315.msg39611#msg39611 date=1271354880
Поздравления! Дай Боже всекиму отделна стая за колекцията и макета.  :hi:
Точно това е пиниза на решението. Не е необходима отделна стая. Това е всекидневната на Ясен. И понеже си в средата на макета е възможно използването на големи радиуси - невероятно предимство!

Сaprycorn

  • Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #34 -: 16 Април 2010, 04:23:22 »
Цитат на: zazo link=topic=2315.msg39578#msg39578 date=1271315285
аз съм за 4, като мисля че и при него можеш да оставиш 3-тия проходен коловоз:

(Image removed from quote.)
Зазо, много ти благодаря, че си отделил време да ми начертаеш гарата. За съжаление една половинка от крива релса стои във въздуха, извън основата. Разбира се, ти няма как да я видиш, тъй като само съм загатнал контурите на основите. Но мисля да поработя точно над такъв вариант с криви стрелки, и да видя какво може да излезе. Принципно държа най вече на големите радиуси, дори да са за сметка на скъсени коловози, или по-малък брой коловози. За мен е важно не просто да премине влакът през кривата, а да изглежда добре, естетично докато преминава кривата.
 Благодаря и на другите, които взеха отношение по въпроса!

zazo

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #35 -: 16 Април 2010, 08:58:08 »
В случай, че наистина излиза с малко, лично аз бих се отказал от английската стрелка и най-горния глух коловоз и премествайки цялата гара нагоре (север според чертежа) да вкарам ако е възможно това което виси върху площа на макета.

eurostar

  • Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #36 -: 16 Април 2010, 10:01:39 »
Аз не мога да схвана за какво служат тези придатъци на глухите коловози (горе ляво). Там по никакъв начин не може да проникне влак. Ако ги няма тях, не би имало нужда и от английска стрелка. На гара Искър, например, имат глухи коловози наляво (както е на плана ти) към крана с металния скраб, но надясно преминават в първи. Според мен не може да са глухи в двете посоки. Aз си го представям по-скоро така:

« Последна редакция: 16 Април 2010, 11:05:09 от eurostar »

Сaprycorn

  • Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #37 -: 16 Април 2010, 13:54:32 »
Цитат на: zazo link=topic=2315.msg39620#msg39620 date=1271397488
В случай, че наистина излиза с малко, лично аз бих се отказал от английската стрелка и най-горния глух коловоз и премествайки цялата гара нагоре (север според чертежа) да вкарам ако е възможно това което виси върху площа на макета.
Между главния коловоз и стената са ми необходими минимум 16 см за да разположа приемното здание на гарата. Затова челните коловози са два. Ако преместя всичко на север (според чертежа) трябва да отпадне гаровата сграда, което е недопустимо.

zazo

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #38 -: 16 Април 2010, 14:38:12 »
Мда, винаги има нещо.  :angry:

schatsi

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 583
  • Рейтинг: 52
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #39 -: 16 Април 2010, 15:44:47 »
Цитат
Между главния коловоз и стената са ми необходими минимум 16 см за да разположа приемното здание на гарата. Затова челните коловози са два. Ако преместя всичко на север (според чертежа) трябва да отпадне гаровата сграда, което е недопустимо.
...можеш да "вградиш" сградата в стената...щото и без това ,ако е плътно до нея не можеш да и видиш откъм "гърба"

Сaprycorn

  • Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #40 -: 16 Април 2010, 16:16:05 »
Един вариант на гарата с идеите на Зазо и Жорж, и забележката на Гроздан.
Тук начертах и точните контури на основата:

eurostar

  • Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #41 -: 16 Април 2010, 18:06:35 »
Aз не знам доколко точна е тази програма, но така направено междуколовозното пространство на гарата е същото като при трасето (май беше 7 см за НО - релса до релса). Тоест, не виждам къде са платформите, където пътниците ще слизат и ще се качват.

Сaprycorn

  • Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #42 -: 16 Април 2010, 18:10:30 »
Цитат на: eurostar link=topic=2315.msg39661#msg39661 date=1271430395
Aз не знам доколко точна е тази програма, но така направено междуколовозното пространство на гарата е същото като при трасето (май беше 7 см за НО - релса до релса). Тоест, не виждам къде са платформите, където пътниците ще слизат и ще се качват.
Прав си, единствените перони, които мога да използвам са тези с ширина 28 мм. Ако искам перони с нормална ширина, трябва да свия гарата до 2 коловоза

Vlado

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 5530
  • Рейтинг: 622
  • Красотата е в детайла!
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #43 -: 16 Април 2010, 18:13:58 »
Пространството му е малко на Яско и затова така го прави. В крайна сметка може да се сложат тесни перони и всичко ще е О.К. Ясен пресъздава немската железница, ако не се лъжа, а сигурен съм и в Германия има такива перони, нали? Ако е така, нещата се нареждат чудесно. :)

п.п. Яско, schatsi е прав, че можеш да вградиш гарата в стената, в смисъл да използваш модел само на фасада, а останалото отзад по стената да е снимка или нещо подобно. Така ще си спечелиш още малко място.

Сaprycorn

  • Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
Re:Макет на Caprycorn
« Отговор #44 -: 16 Април 2010, 18:17:48 »
Добре че стана дума за перони, дали наистина 28 мм е най тесният перон, който се предлага на пазара?